Završena rekonstrukcija pruge Kolašin - Kos: Vozovi će ići 100 km na sat

Ovaj dio pruge od deset kilometara rekonstruisala je kineska kompanija CCECC. Investicija vrijedna šest miliona eura
300 pregleda 24 komentar(a)
Voz, Foto: Savo Prelević
Voz, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.12.2017. 20:17h

Vozovi će na dijelu pruge Kolašin - Kos sada moći da voze brzinom od 100 kilometara na čas, što je upola više od dosadašnjih 50.

To je “Vijestima” rekao direktor Kineske civilne inženjerske i građevinske korporacije (CCECC) u Crnoj Gori Zhu Tianran, koji su radili rekonstrukciju ovog dijela pruge Bar - Beograd.

Tvrdi da je ukupna vrijednost ovog posla bila oko šest miliona eura, dok je na projektu bilo zaposleno oko 70 radnika.

“Pedeset odsto njih bilo je iz Crne Gore, iz obližnjih gradova. Ovaj projekat je stvorio poslovne prilike za crnogorski narod. To je ono što želimo ovdje, da učinimo nešto dobro za Crnu Goru", kazao je Tianran.

Rekonstruisanu prugu danas će predstavnici vlasti i kineske kompanije zvanično predstaviti u podgoričkom hotelu Centre Ville.

Kompanija CCECC najviše se bavi rekonstrukcijom pruga, a ista je radila rekonstrukciju srbijanskog dijela pruge Beograd - Bar.

"Postoji mnogo faktora koji utiču na brzinu na pruzi, da bi poboljšali prugu, neki poslovi se moraju završiti. Prvo, šine se moraju zamijeniti jer su stare i teško oštećene. Drugo, drveni pragovi se moraju zamijeniti i treće, moramo zamijeniti kameni šljunak, on je veoma bitan da ojača šine i pragove", kazao je Tianran "Vijestima".

On je kazao da CCECC planira i buduće projekte rekonstrukcije pruga u Crnoj Gori.

“Kao što znate, naš glavni posao su infrastrukturni projekti, kao što su pruge, na koje se mi najviše fokusiramo, i autoputevi, mostovi i tako dalje. Trenutno pregovoramao oko dva pružna projekta u Crnoj Gori”, kazao je.

Sljedeći prioritetni projekat Željezničke infrastrukture je rekonstrukcija dijela pruge Vrbnica - Bar.

Dužina rekonstruisane pruge Kolašin - Kos je blizu deset kilometara.

Tianran je kazao da je to bio najteži dio za izvođenje radova.

"Prvo, ovaj dio je na najvišem dijelu pruge. Drugo, u Kolašinu su vremenski uslovi zimi jako loši za rad", kazao je direktor CCECC u Crnoj Gori.

Bonus video: