Potpisan finansijski sporazum o podršci EU zdravstvu

Ministarka ponovila da će vakcinacija početi krajem januara i početkom februara. Pojasnila je da je ugovor sa Fajzerom potpisan i da je u finalnoj fazi

12316 pregleda 74 reakcija 4 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Borko Ždero
Sa pres konferencije, Foto: Borko Ždero
Ažurirano: 26.01.2021. 13:11h

Ambasadorka Evropske Unije (EU) u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i glavna pregovaračica Zorka Kordić potpisale su danas sporazum o finansiranju podrške zdravstvenom sektoru u našoj državi vrijedan 9,5 miliona eura.

Ambasadorka Popa, prije potpisivanja, istakla da je EU više puta tokom pandemije pokazala da Crna Gora nije sama u ovoj istorijskoj krizi.

"Još u martu, kada je pandemija COVID-19 prvi put pogodila Evrpu, EU nije predjela vrijeme ni trud da Zapadnom Balkanu pruži suštinsku i do sad neuporedivu podršku, brzo stavljajući na raspolaganje Crnoj Gori tri miliona eura za odgovor na neke od najhitnijih potreba zdravstvenog sektora. Tokom 2020, obezbijeđeno je stotinu respiratora, deset digitalnih rendgen aparata i desetine hiljada maski i zaštitne opreme. U martu smo dodijelili paket od pedeset miliona eura bespovratne finansijske pomoći kao odgovor na pandemiju", kazala je Popa.

Istakla je da značajan dio programa podrške, odnosno 40,5 miliona eura, dodjeljuje se kao direktna budžetska podrška za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije i podrška socijalnom i ekonomskom odgovoru državnih vlasti.

"Prvu ratu budžetske podrške, u vrijednosti od 28 miliona eura, EU je uplatila u novembru 2020. Danas smo tu da potpišemo finansijski sporazum za preostalih 9,5 miliona eura u okviru ovog programa. COVID-19 nam je pokazao neophodnost da ojačamo otpornost i spremnost zdravstvenog sistema da efikasno odgovori na eventualno nove epidemije", kazala je Popa.

Sporazum je potpisan u EU info centru u Podgorici, a Popa je naglasila da će sredstva koja danas dodjeljuju podržati zdravstveni sektor u Crnoj Gori nakon završetka zdravstvene krize.

"Ovo uključuje ulaganje u infrastrukturu, opremu i ljudske kapacitete za kontrolu bolesti i rješavanje pitanja zdravstvene bezbjednosti. Naša podrška predviđa nabavku PCR opreme koja je u stanju da analizira veliki broj respiratornih uzoraka za detekciju COVID-19, što će povećati državne kapacitete za testiranje i detekciju koronavirusa", rekla je Popa.

Pojasnila je da će biti izgrađeni brojni objekti za smještaj medicinskih struktura važnih za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti i za liječenje pacijenata.

Ministarka Borovinić Bojović se zahvalila na pomoći, ističući da je EU pokazala veliku solidarnost prema Crnoj Gori i ovim teškim vremenima.

Istakla je da je ostala pri ranijoj tvrdnji da će vakcinacija u Crnoj Gori početi krajem januara i početkom februara.

Pojasnila je da je ugovor sa Fajzerom potpisan i da je u finalnoj fazi.

Istakla je da je dogovoreno da će Crnoj Gori biti isporučeno 150.000 vakcina iz Kine, a da je sa Kinezima potpisan predugovor.

U prvom kvartalu, kazala je ministarka, očekuju i da bude isporučeno 50.000 doza ruske vakcine.

Popa je kazala da su se sve države Zapadnog Balkana, uključujući Crnu Goru, pridružile incijativi COVAX kako bi osigurale pristup vakcinama nabavljenim po dogovorenoj cijeni.

"Osim toga, u decembru 2020, Unija je iz pretpristupnih fondova EU izdvojila 70 miliona eura za kupovinu vakcina za Zapadni Balkan. Ovaj novac je dostupan za sporazume sa državama članicama EUo dodjeli bespovratnih sredstava kroz niz posebnih ugovora o preprodaji. Komisija se u svom saopštenju od 19. januara 2021. obavezala da će uspostaviti i posebni EU mehanizam za podjelu vakcina, s posebnom pažnjom posvećenom Zapadnom Balkanu", kazala je Popa.

Glavna pregovaračica, Zorka Kordić, je poručila da je evropska perspektiva Crne Gore osnažena strukturiranom, ciljanom i vrijednom podrškom zdravstvenom sistemu Crne Gore istakavši da je EU među prvima prepoznala potrebu da pomogne u ovom dijelu, ali i u dugoročnijem suočavanju sa ekonomskim i društvenim posljedicama pandemije.

“Zajedno sa EU gradimo održiv zdravstveni sistem: od ukupno opredijeljenih 15,5 miliona eura obuhvaćenih Finansijskim sporazumom za program IPA 2018 biće finansirano 7 aktivnosti čija realizacija će podići kvalitet usluga na evropski nivo i osigurati zadovoljstvo naših građana zdravstvenim uslugama”, poručila je Kordić.

Ona je istakla da proces pristupanja EU ima transformativni karakter i služi reformama društva i unapređenju institucija, znanja i vještina, dok realizacijom ovakvih projekata, činimo proces opipljivim i dugoročno korisnim za građane.

Ministarka Borovinić-Bojović naglasila je da je pandemija još jednom upozorila čovječanstvo da niko nije siguran, ako svi nismo sigurni.

„I da upravo u tom smislu, ruka podrške i pomoći koju još jednom dobijamo od Evropske unije, dodatno govori u prilog koliko su jedinstvo i zajedništvo važni u rješavanju ovog globalnog problema. Upravo iz tih razloga želim da naglasim značaj ovakve vrste pomoći u smislu budućeg rada, sazrijevanja i stasavanja zdravstvenog sistema Crne Gore. Pandemija je tu, ali će jednog dana pandemija proći i ostaće sve što nam je ovom prilikom dodijeljeno kroz jednu veliku solidarnost i veliku podršku Evropske unije“, navela je Borovinić-Bojović.

Bonus video: