Unapređenje e-usluga za građane u uslovima korone

Preporuka MJU koje se odnose na uslugu “Polaganje stručnog ispita za rad u državnim organima”, kandidatima će rješenja i informacija o terminu polaganja biti dostavljena elektronskim putem.

2908 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da je portal e-uprava doprinio poboljšanju rada javne uprave, ali da treba da kontinuirano preduzimaju radnje i aktivnosti u cilju podizanja kvaliteta elektronskih usluga, kao i da redovno vrše njihovu procjenu radi poboljšanja njihove upotrebljivosti.

Revizori su izvršili reviziju kroz četiri elektronske usluge namijenjene građanima, od kojih su dvije na portalu euprava.me - polaganje stručnog ispita za rad u državnim organima koju pruža Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, kao i prekršajna evidencija za fizička lica koju pruža Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava. Revizija se odnosi i na uslugu izvoda iz matične knjige rođenih na portalu dokumenta.me koju pruža Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i elektronska komunikacija građana sa lokalnom upravom na portalu sistem48.podgorica.me, koju pruža Glavni grad Podgorica.

“Poseban značaj ove revizije je što će primjene njenih rezultata unaprijediti usluge posebno u uslovima kovid-19 i činjenica da su sva četiri subjekta revizije u poptunosti prihvatili preoruke DRI,” kazao je za “Vijesti” rukovodilac Kolegijuma, senator Branislav Radulović.

DRI je na osnovu uvida u četiri e-usluge dala pet preporuka MJU-a, dvije MUP, i po jednu MP i Glavnom gradu.

Realizacijom preporuke koja se odnosi na e-uslugu “Prekršajna evidencija za fizička lica”, građani će bez odlaska na šalter moći da dobiju zahtijevani dokument.

Preporuka MJU koje se odnose na uslugu “Polaganje stručnog ispita za rad u državnim organima”, kandidatima će rješenja i informacija o terminu polaganja biti dostavljena elektronskim putem.

Obavještenja o terminima korisnici ne dobijaju na e-mail kojim su se registrovali na portal e-uprava, već se samostalno informišu putem internet stranice MJU, što je najkasnije 20 dana prije početka polaganja stručnog ispita. Iz razloga što se kandidati samostalno informišu o datumu polaganja stručnog ispita, postoji rizik da propuste ispitni rok za koji su planirani, imajući u vidu da ne dobijaju obavještenje o datumu polaganja na registracioni e-mail, konstatovao je DRI.

Realizacijom preporuka vezanih za e-uslugu “Izvod iz matične knjige rođenih” će se postići centralizacija usluga koje građanima nudi javna uprava, a preporuke koja se odnosi na e-uslugu glavnog grada građanima se elektronskom poštom dostavljaju povratne informacije o komunalnom problemu koji su prijavili.

DRI je konstatovao da je, između ostalog, visok procenat dokumenata MUP-a koja ostaju neisporučena, da nije implementirano elektronsko plaćanje preko portala e-uprava, da se na portalu e-uprava nalazi mali broj informacija na engleskom jeziku.

“Realizacijom datih preporuka građani će imati veće benefite, bolju interakciju sa državnim ogranima i institucijama, a sve u cilju stavljanja e-usluga u službu građana i njihovih potreba i interesa,” kazao je Radulović.

On je dodao da uvođenjem nove metodologije za sprovođenje IT revizija, DRI po uzoru na Evropski revizorski sud i druge vrhovne revizorske institucije dodatno unapređuje kvalitet i obim revizija koje vrši.

Bonus video: