Željeznički prevoz ima pravnike, ali nemaju znanja da vode sporove

Iznos koji se isplaćuje advokatu - oko 15 hiljada eura na godišnjem nivou, isti je ili približno jednak iznosu koji ŽPCG izdvaja za jednog stručnog saradnika za zastupanje u Službi za pravne poslove u Društvu, kazali su iz Željezničkog prevoza

18733 pregleda 206 reakcija 13 komentar(a)
ŽPCG: Advokatica do sada nije izgubila nijedan spor u kojem zastupa preduzeće, Foto: Boris Pejović
ŽPCG: Advokatica do sada nije izgubila nijedan spor u kojem zastupa preduzeće, Foto: Boris Pejović

Sindikalci Željezničkog prevoza Crne Gore tražiće raskid ugovora koji to državno preduzeće ima sa jednom privatnom advokatskom kacelarijom, jer se tako, tvrde, neracionalno troši novac, a ŽPCG ima svoje pravnike. Iz uprave su kazali da imaju Službu za pravne poslove, ali da zaposleni nemaju položen pravosudni ispit i znanja da vode sporove pred sudovima.

Iz dva sindikata Željezničkog prevoza saopštili su “Vijestima” da će od ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića tražiti da analizira i raskine ugovor, koji je to preduzeće zaključilo sa privatnom advokatskom firmom, iako u ŽPCG imaju pravnu službu i posebnog zastupnika pred sudovima.

“Pored svih finansijskih problema i poteškoća sa kojima se suočava ŽPCG, smatramo da je skandalozno da novac ide na pravnog savjetnika firme. Dok se radnicima od 2016. ne uplaćuju porezi i doprinosi, dugovanja prema dobavljačima i prijetnje za blokadu računa su konstantne, izvršni direktor Nenad Babić potpisuje ugovor sa advokatskom kancelarijom, za koju nam nije poznato da je dobila ijedan slučaj u korist ŽPCG. Čak smo u saznanju da je izgubila neke vrlo bitne i skupe slučajeve po ŽPCG. Firma ima pravnu službu, sa više pravnika, čija polugodišnja zarada je kao mjesečno angažovanje advokatske kancelarije”, naveli su iz Jedinstvenog sindikata radnika ŽPCG i Sindikalne organizacije mašinovođa prevoza.

Dodali su i da zbog pravnih savjeta i zastupanja firme pred sudovima, ŽPCG ima i pravnika, čija zarada je godinama uvećana za 20 odsto.

“Upravo za obavljanje tih poslova, za predstavljanje firme pred sudom i pravnih savjeta. Nije nam poznato da je taj pravnik ikad izašao i na jedno suđenje kao zastupnik ŽPCG. Tražićemo hitnu reakciju i analizu ugovora, kao i raskidanje ugovora sa advokatskom kancelarijom, kako ŽPCG ne bi i dalje pored svojih pravnika, novac trošio neracionalno. Ove godine, novca, kako je kazao izvršni direktor, nije bilo ni za novogodišnje paketiće, kako bi obradovali najmlađe, što je bila stalna praksa ŽPCG”, kazali su iz sindikata.

Iz ŽPCG negirali su navode sindikalaca.

“ŽPCG ima Službu za pravne poslove. Međutim, isti nema stručnog saradnika za zastupanje za sudske sporove počev od 2018, niti u sadašnjoj službi ima zaposlenog koji ima kvalifikacije tražene za to radno mjesto predviđeno sistematizacijom - položen pravosudni ispit”, kazali su iz tog preduzeća.

Ugovor o pružanju pravnih usluga sklopljen je sa advokatskom firmom 21. februara 2020, a vrijedan je 14.990 eura. Prema dokumentu, predmet ugovora je pružanje pravnih usluga, uključujući, ali se ne ograničavajući na davanje pravnih savjeta, izrade pravnih analiza, zastupanje stranaka u njihovim pravnim poslovima i odnosima sa trećim licima...

Prema dostupnoj dokumentaciji, do 4. januara 2021, ŽPCG je pred sudovima advokatska kancelarija zastupala u 29 sporova.

Predmeti su pred Osnovnim sudom u Podgorici, Danilovgradu, Nikšiću i Višem sudu u glavnom gradu. Naknada za zastupanje za novembar, prema fakturi koja je izdata 22. decembra, iznosi 2.420 eura, za oktobar 2.601 euro, septembar 1.270 eura, mart 1.149, maj 453 eura...

Iz Sindikata navode da je ŽPCG od angažovane advokatske kancelarije tražila i usluge za najobičiniji pravni savjet i to plaćala.

“Kao što je uvid u spise, odgovori na tužbe, konsultacije. Najosnovnije stvari, koje bi i laici znali, a ne zaposleni pravnici u firmi”.

Iz ŽPCG su kazali da je ugovor kojim je angažovan advokat zaključen u proceduri javnih nabavki, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

“S obzirom na izuzetno veliki broj postupaka, ukupno 63 aktivna, u kojima učestvuje ŽPCG, te štetu koje je do sada trpjelo isplatom naknada proisteklim iz nepovoljno riješenih sudskih postupaka, a u kojima suprotna strana koristi profesionalni angažman advokata, radi unapređenja poslovanja Društva i zaštite interesa Društva i u ovom segmentu smo se odlučili da i mi iskoristimo stručna znanja advokata”, kazali su iz ŽPCG.

Dodaju i da je iznos koji se isplaćuje advokatu - oko 15 hiljada eura na godišnjem nivou, isti ili približno jednak iznosu koji ŽPCG izdvaja za jednog stručnog saradnika za zastupanje u Službi za pravne poslove u Društvu.

“U bruto iznosu sa troškovima angažovanja službenog auta i duplih dnevnica radi prisustva ročistima, koje u slučaju angažovanja advokata ne plaćamo”, kazali su iz ŽPCG.

Negirali su i da je angažovana advokatica do sada izgubila ijedan spor u kojem zastupa ŽPCG i kazali da su, osim jednog, svi postupci u toku.

“A u dosadašnjem angažmanu, koji traje manje od godinu, u tom jednom je pravosnažno uspjela, dok je u još jednom, koji smo do tada samostalno vodili, po žalbi iste prvostepena nepovoljna presuda ukinuta i postupak je u toku”, kazali su “Vijestima” iz Željezničkog prevoza.

Dodaju i da je advokatica, osim zastupanja u trideset sudskih predmeta, u tom preduzeću pružala i savjetodavne usluge:

“Na osnovu kojih smo izbjegli štetu za Društvo koja je višestruko veća od cjelokupne naknade koju je advokatica ostvarila do sada po svim osnovima”.

Bonus video: