Mitrović: Intenzivirati saradnju sa ambasadom Njemačke u pronalaženju rješenja za opstanak Solane

"Mitrović je ambasadoru predočio ideje o organizovanju ekoloških akcija, kako bi se, kroz različite vrste poduhvata, radilo na tome da Crna Gora opravda epitet ekološke države", kazali su iz ministarstva

2382 pregleda 0 komentar(a)
Sastanak ministra sa ambasadorom Njemačke, Foto: MEPG
Sastanak ministra sa ambasadorom Njemačke, Foto: MEPG

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović, naglasio je značaj saradnje sa Ambasadom Njemačke i potrebu njenog intenziviranja, posebno u pogledu pronalaženja rješenja za “opstanak” ulcinjske Solane, saopšteno je iz Ministarstca ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Mitrović je, kako su iz ministarstca saopštili, danas razgovorao sa njemačkim ambasadorom Robertom Veberom.

Mitrović je kazao da očekuje podrške njemačkih stručnjaka u oblasti energetske efikasnosti.

"Mitrović je ambasadoru predočio ideje o organizovanju ekoloških akcija, kako bi se, kroz različite vrste poduhvata, radilo na tome da Crna Gora opravda epitet ekološke države", kazali su iz ministarstva.

Sastanku su prisustvovali i državni sekretar za urbanizam i prostorno planiranje, Aleksandar Ašanin i zamjenik ambasadora, Kristof Breunig

Ašanin je, kako je saopšteno, informisao ambasadora da je jedan od prioriteta Ministarstva izgradnja nacionalnog informacionog sistema o prostoru, što je neophodan preduslov za izradu kvalitetnijih prostornih planova i obaveza Crne Gore prema Evropskoj uniji u skladu sa Inspire direktivom.

On je naglasio da Ministarstvu predstoji ozbiljan posao da, u saradnji sa javnim preduzećima, lokalnim samoupravama i stručnim institucijama, uspostavi bazu podataka koja će koristiti ne samo planerima, nego i drugim strukama i institucijama, i koja će kao centralizovan sistem pružati cjelovite informacije o prostoru, navodi se u saopštenju.

“Za taj posao su neophodna posebna programerska znanja, pa bi pomoć njemačkih stručnjaka bila više nego dobrodošla. U tom smislu, razmjena iskustava sa relevantnim institucijama u Njemačkoj koje se bave prostornim planiranjem i urbanizmom za nas bi bila veoma korisna”, rekao je Ašanin.

Iz ministarstva navode da je ambasador Veber povrdio da će Njemačka i Ambasada ostati pouzdan partner Ministarstva, "posebno u pogledu podrške ispunjavanju mjera iz Poglavlja 27 kroz pitanja upravljanja otpadom i otpadnim vodama, ali i u oblasti energetske efikasnosti i prostornog planiranja".

"Ambasador se saglasio sa predlogom da se inicira potpisivanje Zajedničkog sporazuma o saradnji između ministarstava ekologije Crne Gore i SR Njemačke", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: