Pljevlja: U novu godinu sa većim cijenama odvoza komunalnog otpada

O novom cjenovniku Odbora direktora pljevaljske Čistoće, izjasniće se odbornici 29. decembra

6536 pregleda 8 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Vlasnici stambennih prostora većih od 80 metara kvadratnih plaćaće veću cijenu usluge odvoza komunalnog otpada za 14,71 odsto ili jedan cent po metru kvaratnom svog stambenog prostora.

To je predviđeno novim cjenovnikom, koje je usvojio Odbor direktora opštinskog preduzeća Čistoća, o kojem će se izjasniti odbornici na sjednici lokalnog parlamenta zakazanoj za 29. decembar.

Od 6.068 korisnika Čistoće u stambenom prostoru većem od 80 metara kvadratnih živi 2.191 korisnik. Prema novom cjenovniku vlasnici stambenih prostora uslugu odvoza smeća plaćaće 0,078 eura (7,8 centi) po metru kvadratnom, cent više nego do sada. Novim cjenovnikom predviđeno da cijena od 0,078 eura po metru kvadratnom bude jedinstvena za sva fizička lica bez obziru na veličinu stambenog prostora.

Prema novom cjenovniku, jedino će vlasnici stanova manjih od 50 kvadratnih metara plaćati nešto manju cijenu odvoza smeća, s obzirom na to da su uslugu odvoza smeća do sada plaćali 0,085 eura po metru kvadratnom. Za vlasnike stanova veličine od 51 do 80 metara kvadratnih, kojih je većina, cijena usluge neće biti promijenjena i ostaće kao i do sada 0,078 metara kvadratnih.

Prihodi preduzeća od pravnih lica po osnovu uvećanih cijena biće veći za oko 30.000 eura sa uračunatim PDV-om na godišnjem nivou.

Bolnice, domovi zdravlja, hitna pomoć i Dom starih plaćaće uslugu odvoza smeća 0,40 eura, kao i obrazovne ustanove, a privatne zdravstvene ustanove, stomatološke ordinacije, apoteke i veterinarske ambulante 0,50 eura po metru kvadratnom. Istu cijenu plaćaće i državni organi i organi lokalne samouprave. Privredna društva iz oblasti rudarstva, distribucije i prenosa električne energije plaćaće 0,65 eura po metru kvadratnog prostora, a privredna društva iz oblasti energetike, drvoprerade i skladišta građevinskog materijala 0,50 eura po metru kvadratnom. Uslugu odvoza smeća mljekare će plaćati po 0,40 eura po metru kvadratnom, kao i privredna društva koja se bave preradom metala, ali i nevladin sektor. Privredna društva iz oblasti građevinarstva plaćaće 0,60 eura, kao i trgovine, ugostiteljstvo, zanatske radionice, advokati, notari, javni izvršitelji i knjigovodstvene agencije.

Najveću cijenu od 0,78 eura po metru kvadratnom plaćaće benzinske stanice, banke i osiguravajuća društva, objekti telekomunikacija, PTT usluga, mobilne i fiksne telefonije, placevi za prodaju automobila, perionice i auto-škole, kiosci i objekti igara na sreću. Hoteli, moteli, odmarališta, pansioni i ostali turistički objekti sa smještajem odvoz smeća plaćaće 0,25 eura po metru kvadratnom, a sportske dvorane, teretane, fitnes centri, igraonice 0,30 eura. Cijene iskazane u cjenovniku su bez obračunatog PDV-a.

U Čistoći očekuju smanjenje prihoda od pravnih lica za oko 23,5 hiljada eura na godišnjem nivou.

Cjenovnik usluge odvoza komunalnog otpada, preduzeće Čistoća nije mijenjalo od 2009. godine, a kako navode, evidentno je da je tokom perioda od 11 godina došlo do značajnog rasta troškova poslovanja, tako da je neophodno formiranje novog cjenovnika i usklađivanje prihoda sa realno planiranim troškovima Društva u narednom periodu.

“Predloženim cjenovnikom ostvareni prihod omogućiće pored redovnosti kvalitetnog obavljanja usluga i finansiranje neophodnih investicionih ulaganja u narednom periodu usmjerenih na poboljšanje uslova za funkciju sakupljanja, transporta i deponovanja komunalnog otpada, unapređenje postojećih i uvođenje savremenih tehnoloških rješenja”, navodi se u obrazloženju odluke. U Čistoći navode da su u 2021. godini planirali povećanje zarada i da “taj trošak treba ukalkulisati za formiranje cijene komunalnih usluga”.

U Čistoći trenutno radi 165 radnika, 34 više nego 2009, kada su posljednj put korigovane cijene

Bonus video: