Simović traži od Galića da još jednom sagleda činjenice i propiše smjernice oko bazara i klizališta

Simović je u novom dopisu ponovo naveo da su u susret realnim potrebama građana, "sa ciljem ublažavanja posljedica pandemije na mentalno zdravlje, posebno najmlađih, kао і ekonomskih posljedica, Оpština Nikšić preduzela i preduzima brojne aktivnosti, uvažavajući ерidemiološku situaciju i propisane mjere"

14466 pregleda 23 reakcija 27 komentar(a)
Simović, Foto: Svetlana Mandić
Simović, Foto: Svetlana Mandić

Predsjednik Opštine Nikšić, Milutin Simović, ponovo se obratio direktoru Instituta za javno zdravlje (IJZ), Igoru Galiću, da još jednom sagleda sve činjenice i da propiše epidemiološke smjernice za bezbjedno оdržavanje novogodišnjeg bazara i klizališta, ili da im "pomogne u prepoznavanju važeće mjere kojima su zabranjene pomenute aktivnosti, kao i tumačenju dozvoljenih aktivnosti sa dokazano mnogо vеćim еpidemioloskim rizikom".

Institut za javno zdravlje je pozvao Simovića da otkaže planirani bazar i klizalište uz podsjećanje da je važećim mjerama zabranjeno okupljanje stanovništva na otvorenim i zatvorenim javnim mjestima, kao i da "sve aktivnosti i sadržaji koji podstiču ljude na bliske interakcije, kao što je slučaj sabazarom i klizalištem, u najfrekventnijem dijelu grada, predstavlja evidentnu opasnost u vremenu epidemije".

Galić
Galićfoto: Screenshot/TV Vijesti

"Epidemiološka situacija u Nikšiću je veoma složena i komplikovana, kao što je to slučaj i u ostalim regionima naše države, te shodno tome, apelujemo na Vas, da u skladu sa ovlašćenjima, otkažete navedene događaje i na taj način pomognete proces implementacije mjera u narednom periodu koji je od kritične važnosti za zdravlje našeg stanovništva", naveli su iz kabineta direktora Instituta za javno zdravlje.

Simović je u novom dopisu ponovo naveo da su u susret realnim potrebama građana, "sa ciljem ublažavanja posljedica pandemije na mentalno zdravlje, posebno najmlađih, kао і ekonomskih posljedica, Оpština Nikšić preduzela i preduzima brojne aktivnosti, uvažavajući ерidemiološku situaciju i propisane mjere".

"Razlog našeg obraćanja bio je izraz odgovornosti i potrebe propisivanja mjera od strane struke, kao što su vjerujemo, propisane za Novogogdišnji bazar u Herceg Novom, za rad otvorenih i zatvorenih tržnica i pijaca širom Crme Gore, tržnih centara, banaka i brojnih drugih djelatnosti", piše u Simovićevom obraćanju Galiću.

Prvi čovjek Nikšića tražio je od direktora IJZ-a da im pomogne u tumačenju odluke o zabrani rada ugostiteljskih objekata u danimа praznika, uz strogo poštovanje propisanih mjera, pošto im se tim povodom obratio veliki broj ugostitelja.

Na gradskom Trgu je postavljeno 16 kućica za bazar, a cijena zakupa je 200 eura, za period od 24.decembra do 1. januara, kako je stajalo u oglasu koji je raspisala lokalna uprava.

Završeno je i klizalište, a postavljen je i ringišpil koji je već počeo sa radom. Cijena ringišpila je euro, dok će za klizalište, ukoliko bude otvoreno, korisnici za sat morati da izdvoje tri eura.

U međuvremenu, Opština Nikšić je na njihovoj Facebook stranici pokrenula glasanje gdje građane pita da li žele dječije klizalište i novogodišnji bazar.

Bonus video: