"Nezavisni Javni servis i tačka": U srijedu protestni performans ispred Skupštine

Ukoliko DPS nastavi sa urušavanjem RTCG, napominju organizatori, moguće je da Evropska unija zaustavi proces pregovora o članstvu Crne Gore u EU
95 pregleda 7 komentar(a)
Protest Javni servis, Protest RTCG, Foto: Centar za građansko obrazovanje
Protest Javni servis, Protest RTCG, Foto: Centar za građansko obrazovanje
Ažurirano: 26.12.2017. 09:11h

U Podgorici će se u srijedu 27. decembra u 11.30 održati protestni performans ispred Skupštine Crne Gore povodom, kako navode organizatori, napada i pritisaka na nezavisnost Radio-televizije Crne Gore.

Organizatori, među kojima su Centar za građansko obrazovanje (CGO), Centar za istraživanje i monitoring (CEMI), Centar za istraživačko novinarstvo (CIN CG), Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), Institut alternativa (IA) i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozivaju građane da, kako su kazali, stanu u odbranu reformi koje su počele na Televiziji Crne Gore - prvih koraka u uređivačkoj nezavisnosti informativnog programa.

"Država Crna Gora, građani i građanke Crne Gore zaslužuju dobar i pošten javni servis. Godinama smo plaćali javni servis RTCG, a imali pristrasnu i partijsku TV," poručuju oni.

Većina članova Savjeta RTCG, ističu, je u protekle dvije godine uspjela da pokrene proces promjena i otvori prostor za upravljanje i uređivanje RTCG na objektivniji način.

Ipak, smatraju, od septembra 2017, DPS preko Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) i većine u Administrativnom odboru Skupštine Crne Gore vodi postupke za razrješenje nepodobnih članova Savjeta i postavljanje podobnih.

"U toku je i pokušaj da se dojučerašnji rukovodilac DPS-a, Slobo Pajović, imenuje u Savjet. Završni udarac se sprema u vidu razrješenja Gorana Đurovića, jednog od pokretača transformacije RTCG u istinski javni servis," napominju organizatori.

Ukoliko DPS nastavi sa urušavanjem RTCG, napominju, moguće je da Evropska unija zaustavi proces pregovora o članstvu Crne Gore u EU.

"Nezavisni javni servis nas približava EU, partijski javni servis nas udaljava od Evropske unije. Odbrana nezavisnosti RTCG je odbrana procesa evropske integracije, interesa države Crne Gore i njenih građana i građanki. Dođite da promijenimo uobičajenu sliku o građanima i građankama koji ćute i pasivno prihvataju štetne odluke vladajuće strukture. Naoružajte se pištaljkama, dobrom voljom i pozitivnom energijom," poručuju organizatori okupljanja.

Bonus video: