Borovinić Bojović: Zašto je obavijest o situaciji u Budvi stigla kasno, biće uveden određeni lokdaun

"Operativni štabovi na čelu sa gradonačelnicima bili su u obavezi da po zahtjevu koji je poslat iz Minsitarstva zdravlja 15. janura 2021. godine, dostave imena kontakt osobe koja će neprekidno kominicirati i biti konekcija između štabova lokalne i centralne samouprave, kao i Ministarstva zdravlja i sa druge strane traženo je da se u rad operativnih štabova uključe i zdravstveno inspekcijske službe"

76735 pregleda 983 reakcija 101 komentar(a)
Borovinić Bojović u Budvi, Foto: Vlada Crne Gore
Borovinić Bojović u Budvi, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 10.02.2021. 13:20h

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović obišla je danas Dom zdravlja u Budvi i upoznala se sa epidemiološkom situacijom, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Borovinić Bojović je danas takođe posjetila i Tivat.

Ona je rekla da će novim mjerama biti uveden određeni lokdaun za Budvu i Tivat.

"Obišla sam obje covid ambulante u Domu zdravlja Budva i lično se uputila u stanje pacijenata koji su na liječenju, razgovarala sa direktorkom ustanove i ljekarkom dr Marijom Mališić, koja je u covid ambulanti neprekidno proteklih godinu dana. Ljekari i medicinsko osoblje su maksimalno posvećeni radu i borbi protiv ove velike i teške pošasti, istakla je ministarka zdravlja nakon posjete.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da što se tiče situacije u Budvi, Borovinić Bojović je naglasila da je najveća odgovornost na Operativnom štabu, koji je u Budvi, kao i u svim ostalim opštinama formiran na nivou lokalne samouprave, a njime rukovodi predsjednik Opštine.

"Postavlja se pitanje zašto je prva obavijest o situaciji u Budvi stigla relativno kasno i ko je zapravo zatajio u prenošenju odnosno obavještavanju o aktuelnoj situaciji u Budvi. Operativni štabovi na čelu sa gradonačelnicima bili su u obavezi da po zahtjevu koji je poslat iz Minsitarstva zdravlja 15. janura 2021. godine, dostave imena kontakt osobe koja će neprekidno kominicirati i biti konekcija između štabova lokalne i centralne samouprave, kao i Ministarstva zdravlja i sa druge strane traženo je da se u rad operativnih štabova uključe i zdravstveno inspekcijske službe. Nismo dobili povratne informacije, a bili su to u obavezi do 25. januara ove godine. S druge strane, prva obavijest da se u Budvi dešava značajan porast oboljelih i loša kontrola, Ministarstvu zdravlja stigla je 08. februara 2021. godine. Moram da napomenem da su za sprovođenje mjera, odnosno kontrolu poštovanja tih mjera zaduženi su Uprava za inspekcijske poslove, Uprava policije, Komunalna policija i naravno Operativni štabovi na čelu sa gradonačelnicima u svim opštinama. Dakle, apelujem da se ispita kako su radile upravo sve ove službe i insistiram da se rad operativnih štabova i njihovo praćenje situacije maksimalno ažuriraju, kako bi na blagovremen i adekvatan način Ministarstvo zdravlja bilo obaviješteno, ne samo o situaciji u Budvi nego i u svim drugim opštinama u Crnoj Gori", rekla je Borovinić Bojović.

Ona je naglasila da posebno insistira na odgovornosti Uprave za inspekcijske poslove, Uprave policije i Komunalne policije.

"Izmjenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje je usvojila Vlada i koji se nalaze u skupštinskoj proceduri, jasno definisane nadležnosti sve tri ove institucije, u cilju što bolje kontrole poštovanja propisanih epidemioloških mjera", kazala je ministarka.

Ona je kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja još jednom apelovala na građane Budve i Tivta, kao i sve stanovnike Crne Gore da poštuju propisane mjere, kako bi se na pravi način epidemiološka situacija pratila i bila pod kontrolom.

"Nošenje maski, distanca, pranje ruku su minimum koji je neophodan kako bi epidemiološka situacija mogla da bude pod kontrolom. Novim mjerama će biti uveden određeni lokdaun za ove dvije primorske opštine", kazala je Borovinić Bojović.

Ona je takođe aplovala na sve vlasnike ugostiteljskih objekata, sve male privrednike da se pridržavaju mjera i upozoravm da inspekcijske službe, komunalna policija i Uprava policije moraju preduzeti korake iz svoje nadležnosti kako bi poštovanje mjera bilo na nivou koji mora biti zavidan.

Radoman: Ministarka imala sastanak sa menadžmentom i razgovarala sa ggrađanima koji su čekali red da se pregledaju u covid ambulantama

Borovinić Bojović je jutros došla u posjetu budvanskom Domu zdravlja nakon što ovaj grad prolazi kroz najveću epidemiološku krizu u proteklih godinu dana.

Zamjenik direktora Doma zdravlja Blažo Radoman, potvrdio je ranije "Vijestima" da je ministarka imala sastanak sa menadžmentom ove zdravstvene ustanove, ali i da je razgovarala sa sugrađanima koji su čekali red da se pregledaju u covid ambulantama.

"Ministarka je zadovoljna sa organizacijom rada i sa naporima i entuzijazmom sa kojim medicinsko osoblje radi u domu zdravlja i u dvijema covid ambulantama. Ona je rekla da je ministarstvo tu, i da ih mogu uvijek kontaktirati u vezi bilo kojeg problema i pomoći", kazao je Radoman.

Bonus video: