Poslušajte pjesmu Ramba Amadeusa i njegovih kolega: "Corona Party"

"Razumijem da nekim ljudima nije svejedno da se vakcinišu, ali ipak treba imati u vidu da živimo u 21. vijeku, kada su zahvaljujući medicinskoj nauci skoro sve poznate zarazne bolesti iskorijenjene", poručio je Rambo Amadeus

4744 pregleda 1 komentar(a)
Vizual za pjesmu "Corona Party", Foto: UNICEF Crna Gora
Vizual za pjesmu "Corona Party", Foto: UNICEF Crna Gora

Imajući u vidu da je 2020. godinu, pored globalne pandemije koronavirusa, obilježila i poplava teorija zavjere i dezinformacija o koronavirusu i vakcinama koja je za posljedicu imala širenje straha, ambasador dobre volje UNICEF u Crnoj Gori Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus je sa svojim prijateljima i kolegama napravio pjesmu Corona Party koja na duhovit način govori o ovoj temi i ambivalentnom odnosu prema preventivnim mjerama, kao i vakcinaciji koja je upravo krenula da se sprovodi širom planete, saopšteno je danas iz UNICEF u Crnoj Gori.

"Sjećam se, kao da je juče bilo, kad je 1972. godine izbila epidemija variole vere. Imao sam devet godina, tada su i djeca morala da se vakcinišu i ne sjećam se da je iko to dovodio u pitanje. Nauci se bezrezervno vjerovalo. Medicina je nauka, a vakcina je plod nauke, baš kao i dezinfekcija, penicilin, aspirin, točak, satelit, električni motor ili solarni panel. Razumijem da nekim ljudima nije svejedno da se vakcinišu, ali ipak treba imati u vidu da živimo u 21. vijeku, kada su zahvaljujući medicinskoj nauci skoro sve poznate zarazne bolesti iskorijenjene", poručio je Pušić.

U saopštenju se dodaje da Pušiću na pjesmi "Corona Party" gostuju muzičar Čarli Ćineli iz Italije i David Bižić, operski bariton i da je urađena uz podršku Britanske ambasade u Podgorici i UNICEF.

"Vakcina će sve vratiti u normalu. Vakcina je jedino rješenje kako bi ljudi mogli ponovo da se okupljaju, zabavljaju, uživaju u društvu, plešu i idu na koncerte uživo. Sve se to sada vraća", ističe Ćineli, koji jedva čeka da se vrati muzičkim nastupima.

Iste nade dijeli i David Bižić, operski bariton koji je nastupao u najvećim svjetskim operskim kućama u Njujorku, Londonu, Beču, Parizu, Moskvi, Berlinu, Montekarlu, Madridu, Ženevi.

"Mene je prvi talas pandemije presekao na pola puta između Francuske, gde živim, i Njujorka, gde često pevam u Metropoliten operi. Pridržavam se svih mera zaštite sebe i drugih, ali takođe svakodnevno radim na očuvanju svog uma tako što se trudim da gledam na situaciju iz ugla posmatrača, strpljiv sam, vidim svetlo na kraju tunela. Ja sam svejedno svakodnevno upevan i čekam da se krene sa vakcinacijom da bih mogao da opet nastupam pred punim Metropolitenom", objašnjava Bižić.

Iz UNICEF u Crnoj Gori su poručili da je pjesma od danas dostupna u audio formatu, te da je njen spot u pripremi i biće predstavljen početkom februara.

Iz UNICEF u Crnoj Gori je saopšteno i da će imunizacija protiv koronavirusa, koja je već počela širom svijeta obilježiti 2021. godinu.

"Prema globalnim istraživanjima, većina građana u zemljama širom svijeta ne oklijeva kada je u pitanju vakcinacija protiv koronavirusa. Tako je, prema Ipsosovom globalnom istraživanju iz oktobra prošle godine, skoro devet od deset građana Kine i Indije izjavilo da bi se vakcinisali protiv koronavirusa, a to bi uradilo i osam od deset građana Australije, Velike Britanije, Kanade, Južne Koreje, Meksika i Brazila, zatim sedam od deset građana Njemačke, Japana, Italije i Južnoafričke Republike, šest od deset građana Španije i SAD i pet od deset građana Francuske. Nedavno istraživanje koje je Ipsos sproveo u Crnoj Gori, u decembru 2020, pokazalo je da bi se skoro pet od deset građana vakcinisalo protiv koronavirusa. Isto istraživanje ukazuje da građani koji ne sumnjaju u vakcine generalno imaju veći nivo obrazovanja, kao i da su više informisani i više zabrinuti zbog pandemije koronavirusa", navodi se u saopštenju UNICEF u Crnoj Gori.

Oni su poručili i da s obzirom na zaraznost COVID-a-19, epidemiolozi procjenjuju da oko 50–80 odsto populacije mora biti imuno kako bi se dostigao nivo kolektivnog imuniteta.

"Da bi se to desilo, neophodno je da vakcine postanu dostupne istovremeno za sve zemlje. Zaštita zemalja s visokim dohotkom sama po sebi neće omogućiti da se život vrati u normalu. Čitav svijet ostaće ranjiv na virus, sve dok se i zemlje s najslabijim zdravstvenim sistemima ne zaštite od istoga. Globalna inicijativa za vakcine – COVAX predstavlja mehanizam putem koga sve zemlje mogu pristupiti vakcinama protiv COVID-a-19 na jednak način. UNICEF predvodi napore za nabavku i isporuku vakcina protiv COVID-a-19 namijenjenu 171 državi, u ime inicijative COVAX, što predstavlja vjerovatno najveću i najbržu nabavku i isporuku vakcina u istoriji", kazali su.

Iz UNICEF u Crnoj Gori navode i da bi se globalna pandemija zaustavila i postigao kolektivni imunitet, neophodno je i da se svim građanima u kontinuitetu daju pouzdane informacije o vakcinama.

"Na taj način bi se smanjio uticaj mnogobrojnih teorija zavjere i dezinformacija na ovu temu i povećao broj građana koji hoće da se vakcinišu. Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je neodlučnost u pogledu vakcinisanja – oklijevanje ili odbijanje vakcinacije i pored dostupnosti vakcina – jednom od deset najvećih prijetnji po javno zdravlje. Vakcine spadaju među najveća dostignuća savremene medicine. Od kraja 18. vijeka do danas one preduprjeđuju izbijanje brojnih zaraznih bolesti i spašavaju milione života. Male boginje, koje su samo tokom 20. vijeka usmrtile 300 miliona ljudi3, uspješno su iskorijenjene 1979. godine zahvaljujući uvođenju bezbjedne i efikasne vakcine. Polio – opasna bolest koja je usmrtila milione, a milione paralizovala ili onesposobila – sada, upravo zahvaljujući vakcinama, predstavlja opasnost kao endemsko oboljenje još u samo dvije zemlje – Pakistan i Avganistan. Tetanus majke i novorođenčeta, koji je smrtonosan po novorođenče, zahvaljujući imunizaciji do jula 2019, eliminisan je širom planete, osim u svega 12 zemalja", rekli su iz UNICEF u Crnoj Gori.

Oni su poručili i da imajući u vidu da je 2020. godinu, pored globalne pandemije koronavirusa, obilježila i poplava teorija zavjere i dezinformacija o koronavirusu i vakcinama koja je za posljedicu imala širenje straha, ambasador dobre volje UNICEF u Crnoj Gori Antonije Pušić je sa svojim prijateljima i kolegama napravio pjesmu koja na duhovit način govori o ovoj temi i ambivalentnom odnosu prema preventivnim mjerama, kao i vakcinaciji koja je upravo krenula da se sprovodi širom planete.

Bonus video: