Turistički poslenici da sertifikuju svoje biznise kroz "Good Travel Seal"

“Good Travel Seal” je, objašnjavaju, ekološka oznaka, koja se za razliku od ostalih sličnih oznaka, ne fokusira samo na ekološkim aspektima kao što su energija, emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, voda i smanjenje otpada, jer za male privrednike i porodična preduzeća upravljanje i troškovi takvih promjena su nekada značajno visoki

2513 pregleda 0 komentar(a)
Good Travel Sea, Foto: Good Travel Sea
Good Travel Sea, Foto: Good Travel Sea

Turistička organizacija Tivat (TOT) pozvala je danas privrednike tog grada da se sertifikuju i dobiju oznake “Good Travel Seal”.

Iz TOT-a su poručili da je pandemija koronavirusa duboko pogodila turistički sektor, ali da je ova kriza istovremeno i prilika za preispitvanje koncepta na kojem se razvija turizam kod nas te da iz toga crnogorski turizam treba da izađe kao održivija, inkluzivnija i otpornija industrija.

“Oporavak mora da uključuje transformaciju sektora, unapređivanje turističkih destinacija i preduzeća, ponovnu izgradnju turističkog ekosistema, inovacije i ulaganje u održivi turizam. Istraživanja pokazuju da će destinacije i objekti koji vode računa o održivosti i striktnim zdravstvenim i sigurnosnim protokolima, izgraditi povjerenje i učiniti da putovanja i boravak u toj destinaciji budu prijatniji.”- poručili su iz TOT-a dodajući da je jedan od koraka u tom pravcu i sertifikacija tivatskih turističkih privrednika, izdavalaca smještaja Ii ugostitelja za dobijanje oznake “Good Travel Seal” u čemu će ih TOT podržati.

“Good Travel Seal” je, objašnjavaju, ekološka oznaka, koja se za razliku od ostalih sličnih oznaka, ne fokusira samo na ekološkim aspektima kao što su energija, emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, voda i smanjenje otpada, jer za male privrednike i porodična preduzeća upravljanje i troškovi takvih promjena su nekada značajno visoki.

“Good Travel Seal” se fokusira na dva aspekta: održivost i zdravlje i sigurnost. Ovi kriterijumi su bazirani na praktičnim zahtjevima kojima je lako upravljati, a dodatni benefiti su: cijena koja je povoljnija u odnosu na druge ekološke oznake, promocija u okviru vodiča “Good Travel Guide” i sticanje dodatnih znanja o zahtjevima turista sa međunarodnog tržišta, kao besplatna dopuna ove sertifikacije moguće je dobiti i “Virus-Aware” sertifikat, koji podrazumijeva ispunjavanje određenih kriterijuma vezanih za protokole koji se odnose na zdravlje i sigurnost gostiju.”- ističu iz TOT-a.

Pojašnjavaju da u prednosti posjedovanja ove oznake spada i to što sertifikovani objekti time ujedno i unapređuju svije usluge te u pravilu, dobijaju bolje kritike i ocjene od turista, što im omogućava i da onda povećaju cijene svojih usluga.

Sertifikovani objekti mogu računati i na dodatnu promociju jer će biti predstavljeni u turističkom vodiču koji promoviše održive destinacije i objekte www.goodtravel.guide, a kasnije i na drugim web lokacijama. Izdavaoci smještaja sa 2 ili 3 zvjezdice “Good Travel Seal” će biti promovisani i na www.ecohotels.com

“Sertifikacija donosi i finansijske benefite kroz smanjenje troškova energije, vode i otpada, a svakako da posjedovanje oznake “Good Travel Seal” nudi i garanciju najbolje cijene. TOT će podržati zainteresovane privrednike na taj način što će pokriti troškove sertifikacije za prvu godinu za prvih prijavljenih sedam objekata privatnog smještaja i tri ugostiteljska objekta, dok će drugu godinu sertifikovani objekti plaćati sami. Ugovor se potpisuje na dvije godine. TO Tivat će takođe izaći u susret i ostalim zainteresovanim aplikantima i pomoći im u procesu prijavljivanja za dobijanje eko-oznake “Good Travel Seal.”- navodi se u saopštenju TOT-a uz napomenu da je rok za prijavu zainteresovanih 26.januar.

Prijavljeni će biti će vršiti ocjenjivani iz 12 oblasti i 40 kriterijuma i doći će se do rezultata u kojoj mjeri njihov objekat ispunjava kriterijume za dobijanje oznake.

U zavisnosti od toga da li objekat zadovoljava 50%, 75% ili 90% traženih kriterijuma, dodjeljuje se oznaka sa jednom, dvije odnosno tri zvjezdice.

Kriterijumi o kojima treba izvijestiti odnose se na kupovinu i prodaju, hranu i piće, socijalno blagostanje i lokalno zapošljavanje, sprječavanje eksploatacije, zdravlje i bezbjednost, pristupačnost, energiju i klimu, otpad, vodu, spriječavanje zagađenja i uznemiravanja, prirodu, pejzaže i zelene zone, kulturnu baštinu i informacije.

Bonus video: