Neuspio pokušaj sprečavanja erozije plaže na Adi: Zaboravili da zatvore džakove sa pijeskom

Prof. dr Sava Petković iz Beograda, idejni tvorac urgentnih mjera na zaustavljanju erozije egzotične plaže je naveo da u posljednjem izvještaju piše da naper ipak još stoji, ali da se ne vidi zbog plime

60468 pregleda 654 reakcija 53 komentar(a)
Radovi počeli ambiciozno, Foto: Privatna arhiva
Radovi počeli ambiciozno, Foto: Privatna arhiva

Prvi ozbiljniji pokušaj sanacije plaže na Ad, neslavno je završio već u ponedjeljak iz više nego bizarnog razloga - džambo vreće sa pijeskom koje su kao naper postavljane u more, nijesu bile vezane.

To je “Vijestima” potvrdio i prof. dr Sava Petković iz Beograda, idejni tvorac urgentnih mjera na zaustavljanju erozije egzotične plaže, koje su počele sredinom prošle sedmice.

Petković je naveo da u posljednjem izvještaju piše da naper ipak još stoji, ali da se ne vidi zbog plime.

On je, prema informacijama i fotografijama koje je dobio od NVO sektora, zaključio da vreće sa pijeskom uopšte nijesu zatvarane.

“Ako je to tačno, onda i talasi od pola metra mogu da isperu sav pijesak koji je nasut u vreće. To mi nije jasno jer se i pri izradi ‘’zečjih’’ nasipa za odbranu od poplava, vreće sa pijeskom moraju obavezno vezivati”, kazao je Petković.

Podsjetio je da je u projektu hitnih mjera data fotografija napera od džambo vreća sa pijeskom, na kojoj se jasno vidi da su sve vreće u naperu vezane.

“Naper je izgrađen i na čuvenoj plaži Waikiki na Havajima. Moguće je da izvođač radova nije pažljivo pregledao projekat”, kazao je Petković.

Vreće sa pijeskom, naveo je, funkcionalne su samo ako su potpuno zatvorene i neoštećene.

“Takve vreće imaju funkciju nekog kamenog bloka težine od oko jedne tone. Ako je vreća otvorena ili oštećena, onda ona nema nikakvu funkciju“, kazao je Petković i dodao da su prema izvještaju, ispred potpoljenog napera već uočene naslage pijeska.

“Što znači da i je oštećeni naper imao zaštitnu ulogu u pogledu odnošenja pijeska u pravcu Velike plaže”, ocijenio je Petković.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, izvođači radovi do ponedjeljka su, kada je naper i bukvalno potopljen, završili oko 70 odsto posla.

Prema istim saznanjima, bilo je planirano postavljanje oko hiljadu i po vreća sa pijeskom.

Naperi od džambo vreća zapremine do jednog kubika pijeska, bili su planirani u dužini od 130 metara- 30 metara na kopnu i 100 metar u moru.

Bilo je planirano i nasipanje pijeska na plaži u količini od 1500 kubika.

Pijesak, koji je tokom prošle godine vađen sa ušća rijeke, lagerovan je u zaleđu kupališta.

Hitne mjere na sanaciji plaže na Adi, dogovorene su krajem prošle godine na sastanku predstavnika resornog ministarstva, Opštine Ulcinj, JP Morsko dobro, Uprave za vode i HTP “Ulcinjska rivijera“.

Za taj posao Morsko dobro obezbijedilo je 50 hiljada eura. Izvođač radova je konzorcijum “Del Global“ d.o.o. koji čine društvo “Global Projekt“ iz Podgorice i društvo “Del Mar“ iz Budve.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, u predlogu Plana korišćenja sredstava za 2021. godinu opredjelilo 300 hiljada eura za realizaciju Studije zaštite i revitalizacije plaže na Adi Bojani.

Projekat, čija realizacija kasni djelo je eksperata na čelu sa Petkovićem iz Beograd, a u Ulcinjskoj rivijeri, koja gazduje naseljem, i pojedinim civilniim organizacijama ranije su irazili sumnju da privremene mjere mogu spriječiti dalju eroziju plaže.

“Realizacija projekta na zaustavljanju erozije kasni i to svi znamo. Sumnjamo i da ove urgentne mjere mogu da zaustave dalje osipanje plaže. Ostala priča je poznata, šteta se mjeri stotinama hiljada eura“, kazao je ranije “Vijestima” direktor “Ulcinjske rivijere” Bojan Đakonović.

“Ne vjerujem da će ovo zaustaviti eroziju“, kazao je tada za “Vijesti” vodeći ulcinjski ekolog Dželal Hodžić.

Poručio je da se sastanci o stanju na Adi ne mogu održavati u Podgorici.

“Svi zajedno moramo biti ovdje, na licu mjesta. Mislite li da neki ljudi koji nijesu ni kročili na Adu, situaciju bolje znaju od recimo bojanskih ribara. Svako ko misli drugačije, griješi“, kazao je Hodžić.

Erozija traje već nekoliko mjeseci, a do sada su svi pokušaji da se od talasa zaštiti imovina Ulcinjske rivijere, ostali bez uspjeha.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, nakon uvođenja izvođača radova u posao, konstantovalo je da na zapadnom dijelu kupališta, od plažnog bara ka obali mora u pravcu ušća, na kojem je projektom planirana izrada napera, došlo do nestajanja pjeskovitog dijela plaže.

Tada je zaključeno da nije moguće postaviti naper na predviđeno mjesto, kao i to da za nastalu situaciju nije odgovoran ni naručilac ni izvođač radova.

Erozija nastavljena, ugroženi plažni bar i apartman

Da od privremenih zaštitnih mjera nema više ništa, “Vijestima” je potvrdio i direktor nudističkog naselja na Adi Bojan Đakonović.

“Sve je voda ponijela. Istog dana talasi su oštetili dio plažnog bara i uništili dvije sobe još jednog apartmana koji ranije i nije bio toliko ugrožen“, kazao je Đakonović.

Krajem prošle i početkom ove godine, u eroziji je stradalo nekoliko apartmana nudističkog naselja koji su bili najbliži moru. a među njima i nekadašnji restoran “Disko”.

Šteta se, prema riječima Đakonovića, mjeri stotinama hiljada eura.

Bonus video: