sastanak u sjedištu alijanse u briselu

Samardžić: Crna Gora privržena daljem jačanju stabilnosti regiona

Admiral Dragan Samardžić naglasio je da će Crna Gora proces razvoja i implementacije novih vojnih koncepata i planova NATO iskoristiti za harmonizaciju i adaptaciju nacionalnih planova i reviziju pojedinih strateških dokumenata

3754 pregleda 3 komentar(a)
Sa sastanka u Briselu, Foto: Ministarstvo odbrane
Sa sastanka u Briselu, Foto: Ministarstvo odbrane

Vojni predstavnik Crne Gore pri NATO, admiral Dragan Samardžić, priustvovao je 185. sastanku Vojnog komiteta na nivou NATO načelnika generalštabova, i tom prilikom poručio da naša država ostaje privržena daljem jačanju stabilnosti i bezbjednosti u regionu.

Samardžić je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane (MO), na sastanku u sjedištu NATO u Briselu istakao kontinuirani doprinos Crne Gore unaprjeđenju sposobnosti Alijanse.

Tome je dodao i posvećenost nastavku modernizacije i sveukupne reforme sistema odbrane i bezbjednosti u cilju dostizanja NATO ciljeva sposobnosti, unaprjeđenja spremnosti i održivosti nacionalnih kapaciteta za odgovor na krize. U tom kontekstu, naglasio je da će Crna Gora proces razvoja i implementacije novih vojnih koncepata i planova NATO iskoristiti za harmonizaciju i adaptaciju nacionalnih planova i reviziju pojedinih strateških dokumenata.

„Paralelno sa izgradnjom naših nacionalnih kapaciteta i implementacije zadataka iz domena sva tri osnovna zadatka Alijanse, Crna Gora ostaje privržena daljem jačanju stabilnosti i bezbjednosti u regionu“, poručio je admiral Samardzić.

Na početku sastanka, Vojnom komitetu obratio se generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg i osvrnuo na brojne zadatke i obaveze koje će pred Alijansom biti tokom 2021. godine. Tom prilikom je, kako navode iz MO, akcenat stavio na značaj odluka koje se očekuju od ministara odbrane u februaru i lidera nacija na Samitu NATO u Briselu ove godine, u cilju da „NATO ostane sposoban da se suoči sa svim izazovima koje budućnost može donijeti“.

Sesije su, kako se navodi, bile posvećene NATO operacijama, misijama i aktivnostima, sa posebnim fokusom na napredak ostvaren u pogledu usklađivanja Koncepta odvraćanja i odbrane evroatlantskog područja i izrade zajedničkog savjeta o novom NATO ratnom konceptu, a razgovaralo se i o trenutnim i budućim prijetnjama, kao i o uticaju pandemije COVID-19. Održan je i poseban sastanak sa partnerima u NATO operacijama i misijama „Odlučna podrška“ u Avganistanu, NATO misija u Iraku i KFOR Misija na Kosovu.

Sastanku Vojnog komiteta, kojim je predsjedavao maršal Stjuart Pič, prisustvovali su i general Tod Volters (vrhovni komandant savezničkih snaga u Evropi, SACEUR) i general Andre Lanata (vrhovni komandant savezničkih snaga za transformaciju, SACT).