UNIVERZITET CRNE GORE

Bjelica podnio ostavku

Iz Univerziteta je saopšteno da će Bjelica ubuduće biti član Upravnog odbora UCG

29453 pregleda 307 reakcija 71 komentar(a)
Bjelica, Foto: Ucg.ac.me
Bjelica, Foto: Ucg.ac.me

Redovni profesor Univerziteta Crne Gore prof. dr Duško Bjelica podnio je ostavku 21. januara na funkciju predsjednika Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, saopšteno je danas iz UCG.

Kazali su da će Bjelica ubuduće biti član Upravnog odbora UCG.

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti" od više članova UO, ostavka Bjelice, iako podnijeta prošle sedmice, nije do sada bila u materijalima za današnje zasijedanje.

"Rijetke su prilike kada čovjek potisne svoje emocije, a još rjeđe kada potiskuje svoja razmišljanja – nažalost, to se dešava upravo onda kada njegov spiritualni doživljaj okruženja nadjačava sve ono što uobičajena ljudska čula najčešće opažaju čak i kao stanje potpuno uspostavljenog reda i harmonije. Upravo sada moj pogled je negdje van nas, negdje gdje glasnost nadjačava akademski mir, gdje nema odgovora na pitanje ni “šta se hoće”, a još manje ni “šta se može”. Radeći po principu da je svaki čovjek u “obavezi da zasadi drvo ispod čije krošnje neće nikada uživati u hladovini” nijesam se nadao da ću doživjeti da će se upravo to “drvo” – Univerzitet Crne Gore, vrlo brzo razgranati u hiljadama kvadratnih metara prostora za nastavno-naučnu djelatnost, kao i ono koje će svojom “krošnjom” čuvati standard studenata i zaposlenih – pouzdanih graditelja budućnosti Crne Gore", naveo je Bjelica u obraćanju Upravnom odboru UCG.

Takvo “drvo”, kako je kazao, svojom vitalnošću, prije svih kvalitetom istraživačke djelatnosti i stabilnosti u finansiranju svoje misije na svim nivoima studija, vrlo brzo našlo se u “oku” međunarodne naučne javnosti, ali i domaće.

"I dok bi javnosti spoljašnjeg okruženja prepoznala i pomagala kvalitet našeg stalnog napretka, Univerzitet Crne Gore, kao jedan od najbitnijih, ali i najosjetljivijih djelova crnogorskog društva, podršku navedenom napretku u najvećoj mjeri gradio je i gradi na harmonizovanosti ciljeva i uzajamnog povjerenja svih struktura društva (naučnih, kulturnih, ekonomskih, političkih...)," dodaje on.

Bjelica je ocijenio da se u posljednje vrijeme narušava prijeko potrebna saradnja bitnih činilaca u sistemu visokog obrazovanja Crne Gore, te kazao da ostavku na mjesto predsjednika UO UCG podnosi želeći uspjeh u daljem napretku univerziteta - da ga na tom putu prati puna podrška državnih organa.

"To činim u trenutku kada je Univerzitet Crne Gore najbolje pozicioniran od svog osnivanja, kada na svojim računima ima oko 15 milona eura iz sopstvenih aktivnosti, kada se nalazim među najboljim naučnicima svijeta iz svoje oblasti i kada sam na vrhu univerzitetske piramide u međunarodnoj prepoznatljivosti. Naravno, to činim danas, na dan kada sam pripremio sve materijale po svim tačkama Dnevnog reda i kada sam zakazao Redovnu sjednicu UO UCG za 27. januar u 13,00h. Vjerujem i da će predstojeći dani u susret održavanju ove sjednice otkriti mnoga lica pa sam i zbog toga ovu ostavku pripremio u tajnosti kako bih što više upamtio onih kakvi su bili prethodnih godina i decenija. Da ih i dalje pamtim takve. Hvala svima na svemu", naveo je Bjelica u dokumentu od 21. januara.

Preporučujemo za Vas