Voda u Kolašinu odlazi u nepovrat

U lokalnoj samoupravi planiraju veliki projekat za saniranje ogromnih gubitaka na vodovodnoj mreži

7943 pregleda 2 komentar(a)
Planiraju bolje snabdijevanje: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Planiraju bolje snabdijevanje: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Poboljšanje kvaliteta snabdijevanje vodom na području kolašinske opštine trebalo bi u velikoj mjeri da se obezbijedi realizacijom jednog od projekta prekogranične saradnje, finasiranih iz evropskih fodova.

Projekat pod nazivom “Unapređenje upravljanja vodosnabdijevanjem u urbanim i ruralnim područjima opština Kolašin i Rogatica”, rađen je u partnerstvu sa tom bosanskohercegovačkom opštinom i vrijedan je oko 577.296 eura.

“Sprovođenje je počelo 2. februara ove godine. Postojeće snabdijevanje vodom u Kolašinu ne zadovoljava potrebe stanovništva. Tome doprinose veliki gubici na mreži, neracionalna potrošnja vode i smanjenje vode na vodoizvorištu. Sve to rezultira restrikcijama u pojedinim prigradskim naseljima, posebno u ljetnjoj sezoni. Kako je količina zahvaćene vode iz postojećih kaptaža nedovoljna za redovno snabdijevanje vodom stanovnika Kolašina, javila se potreba za novim izvorom vode, ali i sanacijom postojećih kaptaža zbog veoma lošeg stanja u kojem se trenutno nalaze“, saopštili su iz kancelarije gradskog menadžera.

Gubici vode u transportu i distribuciji su, podsjećaju, ključni problemi DOO ”Vodovod i kanalizacija” i iznose visok procenat od ukupne proizvedene vode.

Tvrde da će realizacija projekta “doprinijeti poboljšanju efikasnosti javnih službi u oblasti vodosnabdijevanja kroz nadogradnju objekata i kupovinu opreme“. Takođe, i kroz jačanje kapaciteta zaposlenih i primjenu viših standarda u vodosnabdijevanju.

“Očekujemo i da utiče na smanjenje gubitaka vode. Planirana je i izrada planske dokumentacije u oblasti upravljanja vodama. Za sada je nabavljena IT oprema, hidraulična mašina za sučeono zavarivanje PE+PP cijevi, a u toku je otvoreni tender za nabavku preostalog dijela opreme (hlorinatorska oprema, ventili, vodomjeri, mjerači protoka, korelacioni radio logeri, univerzalni lokator cijevi, ventila i metala, elektroakustični uređaj za detekciju gubitaka...)“, saopštili su iz kolašinske lokalne uprave.

Radi se i na pripremi procedura sa smanjenje NRW (neprihodovane vode), a završen je edukativni treninga preko onlajn platformi za zaposlene u obje opštine i oba vodovodna preduzeća.

Početak izgradnje nove kaptažne građevine i sanacija postojećih planiran je za april 2021. godine.

Bonus video: