NVO: Izjava Vučinića diskriminatorna prema ženama

"Smatramo da ste, kao mladi poslanik, jednom sasvim iskrenom izjavom, platili danak političkom neiskustvu i da bi da ste iskusniji, prećutali ono što mnoge Vaše starije kolege zapravo misle"

2644 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Izjava poslanika u Skupštini Crne Gore i predsjednika Radničke partije Maksima Vučinić, osim što je diskriminatorna prema ženama predstavlja ozbiljno nepoznavanje principa na kojima je partija na čijem je čelu zasnovana, navodi se u zajedničkom saopštenju NVO Centar za ženska prava, LGBTIQ Asocijacije Queer Montenegro, Asocijacije “Spektra”, Udruženja lezbejki, biseksualnih, trans i kvir žena "Stana" i NVO Juventas.

U saopštenju se navodi da je na osnivačkoj skupštini Radničke partije, rečeno da će ona baštiniti ljevičarske ideje zasnovane na socijalističkim principima pravde, solidarnosti i jedinstva.

"Jedna od ključnih ljevičarskih ideja, potekla upravo od socijalista iz radničkog pokreta na čijoj tradiciji počiva Vaša partija, jeste emancipacija žena i njihovo političko i ekonomsko osnaživanje. Stoga Vaša izjava, gospodine Vučiniću, osim što je diskriminatorna prema ženama, predstavlja ozbiljno nepoznavanje principa na kojima je Vaša partija zasnovana, da ne govorimo o Ustavu i važećim zakonima ove zemlje, koji garantuju rodnu ravnopravnost, t.j. pravo i mogućnost ženama da se oprobaju u svim profesijama za koje imaju kvalifikacije i sklonost, uključujući politiku I biznis", navodi se u saopštenju.

NVO smatraju da je Vučinić, kao mladi poslanik, "jednom sasvim iskrenom izjavom, platili danak političkom neiskustvu i da bi da ste iskusniji, prećutali ono što mnoge Vaše starije kolege zapravo misle".

"Ipak, drago nam je da niste, jer ste iznova pokazali da živimo u konzervativnoj sredini u kojoj pol i dalje određuje mogućnosti i ono što neko želi da bude. Pritom ste, svjesno ili ne, dotakli jedan zaista gorući problem, a to je pitanje neplaćenog ženskog rada u domaćinstvu, koji u ovom trenutku premašuje rad muškaraca za 92 odsto (istraživanje UNDP i Fidelity Consulting-a , 2020) dok je novčana vrijednost takvog rada projektovana na 122 miliona eura tokom tri mjeseca pandemije Covid-19, od aprila do juna 2020. Osim toga tradicionalna podjela uloga koju potcrtavate uslovila je da najveći broj samohranih roditelja čine žene, koje su višestruko pogođene lošim uslovima rada i usklađivanja porodičnih obaveza u navedenim okolnostima, a bez ikakve podrške institucija".

NVO poručuju da očekuju od Vučinića da kao poslanik jedne ljevičarske, partije, zasnovane na socijalističkim principima pravde, solidarnosti i jedinstva, iskoristii svoj mandat da se ovim pitanjima "bavite informisano i savjesno, uz podršku emancipaciji žena, u čemu ćete imati našu punu podršku".

Bonus video: