Crkve upozorene na poštovanje mjera, subvencije nijesu obustavljene

"Trenutno se epidemija nalazi na stabilnom, ali na visokom nivou. Od našeg ponašanja u narednim danima zavisiće ono što će uslijediti 14 dana nakon svih praznika", rekao je Galić

102385 pregleda 415 reakcija 79 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Screenshot
Sa konferencije za novinare, Foto: Screenshot
Ažurirano: 22.12.2020. 16:15h

Od posljedica obolijevanja od Kovida-19 preminulo je još sedam pacijenata - dva u Kliničkom centru Crne Gore, dva u Opštoj bolnici Bar i po jedan u opštim bolnicama u Nkšiću, Beranama i Kotoru.

Na konferenciji za novinare Ministarstva zdravlja i Institut za javno zdravlje povodom donošenja novih mjera za borbu protiv koronavirusa saopšteno je i da su nove mjere "revidirane do mjere koju je dozvoljavalo trenutno epidemiološko stanje".

Saopšteno je i da je Institut za javno zdravlje zahtijevao radikalnije mjere i kompletno zaključavanje na 15 dana.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja je saopšteno da subvencije nijesu obustavljene i da će se će na narednoj sjednici Vlade biti nastavljen program subvencioniranja zarada za decembar".

Od početka drugog talasa epidemije u laboratorijama IJZ ukupno je urađeno 120.561 PCR test. Od 13. novembra 29.275 testova. Ukupan broj pozitivnih sa današnjim danom je 44.047 osoba, a oporavljenih 34.768. Ukupan broj pozitivnih 9.279. Ukupan broj preminulih je 624, saopštio je direktor IJZ Igor Galić.

Galić
Galićfoto: Screenshot

Dodao je da su gradovi sa najvećom stopom oboljelih na 100.000 stanovnika Cetinje sa 2.990, Podgorica 2.310 i Budva 1.989 i da je u njima najteža situacija.

"Trenutno se epidemija nalazi na stabilnom, ali na visokom nivou. Od našeg ponašanja u narednim danima zavisiće ono što će uslijediti 14 dana nakon svih praznika", rekao je Galić.

Dodao je da je kompleteno zaključavanje jedina mjera koja može donijeti i kompletno obuzdati epidemiju.

"Ali to je dugačak period do osam sedmica i nosi veliko opterećenje po ekonomiju", istakao je Galić dodajući da je druga krajnost "država bez mjera".

"To ne možemo dozvoliti na ovom nivou epidemije", kazao je Galić.

Preminulo još sedam pacijenata

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić kazao je da je danas preminulo sedam pacijenata - dva u KCCG, dva u Opštoj bolnici Bar i po jedan u opštim bolnicama u Nkšiću, Beranama i Kotoru.

Bajić
Bajićfoto: Screenshot

"U bolnicama je trenutno 357 kovid pacijenata. Životno su ugrožena 62, a 23 pacijenata su na repsiratorima”, rekao je Bajić.

"Mjere revidirane do mjere koju je dozvoljavalo trenutno epidemiološko stanje"

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović rekla je da je situacija vanredna ali traje hronično i dugo.

Borovinić Bojović
Borovinić Bojovićfoto: Screenshot

"Ako znamo da se prvi slučaj pojavio 16. marta onda je jasno da se radi o hroničnom problemu koji iscrpljuje. Kod donošenja mjera vodili smo se strogo medicinskim kriterijumima. Institut za javno zdravlje je zahtijevao radikalnije mjere i kompletno zaključavanje na 15 dana. Mjere su revidirane do mjere koju je dozvoljavalo trenutno epidemiološko stanje" rekla je Borovinić Bojović.

Na pitanje zašto su dozvoljili nalaganje badnjaka i vjerske objekte, a zabranili naučne skupove navela je da su vjerska prava ustavom zagarantovana prava.

"Ministarstvu zdravlje je stigao dopis 16.12. u kojem se nadbiskup rimokatiličke crkva obratio sa molbom da se odobri slavlje Božića i Badnjeg dana 24. i 25.12. Institut kao predlagač mjera zasijedao je i njihova odluka i svih stručnih lica bila je da se ustavom zagrantovano pravo mora ispoštovati. Okupljanje građana zabranjeno je mjerama. To znači da javnog okupljanja nema ni za Novu godinu 31. decembra niti 6. niti 24. uveče" rekla je Borovinić Bojović.

Poručila je i da je crkva obavezna da organizuje događaje u skladu sa važećim mjerama.

Sa konferencije za novinare
Sa konferencije za novinarefoto: Screenshot

Kazala je i da je bazaru u Nikšiću događaj koji nosi veliki epidemiološki rizik.

"U samom centru Nikšića, na ovom događaju, imamo mogućnost bliskih kontakata. To upućuje na kontinuiranu proslavu na otvorenom koju je teško iskontrolisana. Povećana je mogućnost transmisije. Ako bismo to okupljanje shvatili na bilo koji način onda bismo mogli očekivati da se takva okupljanja dese i u drugim gradovima", rekla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala i da "poštovanje Ustavom zagarantovanih prava za vjernike nije isto što i proslava Nove godine".

Govoreći o peticiji građana zbog novih mjera kazala je da su sve sugestije dobrodošle.

"Zahvalni smo jer nam je na nešto ukazano", rekla je Borovinić Bojović.

"Subvencije nijesu obustavljene"

Državna sekretarka u ministarstvu ekonomskog razvoja Milena Lipovina Božović kazala je da subvencije nijesu obustavljene.

Lipovina Božović
Lipovina Božovićfoto: Screenshot

"Važno je da subvencije nijesu obustavljene. Činjenica je da smo u prelaznom periodu i da nismo izašli sa konačnom odlukom jer smo htjeli da revidiramo neke stvari. Bili smo u saznanju da treći paket mjera nije dobio pozitivno mišljenje od Agencije za zaštitut konkurencije. Mogu da najavim da će na narednoj sjednici Vlade biti nastavljen program subvencioniranja zarada za decembar", rekla je Lipovina Božović.

Dodala je da će subvencije biti nastavljene i u prvom kvartalu 2021. godine.

"Osim toga planiramo da predložimo neke preporuke koje će pomoći privrednicima da održe što bolje poslovanje", kazala je Lipovina Božović.

Ona je dodala da će mjerama gledati da "targetiraju one koji su najviše ugroženi".

"Ugostitelji tu svako jesu u toj kategoriji, kao i drumski prevoz... Sa velikom pažnjom smo pristupili analizi... Sva udruženja su imala popriličan spisak zahtjeva i želja za koje smatraju da su prioritetne i javnost će vrlo brzo biti informisana. Pomoć je neophodna", rekla je Lipovina Božović

"Crkve unaprijed upozorene"

Borovinić Bojović je upitana o mjerama u crkvama kako će se poštovati mjere na nalaganju Badnjaka ili pričešćivanju, kazala da je pričešćivanje definisano postojećim mjerama.

"Crkva je obavezna da obezbijedi poštovanje mjera. Moramo da sačekamo i da vidimo kako će katolička i pravoslavna crkva postupati, zato su unaprijed upozoreni. Što se tiče drugih vjerskih praznika, sada smo u susret katoličkog i pravoslavnog Božića, sve ovo što važi za vjernike i katolike i pravoslavne važi i za islamsku vjeroispovjesti. U svakom narednom oblikovanju mjera to će biti uzeto u obzir", dodala je Borovinić Bojović.

Navela je i da "pričest nije pitanje za nas".

"Ako neko ima mjere pred sobom, onda zna šta te mjere znače", kazala je Borovinić Bojović.

"Opšta strategija za borbu protiv koronavirusa"

Borovinić Bojović najavila je u opštu strategiju za borbu protiv koronavirusa.

"Napravićemo odgovarajući digitalni sistem, i prvo što ćemo uvesti je baza podataka. Biće pojednostavljena komunikacija sa građanima preko te platforme. Dobijaćemo podatke vezano za nadzor, kontakte, pregledane u domovima zdravlja koji će se slivati u to osnovnu platformu. Jednim klikom ljekar iz Berana će moći da zna kakva je situacija u svim gradovima u Crnoj Gori", kazala je Borovinić Bojović.

Bonus video: