reagovanje

CEDIS: Struja nestajala 25, a ne 200 puta

“Izjave gospodina Mirka Kordića povodom prekida u napajanju na području Grblja ocjenjujemo kao neutemeljene, predimenzionirane i nestručne"

3989 pregleda 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tvrdnje mještana Radanovića su neutemeljene, saopšteno je Iz CEDIS-a, koji su reagovali na navode iz teksta “Struja nestajala više od 200 puta“, koji je objavljen 12. januara.

“Izjave gospodina Mirka Kordića povodom prekida u napajanju na području Grblja ocjenjujemo kao neutemeljene, predimenzionirane i nestručne, shodno čemu nalazimo za shodno da javnosti ponudimo činjenice, odnosno podatke kojima raspolažemo i čija validnost može biti predmet provjere zaiteresovanih strana:

Dopis/žalba na kvalitet napajanja, zavedena je istog dana (11. januar) kada se predsjednik MZ Radanovići obratio medijima, odnosno CEDIS-u nije ostavljeno vrijeme za odgovor. Osim toga, CEDIS nije kontaktiran ni preko PR službe, kako bi javnost bila u prilici da čuje i drugu stranu, a što je osnova profesionalnog i nepristrasnog izvještavanja. Niko nas nije kontaktirao ni putem dežurnih brojeva telefona za Region 5 (Kotor, Herceg Novi, Tivat). Da je CEDIS kontaktiran javnost bi imala tačnu informaciju o broju prekida na dalekovodu 10 kV “Grbalj 2” sa kojeg se napaja dio Radanovića. Dakle, od 27. decembra, kada je počelo nevrijeme praćeno jakim atmosferskim pražnjenjima, na dalekovodu “Grbalj 2” je bilo oko 25 prekida, od kojih je 13 beznaponskih stanja trajalo ispod deset minuta. CEDIS nema namjeru da javnost obmanjuje već iznosimo tačne informacije, prihvatamo odgovornost za svaki prekid na mreži, shodno čemu očekujemo da nam i g-din Kordić objasni na koji način je evidentirao prekide, na kojem dijelu mreže i u kojem periodu je zabilježeno, kako on tvrdi, čak 200 prekida! Takođe, da je CEDIS kontaktiran javnost bi raspolagala i tačnom informacijom o uzrocima prekida, ali isključivo onih prekida koje smo shodno propisima evidentirali, i za koje preuzimamo odgovornost. Naime, nevrijeme koje je zahvatilo Crnu Goru, naročito u periodu od 29. 12. do 11. 1. na području primorskih opština bilo je specifično po izuzetno velikom broju atmosferskih pražnjenja. Energije emitovane prilikom atmosferskih pražnjenja uzrokuju složena oštećenja na mreži, od topljenja elemenata mreže, kidanja provodnika, a često dolazi i do požara na stubnim mjestima. Na dalekovodu “Grbalj 2” krajem 2020. ugrađeni su reklozeri, koji dugačku mrežu sekcionišu i regulišu na način da se beznaponska stanja ne dešavaju na cijeloj mreži u vrijeme atmosferskih pražnjenja, kao i zbog drugih kvarova. Pored ove intervencije prekida je bilo, u velikoj mjeri usljed frekventnosti atmosferskih pražnjenja. Osim navedenog, da bi se objektivno ocijenilo stanje distributivne mreže potrebno je znati da se oko 2.500 korisnika na području Grblja napaja električnom energijom preko 10 kV mreže koju čini 697 stubnih mjesta, 63 trafostanice i većim dijelom nadzemna mreža, koja je u značajanoj mjeri ugrožena nelegalnom gradnjom. Na područjima gdje je zastupljena nelegalna gradnja CEDIS ima limitirane mogućnosti, odnosno realizacija investicionih projekata je otežana i usporena”, navodi se u reagovanju.

Preporučujemo za Vas