Zajednica opština: Odlukom Vlade dodatno se centralizuju poslovi u oblasti planiranja prostora

"Posebno zabrinjava krajnje netransparentan način donošenja ovakve odluke, bez konsultacija sa onima kojih se te odluke tiču. Naime, suprotno potpisanom Sporazumu i uprkos činjenici da je Zajednica opština ukazala resornom ministru, da akt koji se planira donijeti se direktno tiče položaja, prava i obaveza jedinica lokalne samouprave, te da je zakonska obaveza Ministarstva, da taj akt dostavi na izjašnjenje jedinicama lokalne samouprave i Zajednici opština", navodi se u saopštenju Zajednice opština

6227 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Vlade Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Zgrada Vlade Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti

Zajednica opština, kao nacionalna asocijacija svih lokalnih samouprava u Crnoj Gori, izražava neslaganje i protest povodom najnovijih odluka Vlade Crne Gore, da se jedinicama lokalne samouprave oduzmu poslovi izdavanja urbanističko-tehničkih uslova, čime se dodatno centralizuju poslovi u oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata.

Iz ove asocijacije navode da Vlada na predlog resornog Ministarstva, ovu odluku donosi samo mjesec i po dana nakon najave premijera Zdravka Krivokapića u svom ekspozeu da decentralizacija nadležnosti ka lokalnim samoupravama, njihova veća funkcionalna i finansijska nezavisnost mora biti odlučnije sprovedena kako bi se obezbjedio ravnomjeran razvoj svih krajeva države.

Ističu da je u cilju bržeg razvoja procesa decentralizacije i unapređenja sistema lokalne samouprave, Vlada Crne Gore 2006. a Skupština Crne Gore 2016. godine potpisala Sporazum o saradnji sa Zajednicom opština, kojim su dogovoreni oblici i mehanizmi saradnje i zajedničkog rada na ostvarivanju postavljenih ciljeva, o čemu je upoznato resorno Ministarstvo.

"Posebno zabrinjava krajnje netransparentan način donošenja ovakve odluke, bez konsultacija sa onima kojih se te odluke tiču. Naime, suprotno potpisanom Sporazumu i uprkos činjenici da je nakon nezvanične informacije da se priprema ovakva odluka, Zajednica opština ukazala resornom ministru, da akt koji se planira donijeti se direktno tiče položaja, prava i obaveza jedinica lokalne samouprave, te da je zakonska obaveza Ministarstva, da taj akt dostavi na izjašnjenje jedinicama lokalne samouprave i Zajednici opština. Nažalost, proces konsultacija nije obavljen a opštine su o sadržini odluke upoznate nakon njenog donošenja iz sredstava javnog informisanja, čime je grubo prekršen Zakon, Evropska povelja o lokalnoj samoupravi i Sporazum o saradnji sa Vladom", piše u obraćanju Zajednice opština.

Dodaje se da su razlozi navedeni za donošenje ovakve odluke su krajnje upitni i neutemeljeni u činjenicama, a praksa će vrlo brzo pokazati sve negativne posledice ovih odluka.

Tvrde da su, prema podacima kojima raspolažu, nadležni organi lokalne uprave tokom prethodne godine obradili 2.807 zahtjeva za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova, "što ukazuje na obim poslova u ovoj oblasti ali i na značajan broj stručnih kadrova u opštinama koji rade na ovim poslovima."

"Centralizovanjem ovih poslova i njihovim vraćanjem u nadležnost Minstarstva, znači da će jedan broj stručnih kadrova u opštinama koji su radili ove poslove ostati bez posla, dok će na drugoj strani dovesti do zastoja i kašnjenja u rješavanju zahtjeva zbog nedostatka kadrovskih kapaciteta u Ministarstvu da obavi višestruko uvećan obim posla. Negativne posledice ovakvih odluka najviše će osjetiti građani kroz otežane uslove za ostvarivanje svojih prava u ovoj oblasti ali i opštine kroz znatno sužene mogućnosti njihovog razvoja. Pitamo Premijera: Da li je ovo ta najavljena decentralizacija?", zaključuje se u saopštenju Zajednice opština.

Bonus video: