Eraković: Nije važno kako, važno je da vakcine stignu u Crnu Goru

"Mislim da je Crnoj Gori najvažnije da smo obezbijedili vakcine, koji je modalitet obezbjeđivanja, to nam nije važno"

23970 pregleda 1018 reakcija 131 komentar(a)
Eraković, Foto: Savo Prelević
Eraković, Foto: Savo Prelević

Nije važno kako, važno je da su vakcine obezbijeđene i da stignu u Crnu Goru.

To je poručio Jevto Eraković, bivši direktor Kliničkog centra i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) na vanrednoj konferenciji, koja je sazvana u vrijeme trajanja konferencije Ministarstva zdravlja o mjerama protiv širenja epidemije koronavirusa.

Sa konferencije MZ, ministarka Jelena Borovinić Bojović istovremeno je poručila da "nijedna donacija nije bila, niti će biti odbijena".

"Da li je ona moguća, to je drugo pitanje", rekla je ona.

Eraković je poručio da će DPS sa koalicionim partnerima za četvrtak inicirati hitnu sjednicu kolegijuma Skupštine, na kojoj će raspravljati o dosadašnjim mjerama protiv širenja epidemije, epidemiološkoj situaciji.

"I zašto nisu prihvaćene donacije i zašto nije krenula vakcinacija. Ukoliko imamo ponuđene vakcine koje mogu da dođu u Crnu Goru, mislim da nema nijednog razloga zašto vakcinacija ne bi počela odmah, u skladu sa strategijom koja je usvojena", rekao je on.

Kazao je i da su u pitanju vakcine iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), da su prošle rigirozne kontrole i da uz njih ide potrebna dokumentacija od proizvođača.

"Mislim da je Crnoj Gori najvažnije da smo obezbijedili vakcine, koji je modalitet obezbjeđivanja, to nam nije važno, važno je da nam vakcina stigne u Crnu Goru", kazao je Eraković odgovarajući na pitanje o mogućnosti da u nekoj državi (UEA) vakcina bude komercijalno dostupna i da vakcinu protiv kovida može da nabavi privatno lice.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović na današnjoj konferenciji na kojoj su predstavljene i nove mjere protiv širenja epidemije, kazala je da "nijedna donacija nije bila, niti će biti odbijena".

"Da li je ona moguća, to je drugo pitanje. MZ je raspoloženo za svaki vid pomoći, ali se taj vid pomoći jedino mora pravilno kanalisati. Mi smo po dobijanju obavještenja da je ta donacija ponuđena, sve informacije proslijedili Agenciji za ljekove i Nacionalnom tijelu za imunizaciju, tražena je odgovarajuća medicinska dokumentacija, taj proces u ovom trenutku nije moguć i to je jedini razlog zbog kojeg je on u ovom trenutku zaustavljen. Donacija nije odbijena. Nikada", rekla je ona.

Vlasnik Adriatic Propertiesa i Universal Capital Banke Petros Statis ponudio je Crnoj Gori donaciju 10.000 vakcina kineskog proizvođača Sinofarm.

Statis je ranije za Radio Slobodna Evropa kazao da je njegove donacije "nemaju i nikad neće imati politički motiv" i da je "stupio u kontakt sa predstavnicima Sinofarma u Dubaiju, gdje se ova vakcina već koristi".

Na današnjoj vanrednoj konferenciji DPS-a, Eraković je komentarisao i mjere protiv širenja epidemije. Kazao je da "nijedan zarađeni euro, profit i dobit, ne smije biti vrijedniji od ljudskog života".

"To treba da bude princip prilikom donošenja epidemioloških mjera, svakako moramo voditi računa o ekonomiji države, ali moramo znati da je zdravlje građana ispred ekonomskih interesa, bilo da su državna preduzeća ili pojedinci", rekao je on.

Bonus video: