zabrinjavaju "kombinovane mutacije"

Hajduković: Novi soj zarazan iako ste preležali kovid-19

Epidemiološkinja pojasnila da je priroda koronavirusa takva da konstantno mutira i upozorava građane da ako su već preležali koronavirus ne mora da znači da neće oboljeti od nekog novog soja virusa

8288 pregleda 4 komentar(a)
Institut za javno zdravlje, Foto: Luka Zeković
Institut za javno zdravlje, Foto: Luka Zeković

Očekuju rezultati uzoraka na novi soj koronavirusa, koji su upućeni u referentnu laboratoriju u Berlinu, nakon sumnji da se novi soj pojavio i u Crnoj Gori, kazala je epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Karolina Hajduković.

Ona je, gostujući na TVCG, ponovila da u ovom momentu još nema tačnog datum isporuke vakcina.

Pojasnila da je priroda koronavirusa takva da konstantno mutira i upozorava građane da ako su već preležali koronavirus ne mora da znači da neće oboljeti od nekog novog soja virusa.

"Problem su kombinovane mutacije, i to nas brine, jer to može da uslovi lakšu transmisiju virusa, a sa druge strane i mogućnost da zaobiđe imuni odgovor domaćin. Što bi u prevodu značilo da ako osoba oboli od kovida-19, pa se javi neki novi soj, ne mora da znači da neće da oboli ponovo, što je jako važno da ljudi znaju", rekla je Hajduković

Zabrinjavajući je, kaže, britanski soj koji je aktuelan od kraja decembra, i koji se proširio u više od 60 zemalja.

"Tu je i 'južnoafrički soj' koji se proširio u 23 zemlje svijet, i 'brazilski soj' o kojem se najmanje zna", rekla je Hajduković.

Dobra vijest je ta da će vakcina imati efekte protiv tzv. britanskog soja.

"Sredinom prethodne nedjelje došli smo do sumnje da se i kod nas javljaju promjene, odnosno novi soj kovida. Tako da smo 22. januara u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) uzorke poslali u referentnu laboratoriju u Berlinu, nakon čega ćemo obavijestiti javnost", istakla je Hajduković.

Ona je kazala da je epidemiološka situacija i dalje veoma složena, sa visokim novoom lokalne transmisije i broja novozaraženih na dnevnom nivou.

Najozbiljnija situacija nakon praznika je u Podgorici, Nikšiću, Baru i Budvi.

Preporučujemo za Vas