Borovinić Bojović: U Tivtu će biti uveden odgovarajući stepen lokdauna

"Preduzećemo sve mjere da prevaziđemo postojeće probleme i da učinimo sve da se broj zaraženih na dnevnom nivou počne kretati silaznom putanjom Otvorili smo konkurs za 15 ljekara hitne medicinske pomoći na teritoriji cijele zemlje, odlukom Ministarstva finansija i zdravlja odlučili smo da 235 medicinskih sestara i tehničara koji su radili pod ugorvorom i u procesu su rada, dobiju rješenje za stalno radno mjesto"

102480 pregleda 616 reakcija 74 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Opština Tivat
Sa sastanka, Foto: Opština Tivat
Ažurirano: 10.02.2021. 19:13h

Ministarka zdravlja u Vladi Crne Gore Jelena Borovinić Bojović danas je posjetila Tivat koji se suočava sa alarmantnom epidemiološkopm situacijom jer je u tom gradu trenutno preko 340 aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom.

Ministarska zdravlja je nakon susreta i razgovora sa gradonačelnikom Željkom Komnenovićem i direktoricom Doma zdravlja Tivat Jasminkom Anđelić, najavila da će u Tivtu biti uveden "odgovarajući stepen lokdauna".

"Osnovni cilj i zadatak svih nas je očuvanje zdravlja građana i zato i dalje molim građane za poštovanje mjera, jer koliko god da su donešene mjere stroge, one ne mogu dati osnovni rezultat ako ne postoji poštovanje osnovnih mjera. Kada bi se samo one uvažavale, bio bi to dovoljno da se epidemiološka situacija dovede pod kontrolu i da ne budemo morali da uradimo kao ovo danas, na žalost, a to je uvođenje odgovarajućeg stepena lockdowna u Opštini Tivat", kazala je Borovinić Bojović koja je obišla tivatski Dom zdravlja i uvjerila se u velike napore sa kojima je suočeno već iscrpljeno medicinsko osoblje te ustanove.

Borovinić Bojović
Borovinić Bojovićfoto: Dragana Redžo

"Preduzećemo sve mjere da prevaziđemo postojeće probleme i da učinimo sve da se broj zaraženih na dnevnom nivou počne kretati silaznom putanjom Otvorili smo konkurs za 15 ljekara hitne medicinske pomoći na teritoriji cijele zemlje, odlukom Ministarstva finansija i zdravlja odlučili smo da 235 medicinskih sestara i tehničara koji su radili pod ugorvorom i u procesu su rada, dobiju rješenje za stalno radno mjesto. Dobro je što u Tivtu organizovana patronažna služba, a nju ćemo što prije organizovati i u Domu zdravlja Budva. Radićemo na tome da Dom zdravlja Tivat i Budva kao i drugi širom zemlje, otvore konkurse za prijem novih ljekara i medicinskih sestara , ukoliko ima zainteresovanih i ako ih ima na birou rada, jer je zdravstveni sistem angažavao svoje maksimume, a broj ljekara i medicinskog osoblja u našoj zemlji je ograničen. Mi ćemo uraditi sve da reorganizacijom postojećih kadrova saniramo i popunimo praznine koje postoje u zdravstvenim ustanovama", poručila je ministarka zdravlja.

Ona je ocijenila da je situacija globalno vrlo teška, i da je "pandemija porazila svijet."

"Vakcinaciju očekujemo, ali ni ona neće za građane značiti popuštanje mjera i njihovo nepoštovanje. Još dugo ćemo morati da poštujemo mjere i još jednom apelujem na građane da ovo uvaže, kao i na vlasnike ugostiteljskih objekata i druge male privrednike da se odgovorno ponašaju. Upozoravam da inspekcijske službe moraju da preduzmu sve propisane mjere", poručila je Borovinić Bojović, dodajući da su pripremljene izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštitu građana od zaraznih bolesti "kojima smo definisali nadležnosti inspekcijskih i komunalnih službi, kako ne bi došlo do preklapanja nadležnosti i kako bi svaka od ovih intitucija znala koji je domen njihovog djelovanja".

To bi po njoj, trebalo da doprinese poboljšanju poštovanja epidemioloških mjera.

Inače u Covid ambulanti Doma zdravlja Tivat dnevno se uradi oko 30 PCR testova, i oko 40 brzih testova.

Kroz ambulantu dnevno prođe do 150 pozitivnih pacijenata, laboratorijskih nalaza bude i za 100 pacijenata, dok s rentgen pluća dnevno obavi za oko 40 pacijenata.

Bonus video: