Medenica: Raditi na jačanju pouzdanosti sudstva

Ona je najavila usvajanje Komunikacionog protokola koji će ojačati saradnju sudova sa medijima, ali i potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Policijskom akademijom u januaru naredne godine
237 pregleda 4 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.12.2017. 18:14h

Crnogorsko sudstvo je efikasno i efektivno, ali i dalje treba raditi na jačanju njegove pouzdanosti, ocijenila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Vrhovni sud je danas, u okviru Dana otvorenih vrata, ugostio direktora i polaznike druge godine Policijske akademije iz Danilovgrada.

Kako je saopšteno iz Suda, Medenica je predočila polaznicima Policijske akademije rezultate rada sudova, strateške ciljeve i izazove u funkcionisanju sudske grane vlasti.

„Istakla je da u procesu pristupanja Evropskoj uniji crnogorsko sudstvo zadovoljno ocjenama Evropske komisije, naglasivši da je domaće sudstvo efikasno i efektivno, ali da i dalje treba raditi na jačanju njegove pouzdanosti“, kaže se u saopštenju.

Medenica je kazala da se posebna pažnja posvećuje ujednačavanju sudske prakse, za šta u Vrhovnom i svim većim sudovima postoje posebna odeljenja.

„Budućim policijskim službenicima predočila je značaj njihovog poziva koji je, kao i sudijski, u skorije vrijeme podložan neprimjerenim napadima, a koje treba zaštiti adekvatnom kaznenom politikom“, navodi se u saopštenju.

Medenica je upoznala goste sa istraživanjem Svjetske banke, prema kojem 59 odsto građana ima povjerenje u nacionalni sudski sistem.

Ona je najavila usvajanje Komunikacionog protokola koji će ojačati saradnju sudova sa medijima, ali i potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Policijskom akademijom u januaru naredne godine.

Direktor Policijske akademije Boban Šaranović zahvalio se na mogućnosti da kroz aktivnost Otvorena vrata polaznici Akademije neposredno čuju sudijska iskustva i rezultate, čime Vrhovni sud i Policijska akademija uspostavljaju kvalitetnu međuinstitucionalnu saradnju.

„Mišljenja je da će saradnja, koja će se valorizovati kroz predavanja crnogorskih sudija i praćenje suđenja u sudovima različitih nadležnosti, biti od neprocjenjivog značaja za praktično znanje polaznika, od čije zakonitosti u budućem radu zavisi i kvalitet sudskog postupka i odluka“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: