Ljekari predložili pooštravanje mjera protiv koronavirusa

Komisija za borbu protiv kovida danas razmatra predlog Radne grupe IJZ

95056 pregleda 497 reakcija 159 komentar(a)
Predložene restriktivnije mjere (ilustracija, Foto: Savo Prelević
Predložene restriktivnije mjere (ilustracija, Foto: Savo Prelević

Radna grupa Instituta za javno zdravlje (IJZ) predložila je nadležnima pooštravanje mjera protiv koronavirusa zbog pogoršanja epidemiološke situacije, saznaju “Vijesti”.

Za danas je zakazana sjednica Komisije za borbu protiv kovida-19, dok bi sjutra trebalo da zasjeda Savjet pri Vladi.

Aktuelne mjere protiv koronavirusa važe do 10. februara.

Prema nezvaničnim saznanjima, razmatraće se i režim rada ugostiteljskih objekata.

Carević traži zaključavanje Budve

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević zbog alarmantne situacije izazvane koronavirusom u tom gradu tražio je juče od premijera Zdravka Krivokapića i ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović zaključavanje, koje bi podrazumijevalo zabranu rada ugostiteljskih objekata, obustavu nastave u školama, zatvaranje svih vrtića, zabranu izlaska iz objekata stanovanja od 17 do pet sati narednog dana, međugradskog prevoza.

“Opštinski Tim za zaštitu i spasavanje je danas održao sastanak povodom epidemiološke situacije u Budvi, gdje je došlo do drastičnog povećanja broja oboljelih od virusa kovid-19, zbog čega je neophodno pod hitno preduzeti mjere na zaštiti stanovništva od ove zarazne bolesti”, saopštio je Carević.

On je kazao da je proteklog vikenda evidentirano prisustvo velikog broja građana budvanske i drugih opština koji šetaju i borave u ugostiteljskim objektima i na drugim javnim mjestima.

Saopšteno je da je u Budvi, je prema podacima epidemiološke službe Doma zdravlja, trenutno 696 aktivnih slučajeva oboljelih od korona virusa, sa tendencijom daljeg rasta oboljelih.

Povezani članci

08. Februar 2021.

Budvanske osnovne škole od sjutra na online nastavi

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, budvanske OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” i Druga osnovna škola od danas prelaze na online nastavu, potvrđeno je “Vijestima” u upravama ovih ustanova.

Ulcinjski srednjoškolci u samoizolaciji

Sto trideset učenika srednje škole “Bratstvo Jedinstvo” u Ulcinju, od danas je u samoizaloaciji, potvrdio je “Vijestima” direktor te školske ustanove Husein Ceno Katana.

Redovna sedmična testiranja potvrdila su da je nekoliko učenika pozitivno na kovid 19. Svi oni bili su dio školske ekspedicije od 130 učenika i dva profesora, koji su tri dana početkom prošle sedmice boravili na Žabljaku gdje su bili na skijanju.

Situacija poprima alarmantne razmjere ako se ima u vidu i činjenica da su, nakon povratka u srijedu, oni pohađali nastavu u četvrtak i petak.

“Ne znamo koliko je zaraženih, rekao sam im da ne dolaze u školu. Epidemiološke službe su tu i uskoro ćemo imati sve rezlutate”, kazao je Katana.

On je rekao da učenicima nije odobrio odlazak na Žabljak već da su pošli “na svoju ruku”.

“Kontaktirao sam i ministarstvo, rekli su mi da ne brane, ali da ne preporučuju. Ja im ipak nijesam dao dozvolu. Oni su rekli da neće dolaziti u školu ta tri dana i sada treba da vidimo kako će opravdati časove mada jedan broj njih nastavu prati online”, kazao je Katana.

Dodao je da je profesorima Fizičkog vaspitanja Roki Ljuljđuraju i Kadriju Sinaniju odobrio da vode učenike kada je vidio da je već sve spremno za put.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, saopštilo je da oni nijesu dali dozvolu za organizovano putovanje ulcinjskih srednjoškolaca.

Virus ušao u bolnicu Meljine

Na novi koronavirus od početka mjeseca pozitivno je pet pacijenata opšte bolnice Meljine, tri ljekara, šest medicinskih tehničara i dva nemedicinska radnika, saopšteno je iz IJZ.

Kazali su da je tokom prethodnog vikenda u ovoj bolnici registrovan povećan broj pozitivnih rezultata testiranja zaposlenih na novi koronavirus.

“Prema informacijama higijensko-epidemiološke službe Herceg Novi, brzim antigenskim testom je prisustvo koronavirusa ustanovljeno kod tri ljekara, šest medicinskih tehničara i dva nemedicinska radnika”, navodi se u saopštenju.

Iz IJZ su rekli da je takođe na Internom odjeljenju OB Meljine od početka februara PCR dijagnostikom dokazano prisustvo koronavirusa kod pet pacijenata.

Kovid-19 potvrđen je prekjuče kod još 430 osoba, dok su četiri pacijenta preminula od posljedica infekcije ovim virusom.

Kazne i do 2.000 eura

Sekretarijat za inspekcijski i komunalni nadzor Opštine Tivat vrši pooštrenu kontrolu ugostiteljskih objekata, u smislu primjene odredbi Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i mjera koje je donijelo Ministarstvo zdravlja.

Povezani članci

08. Februar 2021.

Pooštrena kontrola ugostiteljskih objekata u Tivtu

“Ugostitelji se upozoravaju da su na snazi visoke kazne za nepoštovanje aktuelnih mjera, i to: 2.000 eura za pravno lice, 500 eura za odgovorno lice u pravnom licu, 350 eura za preduzetnike, 100 eura za fizička lica”, upozorili su iz lokalne samouprave.

Bonus video: