Jevrić i Šaranović pola profita dali za luksuzna auta

Regionalnom vodovodu isporučene dvije luksuzne limuzime marke "škoda superb" ukupne vrijednosti skoro 56.000 eura

49560 pregleda 174 reakcija 41 komentar(a)
Šaranović i Jevrić, Foto: Savo Prelević, Luka Zeković
Šaranović i Jevrić, Foto: Savo Prelević, Luka Zeković

Uprkos tome što je zbog pandemije koronavirusa prošlogodišnja turistička sezona na Crnogorskom primorju potpuno propala, a zbog toga nije bilo ni izbliza onoliko potrošnje i prodaje vode lokalnim vodovodima u primiorskim opštinama kao u “regularnim“ poslovnim godinama, državno preduzeće Regionalni vodovod Crnogorsko primorje (RV) iz Budve, obnovilo je vozni park svog rukovodstva kupovinom dva luksuzna službena vozila.

Tako je RV-u prije par mjeseci, kompanija “AutoČačak“ iz Podgorice, isporučila dvije luksuzne limuzime marke “škoda superb“ ukupne vrijednosti skoro 56.000 eura. Ponuda te kompanije ocijenjena je kao najbolja na tenderu koji je za nabavku novih vozila i zimskih guma za njih, procijenjene ukupne vrijednost i 57.000 eura sa PDV-om, RV raspisao 29. jula prošle godine.

Ugovor sa “AutoČačkom” potpisan je 25. septembra, a dvije nove luksuzne “škode“ su RV-u isporučene početkom oktobra, kada je jednu od njih zadužio izvršni direktor te državne firme Goran Jevrić (DPS), a druga je stavljena na raspolaganje predsjedniku Odbora direktora te kompanije Budimiru Šaranoviću (DPS).

U tenderskoj dokumentaciji za kupovinu novih službenih vozila, RV je, bukvalno “nacrtao“ automobile “škoda superb“ sa dvolitarskim dizelskim motorom i automatskim 7-stepenim DSG mjenjačima. Model “superb“ je inače, perjanica Škodinog proizvodnog programa a u proteklih par godina te reprezentativne poslovne limuzine postale su i čest izbor crnogorskih državnih organa i rukovodstava državnih preduzeća i ustanova koje ih često kupuju, prvenstveno parama poreskih obveznika.

S obzirom na tehničku specifikaciju u tenderskoj dokumentaciji RV-a, nije ni čudo da je ponuda “AutoČačka“ bila jedina koja je dostavljena na taj tender, a vrijedjela je ukupno 55.406. eura sa PDV-om.

Nova vozila koje je tenderom tražio RV i na kraju ih i dobio u ponudi “AutoČačka“ sadrže jedan od najskupljih paketa opreme, pa pored ostaloga, nove „škode superb“ u kojima se voze Jevrić i Šaranović imaju i multifunkcionalni kožni volan sa ugrađenim daljinskim komandama raznih drugih uređaja, električno podesive, sklopive i grijane spoljašnje retrovizore, automatski trozonski klima uređaj, adaptivni tempomat, električno otvaranje i zatvaranje prtljažnika, navigacioni uređaj sa mapama Evrope, grijače prednjih sjedišta, senzore za kišu, prednje i zadnje parking senzore, multimediju, kontrolu pri vožnji u brdima...

Pored uobičajenog seta ljetnjih guma sa kojima su isporučeni novi automobili, RV je tenderom za nova službena vozila svojih direktora tražio i po set zimskih guma premijum proizvođača ranga Continentala, Good Year ili Michelina. Obnova voznog parka direktora RV-a desila se u godini kada je ova državna firma, prema ranijim najavama Jevrića još na proljeće, zbog koronakrize, formirala multidisciplinarni krizni štab, koji je, kako je tada rekao direktor, “izradio tri moguća poslovna modela budućeg poslovanja RV u zavisnosti od očekivanog trajanja epidemioloških mjera, odnosno prekida privrednih aktivnosti usljed krize izazvane pandemijom virusa kovid 19”.

“Predvidjeli smo mogući pad prihoda od 15 do 40 odsto“, rekao je 15. jula, u intervjuu “Glasniku privredne komore” Jevrić, ali je izvjesno da je na kraju poslovne 2020. taj pad mnogo veći, jer turističke sezone kada se najviše vode i troši, praktično da nije ni bilo.

Jevrić se 15. jula se pohvalio da RV tokom prvih šest mjeseci prošle godine nije imao potrebu za državnim mjerama podrške koje su davane privredi zbog koronakrize, ali i naglasio da nije isključeno da će se i ta državna firma morati do kraja godine prijaviti za pomoć iz budžeta u cilju očuvanja elementarne likvidnosti.

Do grla u kreditima, a planiraju i nova zaduženja

S obzirom na produženo djelovanje virusa i samim tim odloženo vraćanje u normalne poslovne tokove svih privrednih subjekata, analiziraćemo pažljivo realne potrebe Regionalnog vodovoda za moguću kreditnu podršku u narednom periodu, u cilju očuvanja likvidnosti preduzeća”, rekao je 15. jula Jevrić, da bi samo dvije nedjelje kasnije, raspisao tender za kupovinu novog službenog automobila sebi i predsjedniku Odbora direktora i na to potrošio skoro 60 hiljada eura.

Prethodnu poslovnu 2019. godinu RV je završio sa tek upola većim neto profitom nego što je prije par mjeseci RV potrošio na dva službena automobile, jer je neto dobit RV u 2019. bila tek 97.111 eura. RV je 2019. završio i sa čak 17,69 miliona eura dugoročnih kreditnih obaveza, pri čemu je uzimao novi kredit od 6,7 miliona eura kod Erste banke da refinansira svoje obaveze prema ranijem kreditu uzetom od Abu Dabi fonda za razvoj, a kompanija se morala zadužiti i dodatnih 10 miliona eura kod Erste i Prve banke za pokriće svojih obaveza nastalih po izgubljenom sudskom sporu sa kompanijom Štrabag.

Bonus video: