sastao se sa šefom kancelarije unicef-a

Krivokapić: Zajedno sa UNICEF-om raditi na smanjenju siromaštva djece

Santander je, kako se u saopštenju navodi, istakao da je svako treće dijete u Crnoj Gori u riziku od siromaštva, a tek jedno od deset dobija socijalnu pomoć, te da su dva glavna prioriteta UNICEF-a da podrži Crnu Goru da smanji siromaštvo djece i da svakom djetetu obezbijedi kvalitetno obrazovanje

5330 pregleda 4 komentar(a)
Santander i Krivokapić sa današnjeg sastanka, Foto: Kabinet predsjednika Vlade
Santander i Krivokapić sa današnjeg sastanka, Foto: Kabinet predsjednika Vlade

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da je Vlada zabrinuta zbog svih dešavanja koja mogu negativno uticati na djecu, te da će učiniti sve da im omogući bolje uslove za život, saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je danas razgovorao sa šefom Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori, Huanom Santanderom.

Kako se u saopštenju navodi, saglasili su se da je smanjenje siromaštva i obrazovanje djece osnova bolje budućnosti.

Krivokapić je Santanderu zahvalio na pomoći koju je UNICEF pružio u borbi protiv epidemije COVID-19, kao i na svim aktivnostima koje ta organizacija sprovodi u cilju poboljšanja položaja djece u Crnoj Gori.

Kako se navodi, Krivokapić je poručio da bi želio da dobra saradnja sa UNICEF-om bude još plodonosnija i uspješnija.

On je istakao da je Vlada zabrinuta zbog svih dešavanja koja mogu negativno uticati na djecu, te da će učiniti sve da im omogući bolje uslove za život.

Santander je, kako se u saopštenju navodi, istakao da je svako treće dijete u Crnoj Gori u riziku od siromaštva, a tek jedno od deset dobija socijalnu pomoć, te da su dva glavna prioriteta UNICEF-a da podrži Crnu Goru da smanji siromaštvo djece i da svakom djetetu obezbijedi kvalitetno obrazovanje.

Santander je kazao da je kriza izazvana koronavirusom ne samo zdravstvena, već i kriza prava djeteta.

„Problemi su posebno vidljivi u oblasti zdravstva, obrazovanja i socijalne i dječje zaštite“, kazao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, poručivši da je ta organizacija spremna da pruži podršku u tim oblastima za dobrobit sve djece.

Iz kabineta premijera su podsjetili i da prema posljednjim rezultatima PISA testiranja, petnaestogodišnjaci u Crnoj Gori kasne dvije godine za svojim vršnjacima u pogledu nivoa znanja i vještina koje su stekli.

„Drugi prioriteti tiču se smanjivanja nasilja, naročito nasilja u porodici, kao i ostvarivanja prava svakog djeteta na zdravlje, posebno u oblasti imunizacije, ne samo protiv COVID-a-19, već i protiv drugih dječjih bolesti poput malih boginja. Takođe, zaštita mentalnog zdravlja postala je još važnija tokom pandemije COVID-a-19, koja je imala snažan psihološki uticaj na djecu, mlade i porodice“, kazao je Santander, saopšteno je iz kabineta.