Kućni test nije dokaz da ste pozitivni

Hospitalizovano 337 pacijenata inficiranih novim koronavirusom

9823 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

U Crnoj Gori su juče registrovana još 504 slučaja koronavirusa, dok je preminulo sedam kovid pozitivnih pacijenata.

Tokom ponedjeljka u Institutu za javno zdravlje i drugim javnim i privatnim laboratorijama analiziran je 1.791 uzorak.

Prema saznanjima “Vijesti”, u statistiku novozaraženih ne ulaze oni sa pozitivnim kućnim antigenskim testom na novi koronavirus, koji se od prošle sedmice može kupiti u pojedinim privatnim apotekama za petnaestak eura.

Iz IJZ “Vijestima” nisu odgovorili da li su i koliko pouzdani ovi testovi.

Među novoinficiranima najviše je stanovnika Podgorice, 195, dok je iz Nikšića 70 novopozitivnih. Iz Budve je 48 novih slučajeva koronavirusa, Kotora 27, Bijelog Polja i Herceg Novog po 24, Bara 23, Tivta 21, Cetinja 17, Pljevalja 13, Berana i Danilovgrada po sedam, Tuzi i Mojkovca po šest, Kolašina četiri, Ulcinja i Plava po tri, Andrijevice i Petnjice po dva, dok je Plužinama i Rožajama zabilježen po jedan slučaj.

“Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno sedam smrtnih ishoda povezanih sa kovid-19 i to kod pacijenata iz Podgorice (3), Bara, Nikšića, Berana i Bijeloga Polja od kojih je najmlađi imao 57, a najstariji 87 godina starosti”, saopšteno je iz IJZ.

Infekcija novim koronavirusom je laboratorijski potvrđena kod 53 korisnika i 20 zaposlenih Doma za stare u Bijelom Polju.

Iz IJZ je saopšteno da je u Opštoj bolnici Bijelo Polje hospitalizovano 11 korisnika i da je od 26. januara od posljedice infekcije novim koronavirusom preminulo pet korisnika doma.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović saopštila je da je u toj ustanovi na liječenju 87 pacijenata oboljelih od kovida-19, od kojih je 43 životno ugroženo, a 15 na respiratoru.

Ona je, gostujući u Bojama jutra na Televiziji Vijesti, rekla da je trenutno popunjeno 80 odsto kapaciteta namijenjenog za kovid pacijente, ukazujući da je to razlog za brigu.

Ministarstvo zdravlja je sredinom januara ublažilo mjere protiv koronavirusa, odnosno dozvolilo međugradski prevoz vikendom i ulazak u Crnu Goru bez testa.

Saopšteno je da je popunjenost bolničkih kapaciteta 51,4 odsto, a da je prije praznika iznosio 67 odsto, te da je to važan kriterijum zbog kojeg su mjere ublažene. Ranije je rečeno da se zaključavanje mora proglasiti kada popunjenost bolničkih kapaciteta dosegne 75 odsto.

Bonus video: