Peticija zbog novih mjera: "Sami utvrđivali koja su prava građanima važnija"

Od Vlade se zahtijevaju izmjene mjera kako bi se građanima omogućilo "uživanje elementarnih ljudskih prava, uključujući i uživanje prava na isti način"

25903 pregleda 751 reakcija 76 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grupa građana pokrenula je onlajn peticiju u kojoj od Vlade zahtijevaju izmjene novih mjera koje je Ministarstvo zdravlja donijelo u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.

Smatraju da je Vlada, prilikom usvajanja mjera koje će važiti do 11. januara, samostalno i bez ikakvog osnova utvrđivala "koja su prava građanima važnija, a koja su manje važna". "Odluke su donošene ne pitajući građanke i građane šta oni stvarno žele, već očigledno na osnovu nečijeg subjektivnog osjećaja", navodi se u peticiji.

Od Vlade se zahtijevaju izmjene mjera kako bi se građanima omogućilo "uživanje elementarnih ljudskih prava, uključujući i uživanje prava na isti način".

Peticijom se, između ostalog, zahtijeva da se omogući putnički međugradski saobraćaj za 24, 25, 30. i 31. decembar, kao i prvi, drugi, 6. i 7. januar bez ograničenja, za sve koji posjeduju potvrdu o vlasništvu nekretnine u drugoj jedinici lokalne samouprave ili potvrdu o smještaju u toj jedinici lokalne samouprave.

Traži se da se tokom navedenih datuma omogući i rad svih ugostiteljskih objekata. "Po ranije utvrđenom radnom vremenu mjerama za suzbijanje COVID-19, uz pravo zadržavanja građana u tim objektima do 30 minuta (analogno vremenu koje je dozvoljeno za boravak na vjerskim obredima)."

Od Vlade se zahtijeva da omogući međugradski saobraćaj, bez ograničenja, za svakoga ko namjerava ići u susjedne ili druge države, u skladu sa ostalim mjerama koje definišu tu oblast.

U peticiji se apeluje da Vlada definiše odredbe po kojima se na one koji su se oporavili od Kovida-19 i imaju pozitivnu potvrdu serološkog testa na koronavirus, ne stariju od sedam dana, ne odnose zabrane i ograničenja propisana mjerama.

"Zahtijeva se od Vlade Crne Gore da svakoj građanki i građaninu, koji ne želi da koristi prava na izlazak iz objekta stanovanja u vrijeme vjerskih praznika (noći između 24. i 25 decembra, te 5.6. i 7. januara), omogući jednako pravo izlaska iz objekta stanovanja u terminu koji sam/a odabere i u obimu koji se primjenjuje na prava za vjerske praznike", zaključuje se u peticiji upućenoj Vladi.

Bonus video: