Za novi soj koronavirusa analize van Crne Gore

Ministarka zdravlja najavila da će se vakcinisati, nije mogla da precizira kad će stići vakcine protiv koronavirusa i od kojih proizvođača

11177 pregleda 8 komentar(a)
Fajzerove vakcine (Ilustracija), Foto: Reuters
Fajzerove vakcine (Ilustracija), Foto: Reuters

Državne institucije ne znaju da li je u Crnoj Gori prisutan britanski soj koronavirusa jer nemaju mogućnost da rade takve analize, kazao je epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) profesor Dragan Laušević.

“Ukoliko primijetimo da dolazi do brže transmisije virusa, može se poslati uzorak u laboratorije sa kojima IJZ ima sklopljen ugovor”, rekao je Laušević na pitanje “Vijesti”.

Šefica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da je novi soj virusa registrovan u 26 zemalja.

“Mi smo u konsultaciji i IJZ već ima saradnju sa SZO da se sojevi koji se testiraju upućuju u laboratorije širom Evrope kako bi se vršilo testiranje. U ovom smislu nedavno smo kroz našu laboratorijsku mrežu dobili i informaciju da je bio prvi slučaj u BIH. Kako stvari stoje, ovaj novi mutirani soj pokazuje da se brže i lakše širi, ali za sada nema dokaza da izaziva veću smrtnost ili težu kliničku sliku”, kazala je Brajović na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Iako je konferencija bila zakazana na temu vakcinacije, javnost nije dobila precizniju informaciju kada će u Crnoj Gori početi imunizacija protiv novog koronavirusa, čija vakcina će prva da stigne i u kojim količinama.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović saopštila je da će država obezbijediti sredstva za sve koji budu željeli da se vakcinišu i da se nada da će imunizacija početi krajem ovog ili početkom narednog mjeseca.

Dodala je i da vode bilateralne pregovore sa svim proizvođačima, da je cilj da Crna Gora dobije što više vakcina i da je važno da prva koja dođe ima evropski serfitikat.

“Vijestima” nije mogla da odgovori koja vakcina će prva da stigne i u kojim količinama, kao ni sa kojim proizvođačima vode najintenzivnije pregovore. Borovinić Bojović je istakla da vakcinu svima preporučuje, kao i da će je ona primiti.

Prvo će vakcinisati stare i zaposlene u kovid odjeljenjima

Govoreći o prioritetnim grupama za vakcinaciju, Laušević je rekao su među njima osobe starije životne dobi i pridruženim bolestima (hronična oboljenja srca, pluća i metaboličke bolesti, poput dijabetesa).

U prvoj, prioritetnoj grupi za vakcinaciju biće štićenici domova za stare i institucija za smještaj osoba sa težim poremećajima u razvoju, kao i osoblje koje tamo radi. Pojasnio je da su u drugoj prioritetnoj grupi zdravstveni radnici i saradnici koji rade sa oboljelima od koronavirusa i stariji od 80 godina.

Laušević je kazao da su u trećoj grupi osobe od 75 do 79 godina, a u četvrtoj oni koji imaju između 70 i 74 godine i klinički ranjiva lica.

“Zatim sve osobe od 65 do 69 godina i ostali zaposleni u zdravstvenim institucijama, onda osobe sa pridruženim bolestima, a koje ne spadaju u posebno osjetljive forme, zatim pripadnici vitalnih službi na državnom i lokalnom nivou. Tu smo izdvojili zaposlene u vaspitno-obrazovnim ustanovama”, rekao je Laušević.

Pojasnio je da nakon toga dolaze na red lica od 18 do 44 godine sa hroničnim bolestima, onda sve osobe od 60 do 64 godine, pa pripadnici drugih vitalnih službi u državi, kao što su Skupština, predsjednik, Vlada, Vojska, tužilaštvo, MUP, zaposleni u trgovinskim lancima...

On je odgovorio da se za sada ne preporučuje vakcinacija djece do 16 godina, kao i trudnica, osim onih koje imaju pridružena oboljenja pa koronavirus može da oteža situaciju.

414 slučajeva novog koronavirusa registrovano je juče, dok je prijavljen jedan smrtni ishod kod kovid pozitivnog pacijenta starog 81 godinu. Prijavljen je oporavak 448 osoba

Laušević je istakao da je strategija za imunizaciju “živi dokument” i da su moguća razna usaglašavanja. Naveo je da da su nacionalna strategija i akcioni plan za imunizaciju napravljeni kako je to dogovoreno sa SZO i uz njihovu podršku, u skladu sa formatom koji se zahtijeva.

O tom planu naredne sedmice trebalo bi da glasa Vlada.

Država ima kapacitete da primi i čuva vakcine

Komentarišući to što “Montefarm” i domovi zdravlja nemaju laboratorijske zamrzivače za duboko zamrzavanje između 20 i 80 stepeni za prihvat, čuvanje i distribuciju vakcina, Laušević je odgovorio da nema nikakvog razloga za brigu.

On je rekao da Crna Gora već ima kapacitete da primi, u slučaju da dobije neke hitne isporuke vakcine, i da ima tri mjesta da drži vakcine na temperaturama koje se odnose na Fajzerovu.

Laušević je kazao da je jedno mjesto u IJZ, drugo u Zavodu za transfuziju i treće u Biotehničkom institutu.

Rekao je da je Montefarm započeo proces hitne nabavke zamrzivača za vakcine.

“Nama su zamrzivači za te vakcine neophodni samo na centralnom nivou i oni nijesu planirani da stoje na opštinskim nivoima”, naveo je Laušević. Kazao je da za druge vakcine, koje su mogu čuvati do 20 stepeni, postoji mogućnost veoma velikog broja komora, a za držanje vakcine od plus dva do plus osam postoje mogućnosti u samim domovima zdravlja.

Bonus video: