Kljajević umjesto Klice, stupa na dužnost u petak

Najkasnije sjutra trebalo bi i da zaposleni u Nacionalnim parkovima prime zakašnjela primanja za decembar 2020. godine

43580 pregleda 2569 reakcija 76 komentar(a)
Jelena Kljajević, Foto: Dnpcg.me
Jelena Kljajević, Foto: Dnpcg.me

Direktorica Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) je Jelena Kljajević i ona će na dužnost stupiti sjutra.

To je "Vijestima" kazala Marina Jočić, predsjednica Upravnog odbora tog preduzeća.

Prema njenim riječima, najkasnije sjutra trebalo bi i da zaposleni u Nacionalnim parkovima prime zakašnjela primanja za decembar 2020. godine.

"Vijesti" su danas objavile da je Vlada na sjednici 29. decembra usvojila predlog UO NPCG da sa mjesta direktora bude razriješen Elvir Klica, ali nije saopšteno i ko će ga zamijeniti na toj poziciji.

Prema odluci UO, Klica je razriješen "zbog nesavjesnog finansijskog poslovanja i nezakonitog zapošljavanja".

Na sajtu Vlade nakon te sjednice objavljena je tačka "Predlog rješenja o imenovanju direktorice za nacionalne parkove Crne Gore", ali uz nju nije pridružen dokument. U napomeni je navedeno da će materijal iz te tačke biti objavljen "nakon tehničke redakcije". Materijali su objavljeni tek danas, nakon pisanja "Vijesti".

rješenje Jelena Kljajević
foto: Screenshot

U javnosti se i dosad nezvanično pominjalo ime Jelene Kljajević, ali nije bilo i zvanične potvrde da je ona nova direktorica preduzeća koje upravlja najvrednijim prirodnim prostorom u državi.

Prema biografiji, Jelena Kljajević portparolka je i funkcionerka Demokratske narodne partije (DNP). Diplomirana je pravnica i pored zaposlenja u DNP-u Milana Kneževića, predsjednica je Opštinskog odbora DNP-a Bijelo Polje.

Na pitanja "Vijesti" u vezi sa načinom funkcionisanja preduzeća od dana kad je razriješen Klica do stupanja na dužnost nove direktorice, Jočić je kazala da je u organizacionom smislu, "NPCG funkcionišu kao i do sada".

"A funkciju direktora preduzeća preuzeli su dosadašnji pomoćnici do stupanja na dužnost nove direktorice", kazala je Jočić "Vijestima".

Potvrdila je i da zaposleni u NPCG nisu primili platu za decembar.

"Plata za decembar još nije isplaćena zbog proceduralnih i organizacionih problema u resornom ministarstvu i Budžetu. Očekuje se isplata u toku današnjeg dana ili sjutra", rekla je ona.

Marina Jočić bivša je poslanica bivša poslanica Demokratskog fronta. U Upravnom odboru NPCG su i Miloje Šundić, doktor bioloških nauka, i Milica Šljivančanin, inženjerka životne sredine. UO, prema statutu, treba da ima još dva člana iz reda zaposlenih u preduzeću. Članovi UO biraju se na četiri godine i mogu biti ponovo birani. Isto važi i za direktora.

Prema statutu NPCG, direktor mora da ima visoku stručnu spremu, završen pravni, ekonomski, šumarski, filozofski ili prirodno-matematički fakultet, te najmanje tri godine radnog iskustva.

Bonus video: