Samo najuporniji mogu do jezera

Nacionalni parkovi tvrde da trpe veliku štetu i optužuju žabljačke komunalce za neočišćen put

6415 pregleda 3 komentar(a)
Put do jezera kao bob staza, Foto: Privatna arhiva
Put do jezera kao bob staza, Foto: Privatna arhiva

Iako je proteklog vikenda Žabljak bio pun turista, mnoge od njih koji su poželjli da prošetaju do Crnog jezera omela je staza prekrivena snijegom i ledom koja je, kako su istakli, više ličila na bob stazu nego na šetnu, ali i neočišćena saobraćajnica od centra grada do rampe na jezeru.

Lazar Osmajić iz NP „Durmitor“, potvrdio je “Vijestima“ da je od centra grada do šetališta saobraćajnica prekrivena ledom, da je u “užasno lošem stanju“ i da, kako je istakao, rade sve što je do njih, ali da oni nijesu nadležni za čišćenje saobraćajnice već lokalno Komunalno preduzeće.

Predsjednica Upravnog odbora JP Nacionalni parkovi Crne Gore Marina Jočić saopštila je da se tokom čitave zimske sezone na Žabljaku, put ka Crnom jezeru ne održava i da zbog takve situacije Nacionalni parkovi trpe ogromnu štetu, a da “samo najuporniji i fizički najspremniji” stižu do Crnog jezera.

“Uzaludni su apeli lokalnom komunalnom preduzeću i ostalim subjektima zaduženim za održavanje saobraćajnica. Radnici NP ‘Durmitor’, iako to nije u njihovoj nadležnosti, daju sve od sebe kako bi put do jezera bio upotrebljiv, ali je to nedovoljno i svakodnevno trpimo ogromne štete”, saopštila je Jočić.

Istakla je da je za zaposlene u tom preduzeću svejedno “da li se radi o nesposobnosti ili zloj namjeri lokalne vlasti”, ali i da zbog “nerada i nemarnosti” trpi i NP “Durmitor” i cijelokupni turizam na Žabljaku i pozvala nadležne u opštini Žabljak da krenu sa osposobljavanjem pomenute saobraćajnice, “na dobrobit građana Žabljaka, Nacionalnog parka ‘Durmitor’ i cjelokupne zimske turističke sezone”.

Direktor žabljačkog preduzeća “Komunalno i vodovod” Radovan Bošković kazao je da nemaju potpisan ugovor sa Nacionalnim parkovima o održavanju šetališta, potez rampa -Crno jezero, pa samim tim nijesu u obavezi da održavaju pomenuti pravac, jer se radi o “šetalištu kojim je javni saobraćaj do jezera zabranjen, na način što je Nacionalni park postavio rampu“, kao i da su saobraćajnicu do rampe, koja je u njihovoj nadležnosti, očistili onoliko koliko to uslovi dozvoljavaju.

“Osnovni razlog zbog kojeg je ovo društvo uklanjalo snijeg sa šetališta je isključivo želja da Crno jezero učinimo dostupnim stanovnicima ovog grada i turistima, a ne iz razloga što smo u obavezi da izvodimo te radove. Takođe naglašavamo da je stvaranje leda posljedica niskih temperatura jer se šetalište nalazi u šumi i isto sunce ne grije, pa sve ove i slične probleme sa ograničenim sredstvima i mehanizacijom pokušavamo savladati i šetalište održati prohodnim“, stoji u odgovoru Boškovića.

On je pozvao članove Upravnog odbora da dođu i potpišu ugovor o održavanju šetališta, “pošto njihovu dobru volju i solidarnost žele prikazati kao nerad ili kupe potrebnu opremu i samostalno održavaju šetalište“.

Bonus video: