utvrđen Nacrt Programa uređenja prostora za 2021.

Tivatska vlast završava projekte koje im je ostavio Kusovac

Opština će za eksproprijaciju privatne imovine građana izdvojiti ukupno 3,3 miliona eura, od čega najviše - čak 2,5 miliona eura za zemlju mještana Krtola koju je bivša tivatska vlast uzurpirala na Klačini

8854 pregleda 7 komentar(a)
Zgrada Opštine Tivat, Foto: Opština Tivat
Zgrada Opštine Tivat, Foto: Opština Tivat

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović (NP) utvrdio je Nacrt Programa uređenja prostora za 2021. godinu, ukupne vrijednosti 6,95 miliona eura i stavio ga na javnu raspravu koja traje do 14. januara.

Zbog pandemije koronavirusa, centralni okrugli sto sa zainteresovanom javnošću neće biti održan, već će se javna rasprava sprovesti u elektronskoj formi i dostavljanjem pisanih predloga i sugestija lokalnoj upravi Tivta.

U nacrtu Programa piše da će Opština ove godine za eksproprijaciju privatne imovine građana izdvojiti ukupno 3,3 miliona eura, od čega najviše - čak 2,5 miliona eura za zemlju mještana Krtola koju je prije pet godina bivša tivatska lokalna DPS-SD-HGI vlast uzurpirala na Klačini, kako bi tamo izgradila postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Pored toga, još 550 hiljada eura izdvojiće se za eksproprijaciju privatne imovine prema već dospjelim obavezama, odnosno projektima koje je takođe započela bivša tivatska gradska uprava, ali nije izmirila te obaveze prema građanima.

Za eksproprijaciju po osnovu privođenja planova namjeni, odnosno investicije koje će realizovati aktuelna uprava grada koju čine koalicija građanskih listi NP-BF-GB, opredijeljen je iznos od 243.750 eura. Opština planira da ove godine izdvoji ukupno 228.490 eura za izradu razne projektne dokumentacije ili njenu revizuju, a opet će najveći dio tog novca otići na projekte kojima se u kampanji za lokalne izbore u Tivtu prošle godine hvalila bivša DPS-SD-HGI vlast, ali ih nije platila.

Tako će aktuelna gradska uprava izmiriti čak 44.700 eura za izradu glavnog projekta rekonstrukcije zgrade Osnovne škole “Branko Brinić“ u Radovićima, 18.150 eura za izradu glavnog projekta rekonstrukcije područnog odjeljenja OŠ “Drago Milović“ u Gradiošnici, te još ukupno 8.990 eura za usluge revizije projekata za škole u Radovićima i Gradiošnici, odnosno revizije projekta rekonstrukcije područnog odjeljenja OŠ “Drago Milović“ u Donjoj Lastvi.

Za izgradnju novih saobraćajnica predviđeno je 1,47 miliona eura od čega najviše - 1,15 miliona eura za gradnju MR 2 pristupne saobraćajnice turističkom kompleksu Luštica Bay u Krtolima. To je inače, još jedna od niza obaveza koju je novoj ostavila stara vlast predvođena DPS-om, a koja je inače, lani raspisala tender za izbor izvođača radova na MR 2 saobraćajnici, iako je prethodno nenamjenski spiskala nešto preko 900 hiljada eura koje joj je za realizaciju tog projekta, uplatila Vlada bivšeg premijera Duška Markovića (DPS).

Sa nešto preko 314 hiljada eura, aktuelna tivatska vlast namjerava da konačno, izgradnjom njene treće faze, završi saobraćajnicu u naselju Cacovo koju je bivša DPS-SD-HGI uprava gradila, ali nije završila, pune četiri godine. Za sanaciju lokalnih puteva opredijeljen je iznos od 175,5 hiljada eura i dodatnih 15.000 eura za postavljanje saobraćajne signalizacije. Iznos od ukupno 557 hiljada eura biće opredijeljeno za završetak tri projekta izgradnje novih javnih gradskih objekata- sve listom takođe nezavršene zaostavštine bivše gradske uprave predvođene smijenjenim gradonačelnikom Sinišom Kusovcem (DPS): prve faze šetališta u Krašićima, prve faze šetališta na Belanima i kompleksa sportskih terena u Donjoj Lastvi.

Za rekonstrukciju kule srednjovjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković koju je takođe najavljivala, ali ni započela nije bivša vlast, Opština će ove godine izdvojiti nešto manje od 92 hiljade eura. Na otplatu kredita na ranije realizovanim fazama III i V izgradnje vodovodne i komunalne infrastrukture, tokom ove godine biće potrošeno ukupno 832 hiljade eura, dok je za ostale manje projekte, izgradnju potpornih zidova i kanala atmosferske kanalizacije, u programu uređenja prostora za 2021. opredijeljen iznos od još oko nepunih 290 hiljada eura. Što se izvora finansiranja tiče, u Nacruo Programa uređenja prostora Opštine Tivat za 2021. stoji da će se novac obezbijediti naplatom naknade za uređenje građevinskog zemljišta (komunalijama) u iznosu od 2 milione eura, 1,95 miliona odnosi se na „ostala budžetska sredstva“, dok će tri miliona eura doći iz dugoročnog kredita kojeg će Opština uzeti kod komercijalnih banaka.

Preporučujemo za Vas