Sindikalna organizacija CEDIS: Zaposleni pokušavaju nemoguće, političko targetiranje je krajnje "nezdrav" čin

"Zaposleni skoro danonoćno rade na sanaciji kvarova. Možda će neko reći to je njihov posao, ali posao je da rade u uslovima koji su bezbjedni. Dani koji su za nama nijesu bili takvi, već naprotiv, jako rizični"

13586 pregleda 48 reakcija 39 komentar(a)
Radnik CEDIS na terenu, Foto: Radnik CEDIS
Radnik CEDIS na terenu, Foto: Radnik CEDIS

Zaposleni u CEDIS-u, a posebno oni koji rade u Operativnoj direkciji, prosto rečeno u održavanju elektrodistributivnog sistema, prethodnih dana, a i danas pokušavaju nemoguće, saopšteno je danas iz Sindikalne organizacije zaposlenih Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

"Prsa u prsa se bore protiv prirode. Naime, kako je javnost i upoznata, nevrijeme koje je najavljivano od strane Hidrometeorološkog zavoda (HMZ) i organa za vanredne situacije Crne Gore, je uzrokovalo ogroman broj oštećenja na mreži, naročito na području određenih opština na sjeveru Crne Gor", ističe se u saopštenju koje potpisuju predsjednici reprezentativnih sindikata CEDIS, Igor Mijušković - SOZ CEDIS i Bešir Kajević - SO CEDIS.

U saopštenju se navodi da "imajući u vidu aktuelne izjave pojedinih predstavnika lokalnih samouprava i političkih partija, smatraju da je neophodno da se u ime zaposlenih CEDIS obrate javnosti".

"Zaposleni skoro danonoćno rade na sanaciji kvarova. Možda će neko reći to je njihov posao, ali posao je da rade u uslovima koji su bezbjedni. Dani koji su za nama nijesu bili takvi, već naprotiv, jako rizični. Pojedine kolege, sa dugogodišnjim iskustvom, nijesu do sada vidjele takvu katarstrofu koju je izazvala priroda, tačnije vremenske nepogode praćene vjetrom, snijegom i olujom. Rušeno je drveće pod naletima vjetra i sniježnih padavina, nanoseći ha na elektrodistributivnu mrežu, mnogi su morali sa opremom i materijalom na leđima pješke prteći snijeg po tim vrletima, da bi došli do mjesta utvrđivanja i otklanjanja kvara, strahujući da li će neko stablo da padne na njih. Razumijemo da u današnje vrijeme svi očekujemo da imamo uredno napajanje, ali i mi očekujemo da nas javnost razumije da ovih dana naši elektromonteri rade i ulažu nadčovječanske napore, svjesni da pritom rizikuju i svoje živote, ali spremni da urede sve zarad korisnika električne energije", ističe se u saopštenju Sindikalne organizacije zaposlenih CEDIS.

Oni poručuju da su odricanja zaposlenih koji rade danonoćno velika.

"Samo zamislite kakav je osjećaj kada u jednom trenu vidite da je sav vaš trudi i rad uložen prethodnih mjeseci kako bi pripremili mrežu i objekte za zimu priroda jednim potezom uništila. Dragi korisnici na terenu su danima vaši sugrađani, a naše kolege čije porodice su takođe imale probleme sa napajanjem električnom energijom, a koje znaju koliko je u ovakvim uslovima opasno raditi i koje danima strahuju za živote njihovih najmilih, tačnije naših elektromontera. Ne želimo da ovu situaciju koju je izazvala priroda pojedini koriste u dnevno-političke svrhe" piše u saopštenju Sindikalne organizacije zaposlenih CEDIS.

Naglašavaju da ekipe elektromontera sa sjevera, kao i ekipe iz drugih opština koje su već dva dana sa njima, ali i ostali zaposleni, svako u svojoj nadležnosti, danonoćno, do poslednjeg atoma snage, pokušavaju da saniraju mrežu i osvijetle domaćinstva svih naših korisnika.

"Dovoljno je pogledati neke od fotografija kao i hidrometeorološke prilike i izvještaje sa terena, koje prenose i dočaravaju samo dio okolnosti u kojima radimo, pa da se nepristrasna javnost uvjeri u navedeno. U ovim okolnostima politizacija situacije ne ide nikome u prilog. Političko targetiranje kolektiva koji broji oko 1.300 zaposlenih, u najmanju ruku je nesmotreno i nehumano, jer kontaminira javnu sferu i narušava profesionalni integritet i kredibilitet naših zaposlenih" navode iz Sindikalne organizacije zaposlenih CEDIS.

Poručili su i da je političko targetiranje za društvo krajnje "nezdrav" čin, prije svega u etičkom smislu, te da ojačava predrasude i društvenu polarzaciju i zadire na teren ljudskih prava, naravno na štetu "targetiranih".

"Stoga apelujemo na uzdržavanje od ovakvih i sličnih izjava i kvalifikacija, naročito imajući u vidu požrtvovanost zaposlenih koji danima daju sve od sebe na terenu, ponavljamo često rizikujući i sopstvene živote. Na terenu i u trafostanicama nema mjesta za bilo kakve političke igre, jer i najmanja nepažnja i greška izazvana umorom i danonoćnim radom u okolnostima više sile može da znači život manje. Naši "tihi heroji" su i dalje na terenu i ne posustaju, i to treba poštovati", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: