Korupcija najzasutupljenija u državnoj upravi

Gotovo svaki sedmi ispitanik tvrdi da je korupcija najzastupljenija u zdravstvu (14.9%) i opštinskim službama (14.8%)

7657 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Miloš Rudović
Foto: Miloš Rudović

Za Agenciju za sprečavanje korupcije čulo je 86,7 odsto ispitanika, što je rast od 15,6 odsto u odnosu na period iz 2016. godine, kada je ova institucija počela sa radom.

Te godine je za Agenciju čulo 71,1 odsto.

To je saopsteno na konferenciji za novinare na kojoj učestvuju direktorica Agencije Jelena Perović, predsjednik Savjeta Agencije Momčilo Radulović i predstavnik Agencije Dušan Drakić.

Agencija svake godine radi istraživanje javnog mnjenja.

“Svi parametri su značajno porasli i građani i javnost su prepoznali rezultate Agencije u prethodnom periodu,” kazao je Radulović.

Dodaje se da 72,3 odsto ispitanika navelo da ima povjerenja u rad Agencije za sprječavanje korupcije, dok gotovo svaki četvrti ispitanik nema povjerenja.

Povjerenje u odnosu na 2019. godinu poraslo je 10,7 odsto.

Za 13,1 odsto (na 75,4 odato) porastao je procenat ispitanika koji smatraju da je Agencija dala doprinos u sveukupnoj borbi protiv korupcije.

Na pitanje kome bi prijavili korupciju, Agenciju je izabralo 64.1 odato ispitanika, što je rast za više od 30 odato u odnosu na 2016. godinu.

Najveći je broj onih (78,3%) koji tvrde da nikada nisu ponudili neku vrstu poklona/novca kako bi ostvarili pravo koje im po zakonu pripada.

Svaki sedmi ispitanik priznaje da je veoma često ili ponekad ponudio mito.

“Kada je riječ o strukturi ispitanika koji su se potvrdno izjasnili po ovom pitanju, možemo tvrditi da se uglavnom radi o samozaposlenim osobama i poljoprivrednicima, osobama koje žive na jugu Crne Gore, te onima koji imaju niža primanja,” navodi se u istraživanju.

U percepciji građana Crne Gore korupcija je najzastupljenija u državnoj upravi. To je stav koji dijeli 26.9% građana.

Gotovo svaki sedmi ispitanik tvrdi da je korupcija najzastupljenija u zdravstvu (14.9%) i opštinskim službama (14.8%).

Radulovic smatra da se stepen povjerenja u zdravstvene radnike povećao zbog njihovog doprinosa borbe protov koronavirusa.

Načelnik Dušan Drakić kazao je da je usvojen plan kontrole u vrijeme izborne kampanje a vezano za lokalne izbore u Nikšiću.

Izbori u Nikšiću održavaju se 14. marta.

Na osnovu podataka ASK, politički subjekti su u posljendjih pet godina dobili vise od 55 miliona eura iz državnih i lokalnim budžeta.

Direktorica Jelena Perović kazala je, komentarišući istraživanje, da su u Agenciji zadovoljni ali da može i bolje.

Na pitanje o postupku istraživanja zaduživanja države za 750 miliona eura, Perović je kazala da su se obratio Vladi da dostave svu dokumentaciju kako bi se utvrdilo da li je poštovan zakon.

“Poziv je upućen premijeru. On je dostavio obavještenje Ministarstvu finansija. Očekujemo njihovo izjašnjenje”, kazao je on.

Dodala je da je u toj oblasti u toku jos 55 postupaka zbog sumnje da je povrijeđen javni interes.

Agencija ispituje da li ispostovana zakonska procedura, kazala je direktorica.

“Ako nije ispoštovana, moraće da se uključe ostali organi,” istakla je ona.

Na pitanju o slučaju predsjednika Mila Đukanovića i korišćenja Vladinog aviona, Agencija je utvrđivala da li je sve u svim segmentima ispostovan zakon. Perović je kazala da nisu imali pravo da traže podatke o sastanku sa oznakom tajnosti u Parizu.

Direktorica je najavila da ce nastaviti sa provjerama imovinskih kartona, koji uključuju i premijera Zdravka Krivokapića.

Bonus video: