istraživanje javnog mnjenja o poštovanju mjera pokazalo:

"Porastao broj građana koji nose maske, kao i onih koji izbjegavaju kućne posjete i fizički kontakt s najbližima"

"Raduje nas da raste broj građana koji poštuju mjere #DistancaRukeMaska. Nije teško poštovati ove tri mjere i time sačuvati svoj život, kao i živote najbližih i zaštititi druge ljude", kazala je Mihaela Bauer, zamjenica šefa predstavništva UNICEF u Crnoj Gori

9923 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U odnosu na oktobar, porastao je broj građana koji nose maske u zatvorenom (sa 81% na 86%) i na otvorenom prostoru (sa 51% na 57%), kao i broj građana koji izbjegavaju kućne posjete (sa 80% na 86%) i fizički kontakt s najbližima (sa 47% na 54%).

To su podaci iz istraživanja javnog mnjenja o poštovanju mjera #DistancaRukeMaska koje je Ipsos, uz podršku Britanske ambasade u Podgorici i UNICEF, sproveo polovinom decembra 2020. godine, saopšteno je iz UNICEF u Crnoj Gori.

"Raduje nas da raste broj građana koji poštuju mjere #DistancaRukeMaska. Nije teško poštovati ove tri mjere i time sačuvati svoj život, kao i živote najbližih i zaštititi druge ljude. Ujedinimo se u borbi protiv koronavirusa, jer samo svi zajedno možemo pobijediti ovaj virus", poručila je Mihaela Bauer, zamjenica šefa predstavništva UNICEF u Crnoj Gori.

Rezultati istraživanja pokazuju i da većina građana podržava primjenu mjera #DistancaRukeMaska radi sprečavanja širenja koronavirusa.

"Držanje odstojanja od sagovornika podržava 97% građana, dok je 89% za nošenje maski u zatvorenom prostoru, a dvije trećine (65%) podržava i nošenje maski na otvorenom prostoru", navodi se.

"Ovo istraživanje pokazuje da se ljudi navikavaju na promjene kroz koje mogu smanjiti rizik po njih i njihove porodice – kroz primjenu mjera #DistancaRukeMaska. Sada kad smo oformili ove nove navike, vjerujem da će biti lako da nastavimo da ih primjenjujemo koliko god bude trebalo kako bi smo bili bezbjedni", poručila je britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks.

Istraživanje je pokazali i da skoro svi građani koji podržavaju nošenje maske u zatvorenom prostoru to i sprovode (njih 92%), a pri tome većina njih (84%) vodi računa i da drži odstojanje od sagovornika.

Takođe, među građanima koji podržavaju nošenje maske u zatvorenom prostoru, tri petine (60%) nosi masku i na otvorenom prostoru.

"Rast broja građana koji primjenjuju mjere #DistancaRukeMaska odlična je vijest za svakog stanovnika Crne Gore, jer to znači usporavanje širenja koronavirusa, manji pritisak na zdravstveni sistem, pa time i bolje mogućnosti zdravstvenih radnika da pruže kvalitetnu i pravovremenu pomoć svakom oboljelom", poručio Vladimir Raičević, direktor istraživačke agencije Ipsos u Crnoj Gori.

Iz UNICEF su kazali da se nacionalno reprezentativni uzorak za ovo istraživanje sastoji od 807 građana koji imaju 18 i više godina.

"Prikupljanje podataka obavljeno je kroz telefonsko istraživanje, s upitnikom prosječne dužine od 10 minuta, u periodu od 15. do 18. decembra tekuće godine. Ključni nalazi ovog, kao i prethodnih istraživanja o znanju, stavovima i ponašanju građana u vezi s koronavirusom dostupni su na sajtu UNICEF Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.