Istraživanje Ipsos: 42% građana Crne Gore bi se vakcinisalo protiv koronavirusa

Iz UNICEF su kazali da je u odnosu na oktobar, porastao broj građana koji vjeruju da će vakcina ili lijek protiv koronavirusa uskoro biti razvijen od strane farmaceutskih kompanija

8544 pregleda 391 reakcija 19 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Gotovo svaki drugi građanin Crne Gore (42%) vakcinisao bi se protiv koronavirusa kada bi vakcina bila dostupna, potvrdilo posljednje istraživanje Ipsosa koje je sprovedeno od 15. do 18. decembra na nacionalno reprezentativnom uzorku, uz podršku Britanske ambasade u Podgorici i UNICEF, saopšteno je danas iz UNICEF.

U saopštenju se dodaje da je tokom posljednja dva mjeseca, broj građana koji bi se vakcinisali protiv koronavirusa porastao za četiri odsto.

"Dobro je da povjerenje u vakcine raste u ovoj zemlji. Provjerene vakcine koje odobri Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) najbrži su način da naše živote i ekonomije vratimo na pravi put. Imunizacija je izuzetno važna u zemlji poput Crne Gore, čija se ekonomija oslanja na turističku industriju. I ja lično želim da nastavim sa svojim životom, pa neću oklijevati da primim vakcinu čim postane dostupna", poručila je britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks.

Iz UNICEF su kazali i da se u odnosu na oktobar, bilježi i pad broja građana koji sumnjaju u vakcine.

Navodi se i da je procenat onih koji nisu saglasni s tvrdnjom da su vakcine jedan od najboljih izuma medicine i da su zahvaljujući njima iskorijenjene mnoge zarazne bolesti smanjio sa 22 odsto u oktobru na 17 odsto u decembru.

"Globalna pandemija COVID-a-19 podsjeća nas na to što se dešava kada ne postoji vakcina koja štiti ljude i zajednice od zarazne bolesti. Hitna potreba za vakcinom protiv COVID-a-19 ukazuje na presudnu ulogu imunizacije u zaštiti života i ekonomije", rekla je Mihaela Bauer, zamjenica šefa predstavništva UNICEF u Crnoj Gori.

Iz UNICEF su dodali da je u odnosu na oktobar, porastao i broj građana koji vjeruju da će vakcina ili lijek protiv koronavirusa uskoro biti razvijen od strane farmaceutskih kompanija.

"Sada to misli sedam od deset građana (68%), dok je prije dva mjeseca to bio slučaj sa šest od deset građana (60%). Porast onih koji vjeruju da je izbijanje koronavirusa obuzdano i da će uskoro biti gotovo ukazuje na veći optimizam među građanima. Naime, to je u oktobru mislilo 30 odsto građana, a sada to misli njih 37 odsto", rekli su iz UNICEF.

Vladimir Raičević, direktor istraživačke agencije Ipsos u Crnoj Gori kazao je da je dobro da raste povjerenje građana u nauku i vakcine uprkos velikom broju dezinformacija i teorija zavjere koje su na ovu temu svima dostupne.

"Stoga, pozivam građane da provjeravaju sve informacije sa stručnjacima, tj. ljekarima i pouzdanim izvorima, poput sajta i društvenih mreža Instituta za javno zdravlje, Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra Crne Gore, lokalnih domova zdravlja, SZO i UNICEF", rekao je Raičević.

U saopštenju UNICEF se navodi da je SZO još prošle godine neodlučnost u pogledu vakcinisanja – oklijevanje ili odbijanje vakcinacije i pored dostupnosti vakcina – proglasila jednom od deset najvećih prijetnji po javno zdravlje.

"Nacionalno reprezentativni uzorak za ovo istraživanje sastoji se od 807 građana koji imaju 18 i više godina. Prikupljanje podataka obavljeno je kroz telefonsko istraživanje, s upitnikom prosječne dužine od 10 minuta, u periodu od 15. do 18. decembra tekuće godine. Ključni nalazi ovog, kao i prethodnih istraživanja o znanju, stavovima i ponašanju građana u vezi s koronavirusom dostupni su na sajtu UNICEF Crna Gora", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: