Vodi Upravu za nekretnine, a pun nekretnina za koje se ne zna odakle mu novac

Tako je otkup stana, te kupovina zemljista na Žabljaku i u Podgorici, u jednoj godini, Kovačevića koštala 107.000 eura. U tom momentu on je bio angažovan kao pomoćnik direktora državne Uprave za nekretnine, sa mjesečnom platom od 620 eura, što je ujedno bio ukupan mjesečni prihod porodice jer njegova supruga Milunka, kao ni njihovo troje djece, te godine nisu imali prijavljenih prihoda
933 pregleda 32 komentar(a)
Dragan Kovačević, Foto: Boris Pejović
Dragan Kovačević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.12.2017. 19:24h

Prvi čovjek Uprave za nekretnine Dragan Kovačević, vlasnik je više nekretnina. Kovačević posjeduje stan od 118 m2 i plac od 2.200 m2 u Podgorici, u Budvi ima garsonjeru od 30 m2, a u Kotoru parcelu površine 250 kvadrata. Konačno, vlasnik je i 22 i po hiljade kvadrata građevinskog zemljišta, na ekskluzivnoj lokaciji na Žabljaku.

Zemljište na Žabljaku, Kovačević je kupio u februaru 2007. godine u partnerstvu sa Slavkom Kontićem iz Nikšića. Prema ugovoru, Kovačević i Kontić su 45 hiljada kvadrata zemljišta, platili 170.000 eura i stekli pravo svojine nad jednakim polovinama placa. Prema podacima iz ugovora, ta suma je isplaćena u cjelosti, što znaci da je Kovačević svoju polovinu platio 85.000 eura.

Samo mjesec nakon toga, Dragan Kovačević je platio još 12 hiljada eura za otkup stana koji je do tada iznajmljivao od Uprave za nekretnine, rješavajući time stambeno pitanje po izuzetno povoljnim uslovima. Na taj način je postao vlasnik stambene jedinice od 118 m2, na posljednjem spratu jedne od novih stambenih zgrada na obali Morače, u blizini Ekonomskog fakulteta. To nije kraj ulaganjima u nekretnine. U maju iste, 2007-me godine, Kovačević je za kupovinu 2.200 kvadrata zemljišta, takođe u Podgorici, izdvojio 10.000 eura.

Tako je otkup stana, te kupovina zemljista na Žabljaku i u Podgorici, u jednoj godini, Kovačevića koštala 107.000 eura. U tom momentu on je bio angažovan kao pomoćnik direktora državne Uprave za nekretnine, sa mjesečnom platom od 620 eura, što je ujedno bio ukupan mjesečni prihod porodice jer njegova supruga Milunka, kao ni njihovo troje djece, te godine nisu imali prijavljenih prihoda. Porodica Kovačević u toj i prethodnim godinama nije prijavila kredite niti pozajmice, a nijedna od nekretnina u njihovom vlasništvu nije bila opterećena hipotekom.

Odakle onda novac za kupovinu nekretnina? U junu iste, 2007-me godine, Kovačević je za 84.000 eura prodao jednu od dvije garsonjere koje je posjedovao u Budvi, i to u zgradi koju je zajednički gradio sa kontroverznim bivšim predsjednikom Opštine Budva, Rajkom Kuljačom. Tu transakciju nije prijavio tadašnjoj Komisiji za sprečavanje konflikta interesa. Međutim, ovim novcem Kovačević je raspolagao tek u junu 2007. godine, dakle četiri mjeseca nakon što je kupio plac na Žabljaku. Istovremeno, Komisiji nije prijavio bilo kakvu pozajmicu.

Čak i da nema vremenske razlike i da je Kovačević iskoristio novac od prodaje garsonjere da plati zemljište, opet mu je nedostajalo najmanje 20.000 eura da finansira kupovinu ostalih nekretnina – stana i placa u Podgorici. Prema zvaničnim podacima, ukupni godišnji prihodi njegove porodice za 2007. godinu su bili 7.440 eura, a nije prijavio ni kredite, niti pozajmice.

Ukupni prihodi porodice Kovačević za 2009-tu godinu iznosili su 8.000 eura. Međutim, Draganov sin, Danko Kovačević, u tom trenutku, nezasposleni 18-togodisnjak bez prijavljenih prihoda i ušteđevine, te godine, za zemljište na obali mora u Baru platio je 15.000 eura.

Iste, 2009-te godine, supruga Dragana Kovačevica, Milunka, je iz salona Verano Motors-a odvezla novi crni metalik Pežo 407, vrijedan 22.000 eura. Tom prilikom ona je vratila Pežo 307, kupljen 4 godine ranije za 15 hiljada eura, i doplatila još 11 hiljada. Ni taj novac nije mogao doći od ušteđevine, jer je nisu prijavili, a nema podataka ni da su uzeli kredit. Kupovina Pežoa 407 evidentirana je u imovinskom kartonu, ali Dragan Kovačević nije prijavio da je njegova supruga početkom iste godine kupila još jedan luksuzni automobil. Crni metalik Mercedes C200K kupljen je kao polovan, dvije godine star automobil od ruskog državljanina Olega Maksimova, po cijeni od 12.000 eura. Ovo vozilo nije se dugo zadržalo u njenom vlasništvu već je prodato naredne godine. Transakcija nije prijavljena Komisiji za sprečavanje konflikta interesa iako je to bila jasna zakonska obaveza Kovačevića kao javnog funkcionera.

Inače, ukupni godisnji prihodi porodice Kovačević 2009. godine, kada su za nabavku dva automobila dali 23 hiljade eura, bili su nepunih osam hiljada eura.

Do završetka ovog istraživanja Dragan Kovačević nije htio da odgovori na pitanja Istraživačkog centra MANS-a i TV Vijesti o tome odakle mu sredstva za kupovinu vrijednih nekretnina i automobila i akcija.

Opširniju priču o imovini porodice Kovačević možete pročitati u sjutrašnjem broju Vijesti

autori: Dejan Milovac i Lazar Grdinić

Bonus video: