Vijenci u Đenovića u spomen na mornare

Godišnica pobune mornara u Boki obilježana skromnije zbog epidemioloških mjera

2236 pregleda 1 komentar(a)
Sa obilježavanja godišnjica pobune mornara u Boki, Foto: Opština
Sa obilježavanja godišnjica pobune mornara u Boki, Foto: Opština

Godišnjica pobune mornara u Boki Kotorskoj juče je tradicionalno obilježena polaganjem vijenaca u Đenovićima.

Vijenac je, kako je saopšteno iz Opštine Herceg Novi, kod spomen ploče na zgradi Mjesne zajednice Đenović položio predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Nikola Samardžić.

U more ga je, kako se navodi u saopštenju položio sekretar za društvene djelatnosti i sport Darko Klasić, a na kuću Vrankovića kao mjesto pobune, Predrag Velfel, u ime hercegnovske podružnice Bokeljske mornarice.

Prisustvovali su predstavnici Mjesne zajednice Đenović i mještanka, odbornica lokalnog parlamenta Tatjana Fanfani.

Zbog važećih epidimioloških mjera, ceremonija obilježavanja godišnjica pobune mornara u Boki Kotorskojje ove godine organizovana je skromnije nego inače, bez brojnih mještana i Mjesne muzike Đenović koja predvodi povorku od Mjesne zajednice do kuće Vrankovića i nazad.

Pobuna mornara u Boki Kotorskoj odigrala se prije 103 godine, 1. februara 1918. godine, tačno u podne, na brodovima “Sankt Georg” i “Gea”. U tom trenutku, Boka je bila dio Austrougarske i zbog svog strateškog položaja predstavljala izuzetno važnu pomorsku bazu. Toga dana, oko 6.000 mornara austrougarske ratne flote uzelo je zapovjedništvo u svoje ruke i istaklo crvene zastave na oko 40 brodova u zalivu, a upravo ispred Đenovića je bio stacioniran najveći broj brodova.

Pobunjeni mornari ustali su protiv osvajačkog rata koji su vodile Njemačka i Austrugarska i protiv loših uslova života na ratnim brodovima. Iako je pobuna vrlo brzo ugušena, ovaj događaj ostao je zapamćen kao primjer zajedničke borbe za prestanak ratnih sukoba, mir i bolje uslove za život i rad.

Bonus video: