Pojavili se novi investitori koji bi gradili na lokaciji starog hotela "Jadran"

Dvije strane kompanije bi preuzele ugovor i obaveze kompanije Star of Montenegro, zakupca atraktivne lokacije u Ulcinju

23013 pregleda 184 reakcija 6 komentar(a)
Mjesto na kojem je bio hotel Jadran, Foto: Savo Prelević
Mjesto na kojem je bio hotel Jadran, Foto: Savo Prelević

Više od godinu, dvije strane kompanije ne uspijevaju da postignu sporazum sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom i Vladom oko gradnje hotelsko-turističkog kompleksa visoke kategorije na poluostrvu Suka - na mjestu bivšeg hotela Jadran, saznaju “Vijesti”.

Prema nezvaničnim informacijama, kompanije su spremne da preuzmu ulcinjsku firmu Star of Montenegro, koja je zakupac atraktivne lokacije i sve njene obaveze koje proističu iz ugovora o tridestogodišnjem zakupu sa JP “Morsko dobro”, zaključenim krajem 2008. godine.

Situaciju djelimično usložnjava i činjenica da je pred Privrednim sudom u toku parnični postupak, koji je 2016. godine, pokrenulo državno javno preduzeće tražeći raskid ugovora o zakupu sa ulcinjskom firmom.

Čekaju stav Vlade

Danilo Durutović, ovlašćeni zastupnik kompanije Star of Montenegro, potvrdio je “Vijestima” da već duže postoji interesovanje investitora za preuzimanje ugovora i obaveza oko izgradnje hotelsko-turističkog kompleksa.

“Čekamo reakcije nadležnih državnih institucija”, kazao je kratko Durutović, ne želeći da otkrije imena kompanija, niti detalje pregovora.

“Vijesti” nezvanično saznaju da je riječ o jednoj kompaniji iz zemalja regiona i drugoj, koja je evropski hotelski brend i koja ima poslove na crnogorskom primorju.

“Star of Montenegro” je ćerka kompanije “Montenegro 2000”, sa njemačko-crnogorskim kapitalom i koja je od 1999. godine zakupac zemljišta na Suki.

“Vijestima” je u JP “Morsko dobro” potvrđeno da je početkom prošle godine grupa stranih investitora, preko resornog Ministarstva održivog razvoja i turizma, izrazila spremnost da pristupi preuzimanju ugovora između javnog preduzeća i firme Star of Montenegro, radi realizacije projekta izgradnje hotelsko-turističkog kompleksa na lokaciji bivšeg hotela Jadran.

“Budući da je u pitanju ugovor o korišćenju morskog dobra zaključen 2008. godine, izrazili smo početnu spremnost da, uz saglasnost Vlade i u saradnji sa resornim ministarstvom, pristupi pregovorima zarad realizacije planiranih aktivnosti, ali i stav da se odredbe prethodno zaključenog ugovora ne bi mogle mijenjati”, saopšteno je “Vijestima” iz JP “Morsko dobro”.

Prilikom pregovora JP “Morsko dobro” je, kako su objasnili, insistiralo na dostavljanju odgovarajućih bankarskih garancija od potencijalnog investitora, kojim bi se garantovalo izvršenje preuzetih obaveza, posebno imajući u vidu da je JP počelo parnični postupak pred nadležnim sudom.

“Kako ni nakon održanih više sastanaka potencijalni investitor nije dostavio traženu dodatnu dokumentaciju i garancije, upravni odbor je o tome obavijestio resorno ministarstvo i zadužio službe da nastave parnični postupak pred nadležnim sudom”, rekli su u JP “Morsko dobro”.

U planu bio hotel sa pet zvjezdica

Ugovor o korišćenju morskog dobra na 30 godina na lokaciji bivšeg hotela Jadran, između kompanije Star of Montenegro i JP “Morsko dobro”, zaključen je krajem 2008. godine na 30 godina. Državno preduzeće je po osnovu ustupanja prava korišćenja i novčanog osnivačkog uloga ostvarilo pet odsto učešća u kapitalu i dobiti preduzeća, dok je drugi ugovarač korisnik morskog dobra 95 odsto.

Star of Montenegro prvobitno je, prema idejnom projektu, trebalo sama da izgradi hotel sa pet zvjezdica u vrijednosti od 50 miliona eura. Konzorcijum je u međuvremenu ostao bez kapitala, ali se kao spas u posljednji čas pojavila holandska kompanija Nedifact, koja je izvršila reviziju projektne dokumentacije i vrijednost projekta izdigla na 70 miliona eura.

Holanđani su krajem 2015. godine odustali od posla, a tadašnji direktor Star of Montenegro, sada pokojni Novak Durutović optužio je JP “Morsko dobro” da je isključivi krivac što je fond Nedifact nije gradio hotelski kompleks i što je 70 miliona eura predviđenih u te svrhe, usmjerio na druge projekte.

Novak Durutović je nakon što je pokrenut postupak za raskid ugovora, JP “Morsko dobro” ponudio vansudsko poravnjanje, kojim je tražio zaštitu svojih finansijskih interesa i nadoknadu troškova ulaganja u projekat izgradnje novog hotela Jadran.

U međuvremenu, pojavili su se novi investitori koji bi, kako saznajemo, u slučaju dogovora, morali da rade novi idejni projekat zbog drugih urbanističko-tehničkih uslova koji sada važe na tom prostoru.

Bonus video: