Neuka stranka ili profesor prava

Rakočević je kazao i da nema nikakvu saradnju sa srpskim medijima, koji su u jednom periodu vodili kampanju protiv NVO CGO i Uljarevićeve.
Prema zapisniku, punomoćnik tužilaca, advokat Siniša Gazivoda pitao je profesora Rakočevića da li je razumio zbog čega ga predstavnici tih medija zovu

5186 pregleda 44 reakcija 11 komentar(a)
Rakočević, Foto: Boris Pejović
Rakočević, Foto: Boris Pejović

Profesor Pravnog fakulteta Velimir Rakočević tvrdi da nikada nije dao izjavu pojedinim srpskim medijima kojom je omalovažio nevladinu organizaciju Centar za građansko obrazovanje i direktorku te NVO Daliborku Uljarević.

Tokom jučerašnjeg ročišta po tužbi CGO i Uljarevićeve u podgoričkom Osnovnom sudu, tvrdio da je „u pitanju bio neformalni razgovor čija je interpretacija pogrešna“.

Rakočević je kazao i da nema nikakvu saradnju sa srpskim medijima, koji su u jednom periodu vodili kampanju protiv NVO CGO i Uljarevićeve. Prema zapisniku, punomoćnik tužilaca, advokat Siniša Gazivoda pitao je profesora Rakočevića da li je razumio zbog čega ga predstavnici tih medija zovu.

“Tuženi ističe da je shvatio poziv da se kao naučnik izjasni o nekom fenomenu, što svakodnevno radi. Na pitanje punomoćnika tužilaca da li je tuženi u saznanju da je navedeni tekst prenošen od strane domaćih portala ili medija, tuženi istiće da odgovorno tvrdi da je prvi put saznao o čemu se radi kada je dobio tužbu”, stoji u zapisniku u koji su “Vijesti” imale uvid. Suđenje je, prema zapisniku, obilježio i verbalni duel između Gazivode i Rakočevića.

Siniša Gazivoda
foto: Boris Pejović

Upozoravajući na to da Rakočević svjedokinji Uljarević ne postavlja pitanja u vezi sa predmetom spora, Gazivoda je ocijenio da se radi o “pravno neukoj stranci” i zatražio od suda da u skladu sa procesnim ovlašćenjima pojasni tuženom kakva bi pitanja trebalo da budu i na šta treba da se odnose.

CGO i Uljarevićeva tužili su Rakočevića za povredu ugleda i časti zbog iznošenja navoda u pojedinim srpskim medijima, kojima je navodno pokušao da omalovaži i uvrijedi rad te NVO i izvršne direktorke...

“Tuženi bez daljih pitanja, prigovara u cjelosti iskazu tužilje, a posebno prigovara navodima punomoćnika tužilaca da je on kao univerzitetski profesor prava - neuka stranka”, stoji u zapisniku.

CGO i Uljarevićeva, tužili su Rakočevića za povredu ugleda i časti zbog iznošenja navoda u pojedinim srpskim medijima, kojima je navodno pokušao da omalovaži i uvrijedi rad te NVO i izvršne direktorke. U izjavi za jedan onlajn medij, Rakočević je tvrdio da je njegov izbor na tadašnjem konkursu za dekana Pravnog fakulteta u Podgorici navodno “poremetila planove organizaciji o još nekom miliončetu za blaćanje drugih”.

Suđenje se nastavlja 1. marta

Bonus video: