Preko Trešnjevika zimi ne može niko

Pripadnici kolašinske Službe zaštite više puta bili prinuđeni da iz snijega izvlače vozila

8519 pregleda 5 komentar(a)
Put do Andrijevice nikako da očiste -, Foto: Privatna arhiva
Put do Andrijevice nikako da očiste -, Foto: Privatna arhiva

Regionalni putni pravac od Mateševa do Andrijevice, preko Trešnjevika, još nije očišćen od snijega, a mještani sela ispod Koma kažu da su navikli na nebrigu nadležnih o toj saobraćajnici, jer je tokom zimskih mjeseci minulih godina put bio, uglavnom, neprohodan.

Prema riječima predsjednika Mjesne zajednice Kraljske Bare Milovana Labovića, snjeogočistač je dolazio, ali je odustao od čišćenja puta. On kaže da je bar neophodno redovno obavještavati da je put zatvoren, kako vozači ne bi gubili vrijeme i uzalud kretli tom saobraćajnicom.

Zbog takvog stanja i minulih zima, pripadnici kolašinske Službe zaštite više puta bili su prinuđeni da intervenišu na tom putu i iz snijega izvlače zaglavljena vozila.

Kako su objasnili vatrogasci, mnogo puta se dešavalo da zbog nepostojanja adekvatne signalizacije, vozači ne znaju da je taj put neprohodan, pa krenu putničkim vozilima. GPS uređaj, navodno, tu opciju pokaže kao kraću relaciju. U međuvremenu, kazao je “Vijestima“ komandir Službe Željko Darmanović, signalizacija je na putu postavljena, ali nedostaje upozorenje na navigaciji.

“Neophodno je urediti da se na navigaciji dio puta od Bara Kraljskih preko Trešnjevika obilježi ‘crvenim’. Dobro je što bar na putu postoji signalizacija, kako se ne bi ponavljale nezgode iz minulih godina kada smo turiste, ali i ostale, spašavali iz zaglavljenih vozila na toj dionici“, kazao je on.

Labović podsjeća na vrijeme kada još nije bio otvoren put kroz Platije i kada se i u najsurovijim zimskim uslovima saobraćajnica preko Trešnjevika redovno održavala, a saobraćaj odvijao bez zastoja.

“Snijeg je čišćen ručno lopatama i uz pomoć čuvenih ‘voza’, za koju su bile angažovane konjske i volujske zaprege. ‘Voza’ je kad stanu padavine morala da bude izvučena na Trešnjevik, a konjima i pješke izlazilo se do prevoja. Tako je bilo lakše čistiti snijeg, sa obje strane prevoja. Za ručno čišćenje bila je određena norma, u zavisnosti od veličine snijega. Ko prebaci normu dobije novu dionicu. Plaćalo se na ruke, uveče po završenom poslu. Putar je određivao dionicu (Mitaš Labović), a nadzorni organ (Mile Kujović) primao radove. Autobuski saobraćaj se odvijao bez zastoja i po redu vožnje“, sjeća se Labović.

Bonus video: