Grujić treći put izbjegao smrt

Kolašinac, čija pravna borba traje devet godina, do juče poslije podne nije dozvoljavao ekipi CEDIS-a da obavi popravke na tom dalekovodu, koji snabdijeva strujom i skijališta na Bjelasici

34330 pregleda 46 reakcija 11 komentar(a)
Prekinuta žica dalekovoda snimljena juče, Foto: Dragana Šćepanović
Prekinuta žica dalekovoda snimljena juče, Foto: Dragana Šćepanović

Pokidana žica dalekovoda Breza-Rijeka Mušovića, kako je “Vijestima” ispričao Milo Grujić, umalo ga je u subotu poslije podne ubila u dvorištu porodične kuće.

Tvrdi da je sigurnu smrt, treći put u posljednjih devet godina, izbjegao jedino zahvaljujući tome što se bacio u stranu i izbjegao da žica padne preko njega.

Zbog toga Grujić do juče poslije podne nije dozvoljavao ekipi CEDIS-a da obavi popravke na tom dalekovodu, koji snabdijeva strujom i skijališta na Bjelasici.

Pristup CEDIS-ovim radnicima dozvolio je tek nakon razgovora i obećanja Zorana Rakočevića, rukovodioca Sektora za pravne poslove tog preduzeća da će problem biti riješen čim to dozvole vremenske prilike.

“U subotu sam čistio snijeg sa voćnjaka sa donje strane kuće. Samo što sam se odmakao par metara od jednog stabla, žica se pokidala i pala preko njega. Bacio sam se u snijeg, sa strane, i tako treći put izbjegao smrt od istog dalekovoda. Prije nekoliko godina na isti način se dva puta žica kidala i ugrožavala život mene i moje familije. Devet godina molim nadležne u Elektroprivredi (EP), odnosno, CEDIS-u da izmjeste stub i žice sa moje imovine. Obraćao sam se i resornom ministarstvu. Tokom devet godina moje borbe, samo jednom mi je obezbijeđen razgovor u EP“, priča Grujić.

Nakon razgovora sa izvršnim direktorom EP Zoranom Đukanovićem 2016. godine dobio je konačno, tvrdi, jedini pisani odgovor iz te kompanije.

Đukanović je tada kazao da je trogodišnjim planom predviđeno da se kompletan nadzemni vod tog dalekovoda ukloni, tako što će se od trafostanice Breza do male hidroelektrane “Rijeka Mušovića” izgraditi kablovski podzemni vod.

“Naravno, to se nije desilo, rok za trogodišnji plan je istekao prošle godine. U međuvremenu, EP svakodnevno sa mnom igra ruski rulet i dovodi mi život u opasnost. Na žici ovog dalekovoda koja prolazi preko mog imanja vidi se koliko je puta prevezivana. Strahujem svakodnevno. Neposredno pored moje kuće u seoskom groblju je, takođe, jedan stub dalekovoda. Strah me i da pomislim šta bi se desilo da se žica prekine kad je sahrana ili pomen na groblju. Na sve to već devet godina upozoravam, a mještani ovog sela su i potpisali peticiju tražeći da se stub s groblja ukloni“, kaže Grujić.

Tvrdi da je dalekovodni stub na njegovom imanju postavljen početkom pedesetih godina prošlog vijeka i da se i njegov pokojni otac uzaludno trudio da izdejstvuje uklanjanje.

Prije nekoliko godina, CEDIS je tužio Grujića zbog nedozvoljavanja ekipa da obave popravke na istom mjestu, gdje se i u subotu desio incident.

Ta tužba je odbačena. On se sada sprema da tuži CEDIS jer mu je ponovo “njihovim nemarom bio ugrožen život“. O incidentu u subotu obavijestio je i kolašinsku policiju.

“I pored svega što trpim i preživljavam, dozvolio sam da ekipe obave popravku. To sam učinio na riječ rukovodioca sektora za pravne poslove CEDIS-a i imajući u vidu da se ovim dalekovodom napaja državno skijalište. Ne želim da u ovim teškim trenucima za kolašinski turizam na bilo koji način prouzrokujem još veću štetu“, kazao je Grujić.

U pismu koje mu je elektronskom poštom juče poslijepodne poslao Rakočević piše da će CEDIS “preduzeti sve potrebne aktivnosti na pronalaženju tehničkog rješenja na izmještanju ili kabliranju dionice DV 35KV Breza-Rijeka Mušovića“.

“U najkraćem mogućem roku, čim to vremenske prilike budu dozvolile, preduzećemo sve potrebne aktivnosti na pronalaženju tehničkog rješenja na izmještanju ili kabliranju dionice. Istovremeno vas uvjeravam da ću u prvim radnim danima naredne godine sa predstavnicima CEDIS-a izaći na lice mjesta i lično vas posjetiti radi dogovora oko dinamike izvođenja potrebnih radova na rješavanju vašeg problema“, obećao je Rakočević.

Iz CEDIS-a juče do zaključenja novina nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

Bonus video: