Bijelo Polje: Nesuđeni donator osam godina čeka da pomogne izgradnju škole u Pripčićima

“Ponuda važi još uvijek. Mislim da je najbolje sa resornim ministarstvom napraviti neki inicijalni sastanak da mi vidimo taj projekat, ja ću u roku 10 dana reći koje su naše mogućnosti u materijalu, koje su mogućnosti mještana, koji su jako zainteresovani da pomognu svojim radom," kazao je Drobnjak

5079 pregleda 87 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Zoran Drobnjak koji je odselio iz Pripčića kod Bijelog Polja prije četvt vijeka za Podgoricu, više puta je posljednjih osam godina upućivao inicijative Ministarstvu prosvjete da donacijom pomogne izgranju područnog odjeljenja Osnovne škole “Risto Ratković” u Pripčićima.

Do ovog Bjelopoljca koji nije zaboravio rodni kraj, došli smo nakon što su mještani ispričali da njihov komšija godinama pokušava da iznađe način da pomogne izgradnju škole.

O ruiniranoj školi građenoj 1946. godine od direka i čatme “Vijesti” su pisale prije nekoliko dana, nakon čega se više ljudi obratilo našoj redakciji da se raspita na koji način mogu da pomognu izgradnju škole.

Ovdje četrnaestoro djece ne hrli u školi u kao ostali vršnjaci.

Jadranka Nišavić iz tog mjesta brine kako će njena djeca jednog dana ići u ovu školu.

Jadranka Nišavić
Jadranka Nišavićfoto: Jadranka Ćetković

"Prozori su užasni, pokriveni papirima, starim daskama, nemaju toaleta, unutra samo jedan lavabo koji djeca zajedno koriste, možete pogledati vanjski WC, zar to ima u današnjem vremenu”, ispričala je Nišavić.

Daskama su zakrpljene i rupe na zidovima, a zbog svega je dio roditelja djecu prepisao u matičnu školu u gradu.

"Jedna učiteljica vodi dva odjeljenja što je upravo loše, drugo, kako djeca da prate nastavu, dva odjeljenja u nehumanim uslovima. Mali je broj učenika, izuzetno je teško, treće griju se na staru furunu, dimi, puši, prozori su katastrofalni. Zbog svega toga moje dvoje djece vodim u matičnu školu”, priča Vukašin Pešić.

U školi bez toaleta i pristojnog mokrog čvora, posao dvije učiteljice nije ni malo jednostavan.

“U lošem stanju kao što vidite, evo imamo furunu ovdje, tako se djeca griju, prozori su loši, duva sa svih strana”, priča učiteljica Gordana Veličković.

Direktor matične škole OŠ "Risto Ratković" Sreto Pavićević potvrdio je da je škola u katastrofalnom stanju i da je moguća samo rekostrukcija. Objasnio je da se nedavno susreo sa roditeljima nakon i da je upoznat da je Drobnjak zainteresovan da pomogne izgradnju škole.

“Više puta smo se obraćali Ministarstvu prosvete i ponovo ćemo se obratiti narednih dana. Jedino rješenje je izgradnja nove škole, jer bi bilo kakvom rekonstrukcijom urušili postojeći objekat".

Iz Opštine Bijelo Polje podsjetili su da se projekti škola obično realizuju kroz kapitalni budžet, te da su 2016. uradili projekat nove škole i obezbijedili građevinsku dozvolu.

škola Pripčići
foto: Jadranka Ćetković

"Procijenjena vrijednost bila je oko 200 hiljada eura i projekat je predat Ministarstvu prosvjete na dalju nadležnost. Paralelno smo pokušali da obezbijedimo donatora za izgradnju škole, ali do danas nismo uspjeli”, saopšteno je iz Opštine.

Nesuđeni donator Zoran Drobnjak smatra da se škola može kvalitetno odraditi sa manje novca.

Zoran Drobnjak
Zoran Drobnjakfoto: Jadranka Ćetković

“Nisam se predomislio, ja i dalje želim da pomognem školi koju sam pohađao, zbog krajnje nehumanih uslova. U posljednjih 8 godina sam se inicijativom obraćao ministrima Slavoljubu Stijepoviću i Damiru Šehoviću, ali razumijevanja nije bilo. Mislim da je najbolje sa resornim ministarstvom napraviti neki inicijalni sastanak da mi vidimo taj projekat, jer mi nemamo ništa na osnovu čega bi mogli da kažemo e ajde sad mi možemo da radimo to i to. Ako imamo taj projekat ajde da ga vidimo, ja ću u roku 10 dana reći koje u naše mogućnosti u materijalu a koje su mogućnosti mještana koji su jako zainteresovani da pomognu izgradnju", kazao je Drobnjak.

Oduševljeni nesvakidašnjim gestom Drobnjaka, mještani bi, obećavaju, uložili svoj rad u izgradnju nove škole, samo da se krene. Na potezu su ponovo nadležne institucije. Narednih dana Ministarstvu će uputiti i peticiju, kojom će tražiti rješavanje višedecenijskog problema.

Bonus video: