Krivokapić: Inovacije, kreativnost i startapovi nasušna potreba Vlade

Premijer je kazao je da je jedan od prioriteta Vlade digitalizacija, posebno u zdravstvu

7256 pregleda 4 komentar(a)
Gašparikova i Krivokapić, Foto: Tviter/Zdravko Krivokapić
Gašparikova i Krivokapić, Foto: Tviter/Zdravko Krivokapić
Ažurirano: 13.01.2021. 19:50h

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) spreman je da pruži podršku Crnoj Gori u brojnim oblastima, posebno u procesu reforme javne uprave, socijalne zaštite, inkluzivnog razvoja i digitalizacije zdravstvenog sistema, kazala je stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Daniela Gašparikova, tokom sastanka sa premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Krivokapić je istakao da je podrška UNDP-a vrlo značajna za Crnu Goru. Kako je saopšteno iz Vlade, Gašparikovu je upoznao sa svim izazovima sa kojim se suočava Vlada, a sagovornici su se saglasili da će zajedno raditi na pronalaženju najboljih rješenja, posebno u onim oblastima u kojim je UNDP aktivan.

Krivokapić je kazao je da je jedan od prioriteta Vlade digitalizacija, posebno u zdravstvu.

„Nadam se da će rezultati u implementaciji Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, posebno u Kliničkom centru Crne Gore biti vidljivi u bliskoj budućnosti“, navela je stalna predstavnica UNDP-a i ukazala i na potrebu primjene najnovijih dostignuća u telemedicini.

Gašparikova je naglasila da je zelena ekonomija veoma važna kada su u pitanju investicije i ekonomski oporavak Crne Gore. Istakla je i da je potrebno raditi na jačanju konkuretnosti u oblasti ekonomije, ali i na potrebi da ekonomski rast bude inkluzivan za sve kategorije stanovnistva.

Sagovornici su se, kako navode iz Vlade, saglasili da je neophodno raditi na inovacijama i novim tehnologijama koje mogu dovesti do dalje diverzifikacije ekonomije. Zaključili su i da je neophodno raditi na smanjenju emisije štetnih gasova kroz različite projekte.

„Inovacije, kreativnost i startapovi su nasušna potreba Vlade Crne Gore“, kazao je Krivokapić.

Krivokapić i Gašparikova razgovarali su i o socijalnoj zaštiti, i o rodnoj ravnopravnosti, prevashodno kroz osnaživanje preduzetničkog potencijala žena, kao i o značaju sprečavanja i suzbijanja rodno zasnovanog i nasilja u porodici.

Bonus video: