DPS hoće da ruši nezavisnost RTCG i po cijenu zaustavljanja pregovora sa EU

"RTCG je uspjela da prekine sa praksom servisa partijske propagande i nesumnjivi je javni interes da učinimo što je u našoj moći da se RTCG ne vrati tom “ružičastom” formatu, već da nastavi izgrađivati kapacitete za objektivno i profesionalno izvještavanje", navbodi se u saopštenju", kazali su predsavnici ove četri NVO
58 pregleda 20 komentar(a)
RTCG, Foto: Boris Pejović
RTCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.12.2017. 18:44h

Željom DPS-a da "povrati vlast nad RTCG-pm", direktno se ugrožavaju državni interesi Crne Gore, a dokazuje se i da su jake strukture u DPS-u koje, kad god nam se šire otvore vrata ulaska u EU, rade sve što je u njihovoj moći da makar uspore proces pristupanja ako ga već ne mogu zaustaviti zarad očuvanja svojih monopola moći, navodi se , navodi se u zajedničkom saopštenju koje potpisuju Ana Novaković (CRNVO), Daliborka Uljarević (CGO), Stevo Muk (IA), Zlatko Vujović (CEMI)..

"RTCG je uspjela da prekine sa praksom servisa partijske propagande i nesumnjivi je javni interes da učinimo što je u našoj moći da se RTCG ne vrati tom “ružičastom” formatu, već da nastavi izgrađivati kapacitete za objektivno i profesionalno izvještavanje", navbodi se u saopštenju", kazali su predsavnici ove četri NVO.

Reagovanje Demokratske partije socijalista (DPS) na jučerašnje saopštenje pokazuje da je DPS u ozbiljnom raskoraku ne samo sa kritički orijentisanin nevladinim organizacijama koje argumentovano ukazuju na devijacije sistema i zalažu se za odbranu javnog interesa, već i sa Evropskom unijom, SAD i mnogim drugim akterima u zemlji i inostranstvu, navodi se u zajedničkom saopštenju koje potpisuju Ana Novaković (CRNVO), Daliborka Uljarević (CGO), Stevo Muk (IA), Zlatko Vujović (CEMI).

"Crnoj Gori treba nezavisan javni servis, a ne kopija primitivnih medijskih formata koji su očigledno postali istrošeni jer su izgubili realni uticaj na crnogorske građane. Stoga, ne čude panične reakcije kreatora nezakonitih akcija da se po svaku cijenu vrati kontrola DPS-A nad javnim servisom. I nijesu samo CGO, IA, CRNVO i CEMI glasni u odbrani RTCG, koji poslije mnogo godina počinje da se transformiše u istinski javni servis otvoren za pluralizam mišljenja. Zabrinutost su iskazali u više navrata i predstavnici američke administracije, ali i EU, koja je ovo pitanje apostrofirala i u posljednjem Nezvaničnom radnom dokumentu EK o trenutnom stanju u poglavljima 23 i 24 u Crnoj Gori, a što je naglašeno i premijeru Dušku Markoviću u pratećem pismu komesara Johanesa Hana, u koji su potpisnici ovog saopštenja imali uvid, kao i u nedavnim razgovorima za poslanicima Evropskog parlamenta", navodi se u saopštenju.

Oni napominju da je odlučnost da se sruši nezavisnost javnog servisa suprotno porukama koje stižu sa adresa iz EU i SAD, a koju jasno prenosi i "višedecenijski naglo probuđeni" generalni direktor Direktorata za medije Željko Rutović sa zahtjevom da rukovodstvo RTCG podnese ostavke predstavlja jasnu poruku da Vlada priziva klauzulu balansa od strane EU, odnosno da je spremna da se pregovori obustave da bi povratila partijsku kontrolu nad javnim servisom RTCG.

Predstavnici ove četri NVO dodaji da kada je riječ o odbrani lika i djela Radojke Rutović principijelno je nikada nijesu branili, jer za to nije bilo osnova.

"Ali, principijelno smo ukazivali na konflikt interesa Radojke Rutović, a kad je ponestalo argumenata za odbranu i zakon je promijenjen da bi se njoj upodobio. Ukazivali smo i na “crne liste” sagovornika koje su obilježile njeno rukovođenje RTCG-om.Posljednji napad DPS-a predstavlja kontinuitet brutalne i višegodišnje kampanje koju ova partija vodi protiv kritički orijentisanih nevladinih organizacija i njihovih lidera što preko medija, koje kontrolišu zahvaljujući finansijskim aranžmanima njihovih vlasnika sa državom, što zloupotrebom državnih institucija. Novina je jedino što DPS sada otvoreno i direktno najavljuje još oštrije obračune sa svima koji su spremni da ukazuju na zloupotrebe vladajućih struktura, a vjerujemo da to neće ostati bez posljedica", navodi se u saopštenju..

Bonus video: