Vakcinacija na Zapadnom Balkanu: Počelo u Srbiji i Albaniji, u Crnoj Gori, BiH i Sjevernoj Makedoniji uskoro

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je ranije saopštila da se o nabavci vakcine vode bilateralni pregovori sa Kinezima i Rusima, ali i pregovori unutar Kovaks inicijative. Građanima će biti omogućeno da sami odluče koju će vakcinu da prime u odnosu na one koje budu na raspolaganju

7180 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: BETAPHOTO
Ilustracija, Foto: BETAPHOTO

Na Zapadnom Balkanu vakcinacija protiv Kovida-19 počela je, osim u zemljama koje su članice EU, u Srbiji i u Albaniji, dok se u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji početak vakcinacije najavljuje za kraj januara ili februar.

Procentualno najviše vakcinisanih je za sada u Sloveniji, a većina zemalja planira da vakciniše između 50 i 70 odsto populacije.

Vakcinacija je svuda besplatna i dobrovoljna, javljaju dopisnici Bete.

U Hrvatskoj i Sloveniji, kao i u većini članica EU, vakcinacija je počela 27. decembra.

U Hrvatskoj je zaključno sa 17. januarom vakcinisano 46.202 građana vakcinama proizvođača Fajzer i Moderna, koje su zasad dostupne u toj zemlji.

To je nešto više od jedan odsto ukupne populacije, a danas je stiglo još 17.500 doza Fajzerove vakcine.

Prvi su se vakcinisali korisnici domova za starije, zdravstveni radnici koji rade s kovid bolesnicima i zaposleni u hitnoj medicinskoj službi, posebno na potresom pogođenom području Banije.

Hrvatska je dosad naručila gotovo šest miliona doza vakcina različitih proizvođača. Cilj je da se vakciniše najmanje 70 odsto građana, a Vlada je pokrenula kampanju čija je glavna poruka "Misli na druge: vakciniši se".

Direktor hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak izjavio je nedavno da će ukoliko bude registrovana i vakcina proizvođača AstraZeneca, do ljeta biti vakcinisano 50 odsto stanovištva.

U Sloveniji je za gotovo tri nedjelje protiv Kovida-19 vakcinisano više od 40.000 ljudi, odnosno oko dva odsto ukupne populacije.

Albanija je 11. januara počela vakcinaciju protiv korona virusa sa nešto manje od hiljadu doza koje je dobila kao donaciju od jedne zemlje EU, a premijer Edi Rama, kako je prenijela agencija AFP, javno je zamjerio EU da je zapostavila Zapadni Balkan kada je o nabavci vakcina riječ.

Prema njegovim riječima Albanija je obezbijedila oko 500.000 doza vakcine Fajzer-Biontek u direktnom kontaktu sa kompanijom, a otvorena su još četiri bilateralna kanala s četiri države.

Kao prioritetne grupe za vakcinaciju određeni su zdravstveni radnici, starije osobe i osobe s višestrukim zdravstvenim problemima.

U Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji početak vakcinacije očekuje se krajem januara ili u februaru.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija najavio je 11. januara da će prve količine vakcina protiv korona virusa u BiH stići krajem ovog mjeseca. Riječ je o malim količinama Fajzer-Biontek vakcine koje su namijenjene prvo za vakcinisanje zdravstvenih radnika.

Po planu vakcinacije koji su razradila Ministarstva zdravlja dva entiteta i distrikta Brčko, prvo treba da budu vakcinisani zdravstveni radnici, potom stariji od 65 godina, pa osobe sa hroničnim bolestima.

Tegeltija je rekao da je BiH uplatila 12.997.000 dolara za 1.232.000 vakcina, a da je Savjet ministara BiH obezbijedio oko milion evra za transport, skladištenje i dostavu vakcina. Ta količina dovoljna je za vakcinaciju oko 20 odsto ukupne populacije BiH.

Od tih 1.232.000 vakcina, za Federaciju BiH je predviđeno 800.000, za RS 400.000 vakcina, Brčko distriktu 32.000 doza.

Prema riječima Tegeltije, BiH je dio sistema Kovaks i biće joj dostupne sve vakcine koje odobri Svjetska zdravstvena organizacija, a dobijaće ih u skladu sa svojom veličinom.

Zvaničnici Republike Srpske ranije su najavljivali da direktno pregovaraju sa Rusijom o nabavci ruskih vakcina, ali je Tegeltija pojasnio da proces nabavke i uvoza vakcina važi za sve vakcine koje se odobre na svjetskom tržištu i one koje će odobriti Agencija za ljekove BiH.

"Onog trenutka kada to bude učinjeno, sve vakcine koje prođu provjeru, uključujući rusku vakcinu, biće omogućeno onima koji su zainteresovani da uvoze te vakcine i da ih ponude građanima BiH", kazao je on. To praktično znači da entiteti ne mogu samostalno, bez odobrenja Agencije za ljekove BiH, nabavljati vakcine.

Sjeverna Makedonija u februaru dobija prve doze Fajzer vakcina protiv Kovid-19, ali je premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev danas saopštio da je Srbija makedonskim građanima ponudila kao pomoć najmanje 8.000 vakcina Fajzera.

Vakcine koje Skoplje očekuje u februaru su obezbijeđene u direktnim pregovorima sa Fajzerom.

Ministarstvo zdravlja je u direktnim pregovorima obezbijedilo 800.000 Fajzerovih vakcina, a još 833.000 doza preko Kovaks mehanizma.

U pismu koje je Ministarstvo zdravlja dobilo od Kovaks mehanizma navedeno je da će prvo stići vakcina proizvođača Fajzer, a u kasnijim isporukama preko Kovaksa je moguće da stigne i vakcina Astrazeneka.

Kako je rečeno dopisniku agencije Beta u Vladi Sjeverne Makedonije, Ministarstvo zdravlja će ovih dana objaviti operativni plan imunizacije na kovid-19. Očekuje se da će prioritet biti zdravstveni radnici koji su izloženi najvećem riziku od infekcije, potom stariji od 65 godina, pacijenti sa hroničnim plućnim i kardiovaskularnim bolestima, kao i zaplosleni u kritičnoj infrastrukturi i transportu.

Ministar zdravlja Venko Filipče ranije je rekao da je plan da se iz različitih izvora obezbijedi tri puta po 800.000 doza vakcine što bi bilo dovoljno za 1.200.000 ljudi ili oko 60 odsto stanovništva.

Vlada Crne Gore još je u pregovorima oko nabavke vakcina i prvi kontigent vakcina, prema najavama Ministarstva zdravlja očekuje se krajem januara ili početkom februara.

Za sada nije poznato od kog proizvođača će biti nabavljene vakcine.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je ranije saopštila da se o nabavci vakcine vode bilateralni pregovori sa Kinezima i Rusima, ali i pregovori unutar Kovaks inicijative. Građanima će biti omogućeno, kako kaže, da sami odluče koju će vakcinu da prime u odnosu na one koje budu na raspolaganju.

"Cilj nam je da obezbijedimo što više kvalitetnih vakcina u Crnoj Gori, ali i da vakcina koja prva stigne u Crnu Goru bude vakcina koja ima evropski sertifikat", navela je ministarka i dodala da su pregovori intenzivni sa svim proizvođačima.

"Imamo dogovore sa svim proizvođačima i svim zemljama koje nude vakcinu", kazala je Borovinić Bojović, na predstavljanju Nacionalne strategije za imunizaciju protiv Kovida-19.

"Mi se nadamo da će ako se ovim tempom budu nastavili pregovori, da započnemo vakcinaciju krajem januara ili početkom februara, ali konkretan datum sada ne mogu da kažem", rekla je ministarka.

Zemlje regiona koje nisu članice EU vakcine nabavljaju uglavnom preko zdravstvenog programa Kovaks, preko EU, ali i direktnom kupovinom od proizvođača.

U okviru svjetskog programa Kovaks čije su članice sve zemlje Zapadnog Balkana do kraja godine bi trebalo da se obezbijedi najmanje dvije milijarde doza različitih vakcina, ali isporuke vakcina počinju tek u prvom kvartalu 2021.

Evropska komisija je 28. decembra usvojila paket od 70 miliona evra u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) koji će biti distribuiran u vidu grantova i omogućiti Zapadnom Balkanu da kupi određeni broj vakcina iz kontigenta EU, pri čemu će pojedine članice dijeliti dio svojih unaprijed dodijeljenih doza.

Bonus video: