EU usvojila paket pomoći Zapadnom Balkanu za nabavku vakcina

"Brza vakcinacija će biti presudna u okončanju pandemije i pokretanju društvenog i ekonomskog oporavka Zapadnog Balkana", kazao je komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji

9877 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija je danas usvojila paket od 70 miliona eura u okviru Instrumenta za pretpristupnu podršku (IPA II) kako bi podržala partnere sa Zapadnog Balkana u finansiranju pristupa vakcinama protiv koronavirusa koje su nabavile države članice Evropske unije, saopšteno je iz Delegacije EU u Crnoj Gori.

„Tokom cijele pandemije, EU je pokazala da države Zapadnog Balkana tretira kao privilegovane partnere. U tom duhu nastavljamo da postupamo i kada je riječ o vakcinama, preduzimajući korake koji omogućavaju brz početak kampanja rane vakcinacije kritičnog osoblja i najranjivijih grupa u regionu. Brza vakcinacija će biti presudna u okončanju pandemije i pokretanju društvenog i ekonomskog oporavka Zapadnog Balkana", kazao je komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

Paket će se, kako se navodi, isplaćivati ​​u vidu grantova koji će pomoći u pokrivanju troškova vakcina za prioritetne grupe u regionu, kao i potrebne opreme za vakcinaciju. Zapadnom Balkanu će se omogućiti kupovina određenog broja vakcina iz ugovora o avansnoj kupovini zaključenog između EU i šest proizvođača, s tim što će pojedinačne države članice EU ustupiti dio doza koje su im prethodno bile namijenjene ugovorom.

Iako EU nastavlja da podržava inicijativu COVAX, globalnu platformu za obezbjeđivanje pravičnog i univerzalnog pristupa vakcinama protiv COVID-19, koju su potpisali i svi partneri sa Zapadnog Balkana, očekuje se, kako je saopšteno, da će isporuka vakcina kroz ovaj instrument započeti kasnije u odnosu na kampanje vakcinacije unutar EU. Pristup određenom broju doza kroz kupoprodajne ugovore Unije učiniće da i region Zapadnog Balkana započne vakcinaciju paralelno s državama članicama EU, dodaju iz Delegacije EU.

Podsjećaju da Komisija i Evropski centar za kontrolu bolesti takođe pomaže regionu u finalizaciji strategija vakcinacije u skladu s preporukama Komisije, kako bi se obezbijedila odgovarajuća priprema kampanja i neometano davanje vakcina. EU finansira i projekat sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) za pružanje logističke podrške upravljanju i isporuci vakcina.

Bonus video: