Katnić ispituje poslove Adrovića

Bernard preko svog advokata navodi da je zajedno sa Mehmedom Adrovićem 2004. godine osnovao DOO Simon Voyages u kojem je bio suosnivač i izvršni direktor, a Adrović suosnivač, o čemu postoji podatak u Centralnom registru privrednih subjekata.

27524 pregleda 14 komentar(a)
Radnici blokirali autobusku stanicu, Foto: Tufik Softić
Radnici blokirali autobusku stanicu, Foto: Tufik Softić

Krivičnom prijavom protiv visokog funkcionera Demokratske partije socijalista iz Petnjice i suvlasnika beranskog autoprevoznog preduzeća Simon vojaž Mehmeda Meše Adrovića baviće se Specijalno državno tužilaštvo (SDT).

To je “Vijestima” saopšteno iz Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama, u odgovoru na pitanje da li je završen izviđaj koji je ranije pokrenut.

“Ovaj predmet je ustupljen na dalji rad specijalnom državnom tužiocu”, rečeno je kratko iz ODT Berane.

Krivičnu prijavu protiv Adrovića podnio je državljanin Luksemburga Simon Bernard posredstvom advokata u Crnoj Gori.

Bernard je krivičnu prijavu protiv Adrovića, suvlasnika u najvećoj autoprevoznoj kompaniji na sjeveru države, Simon vojaž, podnio početkom novembra tereteći ga za zloupotrebe u poslovanju i falsifikovanje njegovog potpisa na službenim dokumentima.

Krivičnom prijavom tereti se i Mehmedova supruga Dalisa Adrović za koju se tvrdi da je znala da su faslifikovana dokumenta kada je preuzela funkciju izvršnog direktora privrednog društva.

Bernard preko svog advokata navodi da je zajedno sa Mehmedom Adrovićem 2004. godine osnovao DOO Simon Voyages u kojem je bio suosnivač i izvršni direktor, a Adrović suosnivač, o čemu postoji podatak u Centralnom registru privrednih subjekata.

Navodi se, međutim, da je zloupotrebom svojih ovlašćenja u privrednom društvu, bez znanja partnera iz Luksemburga, Adrović donosio odluke i potpisivao ih u ime Bernarda, svjesno falsifikujući njegov potpis i mimo njegovog znanja i volje je 2006. godine donio odluku kojom je sebe imenovao za direktora privrednog društva.

Bernard sada tvrdi da za sve to vrijeme nije znao šta se dešava u privrednom društvu niti je izvještavan o poslovanju, a da je firma u rasulu, saznao je iz medija.

U krivičnoj prijavi piše da su se u radnjama Mehmeda Adrovića stekla sva obilježja krivičnih djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, zloupotreba ovlašćenja u privredi, faslifikovanje isprave, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, utaja poreza i doprinosa, lažni bilans, dok se u radnjama Dalise Adrović stiče krivično djelo faslifikovanje isprave.

“Vijestima” je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama naprije potvrđeno da su primili krivičnu prijavu i pokrenuli izviđaj, odnosno da rade na provjeravanju navoda iz prijave. Sada je saopšteno da je ovaj predmet proslijeđen Specijalnom državnom tužilaštvu na dalje postupanje.

U firmi Simon vojaž i dalje vlada potpuno rasulo, od kada su zaposleni prije skoro osam mjeseci stupili u generalni štrajk zbog toga što su posljednju platu primili u junu 2018. godine. Kompaniju su zbog takve neizdržive situacije napustili najbolji vozači, automehaničari i drugi radnici, koji su trbuhom za kruhom pošli na razne strane.

Adrović je predsjednik Opštinskog odbora DPS u Petnjici i predsjednik lokalnog parlamenta u toj opštinii. Pod lupom medija i ranije se nalazio zbog kontroverznih poslova. On je ranije “Vijestima” rekao da krivična prijava nema smisla i izrazio sumnju u njenu autentičnost.

Radnici Simon vojaža, oni koji su ostali i dalje u toj firmi, njih nešto preko trideset, od početka štrajka iskazuju spremnost da rade, ali da za rad budu plaćeni. Oni tvrde da cilj štrajka nije da se kompanija parališe, već da, naprotiv, žele da se sačuva, ali ističu da ne mogu da rade besplatno.

Kolaps prevoza do susjednih opština

Prestanak rada najvećeg autoprevoznog preduzeća na sjeveru države napravilo je haos u lokalnom saobraćaju u ovom dijelu države, na koji je do tada Simon vojaž imao monopol. Na autobuskoj stanici u Beranama, koja je najvećim dijelom dana zbog štrajka zatvorena, nije moguće dobiti elementarnu informaciju o voznom redu i polascima autobusa drugih prevoznika.

Zbog prekida lokalnog saobraćaja, iz Berana se teže prebaciti do susjednih gradova, Bijelog Polja, Andrijevice, Plava, Rožaja, Gusinja i Petnjice, nego do Podgorice.

Na ovu neodrživu situaciju neposredno pred novogodišnje praznike ukazao je i predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić, koji je primio nezadovoljne radnike Simon vojaža i dodijelio im novčanu pomoć za praznike.

Gradonačelnik Berana je tada insistirao da državni organi, a prije svega tužilaštvo, ubrzaju rad i pokažu efikasnost zbog radnika koji su dovedeni na prosjački štap.

Bonus video: