Problem pojedinih podgoričkih naselja: Kad kiša počne - struja nestaje

“Kakvu brigu o našem naselju nadležni vode najbolje govore drveni stubovi koji su gotovo svi nakrivljeni ka zemlji pod uglom od makar 60 stepeni, stare trafo-stanice. Naročito u lošem stanju je trafo- stanica Bregovi Mijovića 1. Rupe na livadama pored starih stubova, namijenjene novim, iskopane su prije tri godine i još zjape prazne”

4612 pregleda 1 komentar(a)
Nakrivljeni stubovi u Donjim Crncima, Foto: Privatna arhiva
Nakrivljeni stubovi u Donjim Crncima, Foto: Privatna arhiva

Mještani pojedinih naselja na teritoriji Podgorice i ove godine se žale da imaju problema sa napajanjem električnom energijom, odnosno da su nestanci česti pogotovo u zimskim mjesecima i loših vremenskih prilika - kiše ili vjetra.

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) ponavljaju da ulažu u mrežu, ali ne preciziraju kada će potrošači imati normalno snabdijevanje strujom.

Učestali nestanci, kako je kazao jedan od mještana Donjih Crnaca, su redovni, a to selo se nalazi samo deset kilometara od centra Podgorice.

“Ne govorim o dužim periodima, već o prekidu napajanja koji traje svega nekoliko sekundi, a nekada i manje od sekunde.

Korona je primorala mnoge da rade od kuće, pa i nas. U kući imamo poslovne kompjutere i opremu vrijednosti nekoliko hiljada eura. Ne vjerujem da će poslodavca naročito interesovati ukoliko nešto od uređaja pregori iz gore navedenih razloga”, naveo je on.

Istakao je da su u prethodne dvije decenije dva puta mijenjali gotovo sve kućne uređaje koji su stradali od prednapona, a za koje, i pored reklamacija nisu dobili ni eura odštete.

“Kakvu brigu o našem naselju nadležni vode najbolje govore drveni stubovi koji su gotovo svi nakrivljeni ka zemlji pod uglom od makar 60 stepeni, stare trafo-stanice. Naročito u lošem stanju je trafo- stanica Bregovi Mijovića 1. Rupe na livadama pored starih stubova, namijenjene novim, iskopane su prije tri godine i još zjape prazne”.

Iz CEDIS-a su “Vijestima” saopštili da na niskonaponskoj mreži u Donjim Crncima, gotovo svakodnevno vrše zamjenu elemenata u skladu sa mogućnostima i prioritetima.

“Trafo-stanice Osredina i Bregovi Mijovića 1, sa kojih se područje navedeno napaja električnom energijom, su u adekvatnom stanju, dok je desetak dana unazad izvršena rekonstrukcija stubne trafostanice Bregovi Mijovića 2. Planom za 2022. godinu je predviđena rekonstrukcija mreže na području Bregova Mijovića, naravno ukoliko bude odobren o čemu ćemo korisnike blagovremeno obavijestiti”, naveli su iz CEDIS.

I mještani sa područja Zete, prethodnih dana se žale na česte nestanke struje. Žalbe mještana sa toga područja su česte, ponavljaju se iz godine u godinu. Iz CEDIS-a navode da prekidi u napajanju na području GO Golubovci u predhodnom periodu, mahom su uzrokovani ispadima na 35 kV mreži. “Riječ je o srednjenaponskoj mreži, na kojoj su izvršene sve pripremne aktivnosti za zimski period. Međutim, kontinuirano loši vremenski uslovi koji su aktuelni od kraja decembra, imali su za posljedicu oštećenja na mreži širom Crne Gore, i to bez pauze tokom koje bi za nekoliko dana uz adekvatne vremenske uslove ekipe mrežu dovele u stabilno stanje”, saopštili su iz tog preduzeća.

Tokom prethodne godine na području Golubovaca je, tvrde, okončana nabavka transformatora u trafo-stanici 35/10kV Golubovci.

“Ovaj projekat je vrijedan oko 110 hiljada eura. Završena je i rekonstrukcija dva 10 kV dalekovoda Mataguži i Radio Predajnik na kojima je zamijenjeno oko 80 stubova. Planiramo da tokom ove godine rekonstruišemo i DV 10 kV Vojni Aerodrom”.

U okviru projekta ugradnje elektronskih brojila u periodu od 2017. do 2019. godine, na području Golubovaca su realizovane aktivnosti na ugradnji brojila i mjerne opreme, kao i izmještanju mjernih mjesta i rekonstrukciji niskonaponskih mreža.

“Kroz ovaj projekat u Golubovcima ugrađeno je oko 6.600 elektronskih brojila i ukupno uloženo 560 hiljada eura, od čega u rekonstrukciju niskonaponskih mreža oko 270 hiljada. Osim navedenog u toku je realizacija projekta izgradnje dvije trafo-stanice 10/0.4kV, za koje će biti izdvojeno oko 190 hiljada eura, kao i projekat kabliranja DV 10 kV „Aluminijski kombinat“ (otcjep za STS „Botun 1”) ukupne vijednosti oko 40 hiljada eura”.

Bonus video: