Dogovorili unaprjeđenje saradnje sa Mađarskom u oblasti zdravstva

Ministarka je, kada je riječ o infrastukturnim projektima, istakla izgradnju Infektivne klinike, Urgentnog centra i najavila izgradnju gradske bolnice u Podgorici

1288 pregleda 0 komentar(a)
Neđeši i Borovinić Bojović, Foto: Ministarstvo zdravlja
Neđeši i Borovinić Bojović, Foto: Ministarstvo zdravlja

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i ambasador Mađarske Jožef Neđeši dogovorili su unaprjeđenje saradnje između dvije zemlje u oblasti zdravstva.

Borovinić Bojović je, kako je saopšteno, prezentovala Neđešiju ono što će biti u fokusu rada tima ministarstva na čijem je čelu, a to su prije svega pregovori oko vakcine protiv koronavirusa, te maksimalno moguće ubrzavanje tog procesa, kroz dostupne mehanizme.

Osim kovid pacijenata, ministarka je kazala kako insistira da se uspostavi bolje pružanje zdravstvenih usluga za ostale građane, te da su ciljevi reorganizacija, digitalizacija i transparentnost.

Borovinić Bojović je, kako navode iz ministarstva, upoznala ambasadora da su intenzivirane operacije i pregledi koji nisu u vezi sa kovidom-19, kao i da liste čekanja za djecu ne postoje.

Ministarka je, kada je riječ o infrastukturnim projektima, istakla izgradnju Infektivne klinike, Urgentnog centra i najavila izgradnju gradske bolnice u Podgorici, kao i značajne pomake u zdravstvenom turizmu, otvaranjem zdravstveno-turističkog centra u Igalu.

Neđeši je podsjetio na bilateralni sporazum u oblasti zdravstva iz 2019. koji u fokusu ima onkologiju, HPV vakcinu, razmjenu doktora i studenata između dvije zemlje, te razgovore oko reforme Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć.

"Sagovornici su saglasni da je prostor za saradnju moguć i u oblasti transplantacije organa, kada Crna Gora bude obnovila ugovor sa Eurotransplantom, a najavljena je i mogućnost sastanka ministara dvije zemlje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: